Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gigantický schodek 2022 jde na vrub vyšším sociálním a armádním výdajům a také DPFO

Ministerstvo financí sice v návrhu státního rozpočtu počítá s navýšením příjmů meziročně o 100 miliard korun, ani tak to ale nestačí na razantní snížení deficitu.

Ministerstvo financí sice v návrhu státního rozpočtu počítá s navýšením příjmů meziročně o 100 miliard korun, ani tak to ale nestačí na razantní snížení deficitu. Ten by měl podle plánu v roce 2022, o kterém předpokládáme, že již bude „bez lockdownový“, dosáhnout neuvěřitelných 390 miliard korun. To představuje asi 6,5 procenta hrubého domácího produktu České republiky. Řada ekonomů již projevila svůj úžas a rychle odbyla vysvětlení tím, že se logicky jedná o předvolební rozpočtový návrh. Podívejme se více pod povrch navržené struktury, abychom pochopili, kde se v podstatě desetinásobně vyšší číslo deficitu oproti před-covidovým prognózám vzalo.

Základní otázka zní, jak je možné, že přestože má česká ekonomika v letošním i příštím roce solidně růst, plánuje stát ve svém hospodaření tak obrovský schodek? Nejprve je třeba se podívat na příjmovou stranu a porovnat ji s plánem na rok 2020. Právě loňský rok byl posledním, kdy se daně z mezd a platů počítaly z takzvané superhrubé mzdy. Stát pro rok 2020 počítal s příjmy ve výši 1 578,1 miliardy korun, pro rok příští navrhuje příjmy bezmála o sto miliard nižší.

Z toho lze usoudit, že státní rozpočet bude i nadále trpět výpadkem daňových příjmů v důsledku takzvaného zrušení superhrubé mzdy. Pokud by tedy zůstal výpočet daně z mezd a platů stejný jako v roce 2020, mohly by být rozpočtové příjmy v příštím roce ne o 100, ale o 200 miliard vyšší, než s jakými stát počítá letos. Schodek by se tedy rázem ocitl pod 300 miliardami.

Na straně příjmu do státního rozpočtu si tedy, zjednodušeně řečeno, vykupujeme vyšší schodek vyššími čistými zaměstnanců.

Dalších až sto miliard korun bychom mohli najít na výdajové straně státního rozpočtu. Přestože ministryně financí tvrdí, že představila rozpočet úsporný, výdaje mají být asi o 33 miliard vyšší, než byly v kritickém roce 2020 a asi o 230 miliard vyšší, než jaké byly na rok 2020 plánovány. Nelze tedy hovořit o úsporném rozpočtu, byť ministerstvo navrhlo výdaje o necelých 10 miliard nižší vůči letošnímu roku.

Kde výdaje nejvíce porostou?

Z hlediska jednotlivých rozpočtových kapitol bude nejvíce peněz v příštím roce rozdělovat tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí, a to přes 740 miliard korun. Jeho rozpočet se zvýší o 27,1 miliardy, v čemž je započítána valorizace penzí, která má činit přes 10 miliard korun. Druhý nejvyšší nárůst rozpočtu pak zaznamená ministerstvo obrany, a to o 15,4 miliardy na výsledných 90,7 miliardy korun.

Vláda také necelé čtyři miliardy přidá do rezortu školství a přibližně stejnou částku také ministerstvu průmyslu a obchodu. O šest miliard si polepší ministerstvo životního prostředí, přes které proteče bezmála 17,5 miliardy korun. Se třemi miliardami navíc může počítat také ministerstvo zemědělství, přes 4,5 miliardy navíc dostane také rezort zdravotnictví.

Šetřit se, oproti letošnímu roku, má na výdajích ministerstva dopravy, které bude muset oželet pět miliard korun. O miliardu a půl přijde také ministerstvo kultury, o miliardu méně rozdělí také Národní sportovní agentura. Z větších položek má klesnout ještě obsluha státního dluhu, a to o necelý tři miliardy korun. Znamená to, že stát věří, že na úrocích ze svého dluhu bude platit méně než v letošním roce, a to necelých 50 miliard korun. Vzhledem k tomu, že už dříve z pozice některých ratingových agentur zaznělo varování před zhoršením výhledu českých veřejných financí, lze plánované snížení dluhové služby považovat za velice optimistické.

