Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme covid? - I.

Od počátku druhé vlny jsme prakticky izolovaní od okolního světa, takže jsme si mysleli, že se nám onemocnění vyhne. Chyba lávky - přišlo... ale s mnoha otazníky.

Od září jsme s přítelem na venkově, on má plnou home office, já párkrát měsíčně jezdím do práce, ale směny máme rozepsané tak, že jsem v kanceláři sama a s nikým se nepotkám. Přesto tam vždy při příchodu důsledně desinfikuji všechno, čeho se mohly dotknout moje kolegyně. 

Nákupy si necháváme vozit, návštěva obchodního centra a restaurace minulý víkend byla naprostá výjimka. Protože naše obtíže propukly v úterý, tedy dva dny po nákupu, bylo nám jasné, že odtud vir nepřišel. Vylučovací metodou jsme tedy zjistili, že nás položila jedna jediná pracovní schůzka mého partnera, kterou nebylo možné realizovat on-line. 

Nejdřív jsem tu běhala po domě a hystericky hulákala, že kvůli nějakému nezodpovědnému troubovi, který na schůzku přišel nakažený, máme pokažené svátky, postupem dní a událostí mi ale došlo, že to tak možná vůbec není, že nezodpovědný trouba v tom bude nevinně. 

V pondělí jsme byli oba v pohodě, ale večer se přítel dozvěděl, že jednomu z jeho spolupracovníků, kteří byli na schůzce, není dobře. V úterý ráno jsem jela normálně do práce podle plánu směn. Během dopoledne jsem měla pocit, jako by na mě "něco lezlo". Ačkoliv v "normální" době bych tomu ani nevěnovala pozornost, teď jsem tak zblblá tou hysterií kolem covidu, že jsem raději hned volala lékařce, co mám vlastně dělat. U nás to funguje tak, že na recepci přijmou hovor a lékaři pak volají zpět. Paní doktorka se mi dovolala, když jsem byla na cestě z práce. Ani si mě pořádně nevyslechla, zato mě hned začala poučovat o mé nezodpovědnosti, protože slyšela, že jsem v autě, a já jí řekla, že jedu z práce. Snažila jsem se jí vysvětlit, že mi ráno nic nebylo, jakmile jsem na sobě cítila příznaky počínající virózy, hned jsem jí volala, a teď jedu z práce, kde jsem byla sama, domů autem, nikoli MHD, tak v čem vidí problém? Vydala mi pokyny stylem kupte si v lékárně Paralen, zavoláme si za týden, a tím náš hovor skončil. 

Ve středu jsme oba s  přítelem měli příznaky takové normální zimní virózy, já skoro zanedbatelné, on trošku horší. Žádná horečka, naštěstí.

Ve čtvrtek malinko hůř a večer přišla zpráva, že dva z kolegů, se kterými byl minulé úterý, tedy před 10 dny, na jednání, jsou covid pozitivní. 

V pátek jsme tedy oba volali svým lékařkám. Přítelova se rozčilovala nad tím, jak jsou lidé nezodpovědní, že každý má v sms s pozitivitou odkaz trasovací formulář, který má vyplnit, ale lidi na to kašlou a pak to takhle vypadá. To byla samozřejmě voda na můj mlýn a na názor o nezodpovědném troubovi, ale jak se v sobotu ukázalo, mýlily jsme se obě. 

Odpoledne jsme jeli na PCR testy. Docela nás překvapilo, jak to všechno bylo jednoduché - žádanky lékářky zadaly do systému, na odběrovém drive-in jsme nečekali ani vteřinu. Odběr z krku nebyl rozhodně příjemný, ale přežít se dal. Ten den také přítel ztratil čich, já pořád byla jen trochu víc unavená. 

A v sobotu přišlo překvapení - já negativní, přítel pozitivní. Nechápeme to, jsme spolu denně. Vůbec nevím, zda se těm testům dá věřit... Nebo jestli je ta nemoc tak nakažlivá, jak nám tlučou do hlavy... prostě nevím. 

