Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O nenávisti, manipulaci a intrikách...

Kdyby to Emma nezažila na vlastní kůži, nikdy by nevěřila, že je něco takového mezi civilizovanými dospělými lidmi vůbec možné. Pořád doufá, že se z toho snu probudí... Už jen proto, že zkrátka schází důvod toho všeho. 

Hana a Emma spolu téměř rok pracovaly v jedné kanceláři. Vlastně nikdy mezi nimi nedošlo k nějakému závažnějšímu střetu. Dá se říci, že si rozuměly od první chvíle, i když Hana se jako samoživitelka měla co ohánět, zatímco Emmě už syn vyletěl z hnízda, takže s partnerem měli dost času sami pro sebe.

Pak bylo třeba najít náhradu za kolegyni z vedlejší kanceláře. Poté, co se vystřídalo několik neúspěšných kandidátek, nastoupila Helga. Nejprve se zaučovala a seděla v kanceláři s Hanou a Emmou. Byl to měsíc plný výbuchů smíchu a pocitu, že konečně nastoupil někdo, kdo vydrží a kdo je fajn.

To první vyšlo… to druhé zdaleka ne.

Jen se Helga zabydlela ve své nové kanceláři, začala škodit. Pomalounku, polehounku, nenápadně. Z Hany se najednou vyklubala zlodějka, která Emmě leze do šuplíků, krade kafe, čokoládu i propisky. Emma tohle nikdy moc neřešila, když kafe došlo, koupila si nové… ale vlastně… vždyť na tom může něco být. Co když má Helga pravdu? Proč by vlastně lhala, jaký by k tomu měla mít důvod?

Helga říkala Emmě – dej na mě, já mám na lidi čuch, tohle je závistivá mrcha, ta ti může hodně ublížit, moc se s ní nebav, ona donáší vedoucí, a ty její děti, dej si na ně bacha, kdyby někdy přišly za ní do práce... a hlavně si nenechávej peněženku na stole... Během dvou týdnů panovalo v kanceláři, ze které se dřív často ozýval smích, hrobové ticho. Hana netušila, co se děje a Emma byla natolik znechucená, že o tom nechtěla ani mluvit. Je hodně špatné, když zdatný manipulátor, jakým je Helga, narazí na někoho, kým může velmi snadno manipulovat. Na Emmu.

Helga vzápětí přitvrdila. Byla ve firmě asi dva měsíce, když jí začalo vadit, že dostala stejné odměny jako Hana, která je přece tak líná, neschopná a chaotická. Je pravda, že Hana před dovolenou nestihla založit všechny dokumenty tak, aby v případě potřeby byly snadno k nalezení, ale o neschopnosti se určitě mluvit nedalo. Hana ve firmě spolehlivě pracovala téměř rok a žádný zásadnější problém nikdy nebyl. Helga však vypíchla všechno – Haniny občasné pozdní příchody, Haniny „krádeže“, Haniny „lži“… a vedoucí to podala tak, že to vadí i Emmě. Měla k tomu dostatek příležitostí, s vedoucí pracují ve stejné kanceláři. Tehdy se Emma poprvé Helze postavila a vedoucí řekla, že to tak není. Požádala ji, že by propříště za sebe ráda mluvila sama, a ne přes prostředníka. Také si konečně promluvila s Hanou a vše si vyříkaly a vysvětlily. Ale karty už se začaly obracet, protože aby jí někdo odporoval, to Helga nesnese.

Uplynulo několik dalších měsíců. Z Hany a Helgy jsou nejlepší kamarádky. Emma přece Hanu tolik zklamala... jenže Emma by chtěla Haně říct, jak to je, ať je opatrná a neplýtvá slovem "kamarádka". Ale copak by jí Hana věřila? Buď je stejně zmanipulovaná, jako před časem Emma, a nebo se zkrátka jen bojí, aby se znovu nedostala na Helžin black-list.

Emma se teď potácí na samém okraji propasti. Ví, že by se měla bránit, ale už to začíná vzdávat. Helga si už k obrazu svému upravila tolik informací, které se sice nezakládají na pravdě, ale vhodně naservírované před vedoucí vypadají velmi, velmi věrohodně, zatímco Emma z toho vychází jako lhářka. Helga tohle umí mistrovsky. To už Emma ví, protože do kolektivu před časem přibyla Helžina známá. Emmu upozornila, že s Helgou nemá smysl bojovat, že vždy každého zmanipuluje tak, jak potřebuje… Pozdě. Škoda, že Miluše nepřišla o pár měsíců dřív.

V oddělení je to teď jak na bojišti. Helga si v klidu manipuluje a mne si ruce, jak jí to vychází, protože stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Emma se chce bránit… ale jak se bránit psychopatovi… to nejde. Ví, že v zájmu zachování svého zdraví je to ona, kdo musí odejít.

 

Autor: Anna Novacek | neděle 4.10.2020 18:19 | karma článku: 18,63 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Anna Novacek

Čekání na obra

Už jako malou holčičku mě děda často brával na Ruzyni. Byl to snad nejoblíbenější cíl našich častých výletů z pražského Karlína.

15.5.2023 v 11:32 | Karma: 11,53 | Přečteno: 291x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Po letech...

Začátkem devadesátých let jsem byla na pionýrském táboře jako praktikantka. Na návštěvu tam přijel syn jednoho z vedoucích se svým kamarádem, oba tehdy byli v prvním nebo druhém ročníku na konzervatoři.

26.4.2023 v 17:17 | Karma: 16,92 | Přečteno: 617x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Já jsem o tom fakt nechtěla psát...

Myslím, že o válce na Ukrajině píše kdekdo, tak co bych k tomu mohla říct. Ale dnešní návštěva fastfoodu byla asi ta poslední kapka. Sice malá, ale zkrátka pohár přetekl.

9.4.2022 v 12:13 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Máme covid aneb Jak se navyšují čísla

Včera byl na testech můj syn i jeho partnerka. Setkali se s námi v době, kdy jsme díky "propracovanému" trasovacímu systému vůbec netušili, že k nějakému rizikovému kontaktu došlo a měli bychom být opatrní.

29.12.2020 v 12:08 | Karma: 31,40 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Máme covid? - II.

V sobotu jsme se dozvěděli, že je jeden z nás pozitivní a druhý negativní. Ale jak dál? Jsou v tom docela zmatky...

21.12.2020 v 16:34 | Karma: 15,72 | Přečteno: 620x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1513x
Dřív, než mě budeš pomlouvat a soudit můj život, obuj si mé boty a projdi mou cestu, projdi mou minulost, pociť mé slzy, zažij mou bolest, projdi kroky, které jsem prošla já, zakopni na každém kameni, na kterém jsem zakopla já. Za každým vstaň a jdi dál, tak jako já! A až potom můžeš soudit moje chování a tvrdit, že mě znáš...

Seznam rubrik