Manévrovací prostor vlády

Vůbec největší položku vláda plánuje ušetřit v kapitole Všeobecná pokladní správa, a to více než 64 miliard korun. Ve skutečnosti to ale znamená, že si vláda jen formálně zúžila svůj manévrovací prostor a omezila výdaje, se kterými může dle potřeby hýbat. To ale neznamená, že si svůj prostor může zase během roku zvětšit.

Státní rozpočet na příští rok je zkrátka málo ambiciózní a jak někdo z ekonomů vtipně poznamenal, Česká republika bude mít ve dvou pokrizových letech možná horší rozpočtovou bilanci než v roce 2020, kdy svět drtila pandemie koronaviru.

Autor: Anna Kühnova | úterý 29.6.2021 8:03 | karma článku: 8,63 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Anna Kühnova

Akcie na rozcestí aneb přicházejí do české kotliny býci a medvědi dávají sbohem?

Vývoj na pražské akciové burze v posledních měsících dává naději, že medvědí nálada z trhu pomalu mizí. Akciový index PX totiž prakticky kopíruje vývoj indexů na ostatních burzách, kde se znatelně mění sentiment.

2.3.2023 v 15:33 | Karma: 6,12 | Přečteno: 174x | Diskuse| Ekonomika

Anna Kühnova

Přetlačit letos inflaci bylo velmi obtížné. Přesto to investice do některých aktiv dokázal

Kam investovat v době, kdy meziroční inflace sahá ke dvacetiprocentní hranici? Takovými otázkami se právě kvůli enormnímu růstu cenové hladiny začali zabývat už i lidé, kteří jinak příliš neřeší, jak své úspory chránit

28.12.2022 v 9:12 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Ekonomika

Anna Kühnova

Cena půdy vzrostla za posledních deset let 3,5krát. Investice, která přetlačí inflaci

Cena zemědělské půdy vzrostla v loňském roce podle Českého statistického úřadu o více než devět procent. Za posledních deset let se investice do zemědělské půdy zhodnotila dokonce 3,5krát.

30.11.2022 v 14:13 | Karma: 2,96 | Přečteno: 71x | Diskuse| Ekonomika

Anna Kühnova

Ceny energií raketově rostou, hlásají novinové titulky. Data ČSÚ tomu ale neodpovídají

Každý si jistě vybaví přelom letošního srpna a září, kdy média zaplavila veřejný prostor zprávou, že cena elektřiny na evropském komoditním trhu prolomila hranici tisíc eur za megawatthodinu.

29.9.2022 v 17:50 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Ostatní

Anna Kühnova

Když ČNB zvedá úroky, banky ji následují. Nejpružněji u termínovaných vkladů

Česká národní banka začala zvedat své základní úrokové sazby už loni v červnu. Bankovní sektor pochopitelně reaguje a záhy se vzhůru vydaly úrokové sazby prakticky u všech běžných finančních produktů. Jak úvěrových, tak spořicích.

23.8.2022 v 13:52 | Karma: 0 | Přečteno: 91x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 246x
Anna Kühnová je z pozice jednatelky od října 2018 zodpovědná za činnost OX Czechia, která je registrovaná v Česku jako vázaný zástupce zahraničního obchodníka s cennými papíry. Do společnosti nastoupila po 5 letech praxe v HR a managementu v oborech služeb a investic. Anna má certifikaci pro působení na kapitálovém trhu pro všechny investiční instrumenty (VECTOR Certifikace s.r.o) podle zákona 256/2004 o podnikání na kapitálovém trhu. Vystudovala management lidských zdrojů na Veřejně správní akademii v Brně a rovněž studovala lingvistiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity.

Seznam rubrik