Přítel hned vyplnil zmiňovaný trasovací formulář. Upřímně - vůbec se nedivím, že na to lidi kašlou. Po kliknutí na odkaz se objeví stránka v angličtině. Proč ne rovnou česky? Na češtinu se musí přepnout, ale vzhledem k tomu, že odkaz chodí na telefon a většina lidí to tedy potom v tom telefonu vyplňuje, je to docela nepřehledné. Následuje hromada "důležitých dotazů", kterou proklikat se a dostat se vůbec k tomu nahlášení kontaktu je opravdu úmorné. V průběhu dotazování vám systém spočte BMI, proč, proboha? Vždyť jde o trasování. Proč tam znovu vyplňovat adresu, když v systému dávno je, proč tam vyplňovat adresu kontaktů, když stejně hygiena pouze telefonuje. Takže pokud je někomu třeba zle, nebo je z pozitivního výsledku špatný, naprosto chápu, že se jim na takovýhle mnohaminutový výslech prostě vykašle, a rozhodně to není o nezodpovědnosti. Partner tam jako kontaktovanou osobu vyplnil pouze mě, tak teď čekáme, zda a kdy se někdo ozve. Večer volala hygiena jemu, ale spal, a v termínu, který uvedli v SMS, že se ozvou, ani později, už nikdo nevolal.  

Včera kolem 14. hodiny také zadal svůj kód na e-Roušku, tak napjatě čekám, kdy dostanu upozornění. Kdybych nevěděla, že jsem riziková, mohla jsem celou sobotu a zatím i část neděle běhat mezi lidmi, protože e-Rouška - mlčí. 

Jak jsem psala v minulém blogu - nerozumím těm vládním číslům, výpočtům, indexům... ale z toho, co prožíváme poslední dny, mám dojem, že něco zkrátka nefunguje.

 

 

Autor: Anna Novacek | neděle 20.12.2020 9:50 | karma článku: 25,10 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Anna Novacek

Čekání na obra

Už jako malou holčičku mě děda často brával na Ruzyni. Byl to snad nejoblíbenější cíl našich častých výletů z pražského Karlína.

15.5.2023 v 11:32 | Karma: 11,53 | Přečteno: 291x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Po letech...

Začátkem devadesátých let jsem byla na pionýrském táboře jako praktikantka. Na návštěvu tam přijel syn jednoho z vedoucích se svým kamarádem, oba tehdy byli v prvním nebo druhém ročníku na konzervatoři.

26.4.2023 v 17:17 | Karma: 16,92 | Přečteno: 617x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Já jsem o tom fakt nechtěla psát...

Myslím, že o válce na Ukrajině píše kdekdo, tak co bych k tomu mohla říct. Ale dnešní návštěva fastfoodu byla asi ta poslední kapka. Sice malá, ale zkrátka pohár přetekl.

9.4.2022 v 12:13 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Máme covid aneb Jak se navyšují čísla

Včera byl na testech můj syn i jeho partnerka. Setkali se s námi v době, kdy jsme díky "propracovanému" trasovacímu systému vůbec netušili, že k nějakému rizikovému kontaktu došlo a měli bychom být opatrní.

29.12.2020 v 12:08 | Karma: 31,40 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Máme covid? - II.

V sobotu jsme se dozvěděli, že je jeden z nás pozitivní a druhý negativní. Ale jak dál? Jsou v tom docela zmatky...

21.12.2020 v 16:34 | Karma: 15,72 | Přečteno: 620x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1513x
Dřív, než mě budeš pomlouvat a soudit můj život, obuj si mé boty a projdi mou cestu, projdi mou minulost, pociť mé slzy, zažij mou bolest, projdi kroky, které jsem prošla já, zakopni na každém kameni, na kterém jsem zakopla já. Za každým vstaň a jdi dál, tak jako já! A až potom můžeš soudit moje chování a tvrdit, že mě znáš...

Seznam rubrik