Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

iDNES.cz: smazání článku a jejich další fígle

Dnes ráno se na Idnes objevil článek s titulkem - "Americká mládež nechce v bílém domě Trumpa ani Clintonovou". Dvě hodiny poté bylo URL tohoto článku přesměrováno na nový. Proč? 

Druhý, zřejmě související článek, proto zřejmě server využil přesměrování URL, zněl - "Trest pro Assange za zveřejnění materiálů o Clintnové: nesmí na internet". 

Kam tedy původní článek zmizel?

Idnes by jistě namítlo, že zmínka o předchozím, nepochopitelně smazaném článku se nachází ve třetím podtitulku se statistickými údaji z článku původního. Do kontextu nového článku, ale sdělení toho původního vůbec nezapadá. Celé to spíš vypadá jako jeden velký cirkus, který si redakce špatně ukočírovala.

Co vedlo redakci k smazání prvotního článku? 

Nejprve bych se chtěla věnovat tématu nepředpojatých titulků, které vůbec nemají za cíl ovlivnit nárory čtenáře. V prvním článku jsme my, ti štatstní, kteří původní článek viděli, měli možnost zaznamenat obě jména kandidátů a znechucení americké mládeže (jedná se zde o mládež mezi 18 a 35 lety). Ten druhý pojednává na základě titulku o zcela jiném tématu, a to původní do něj nikterak tematicky nezapadá. Nehledě na fakt, že zde je prezidentská kandidátka Clintonová uvedena jako oběť pomstychtivého Assange, který kvůli ní nesmí na internet. Pokud bychom podnikli cestu do minulosti článků na Idnes na téma "Americké prezidentské volby", zaznamenáme pár podstatných znaků, kterými je Idnes momentálně charakteristické a za které se, k mému rozhořčení, vůbec nestydí. 

Z mého pohledu Idnes poslední dobou značně vyburcovala své redaktory k tomu, aby jimi navrhované titulky byly nejen výstižné, ale také úderné a s notnou dávkou senzace. Dostáváme se tedy k trendu bulvarizace, nátlaku na čtenáře a neobjektivity. Od kterého se paradoxně rádoby objektivní médium, které nyní usiluje o nestranný obraz nejen politické scény se svým novým pořadem "Roztřel" a založením vlastní internetové televize, která přiznejme si - má být přímým konkurentem DVTV, snaží distancovat. Situace je ovšem taková, že Idnes chrlí spoustu článků, které svými titulky neodpovídají obsahu. Snaží se pouze upoutat čtenáře a přinutit ho k akci, v tomto případě k rozkliknutí daného článku. Idnes získá "pomyslné" čtenáře, které si při konkurenčním boji se serverem Aktuálně může přidat do statistik. 

Jak jsem postupovala? 

Svůj dotaz o smazání a následného přesměrování URL adresy článku,  jsem adresovala přímo na facebook Idnes, který denně chrlí bezpočet příspěvků, tudíž je zřejmé, že profil je neustále aktivní. Můj dotaz nebyl zodpovězen. Co mě ale zaráží více než samotné zazdění mého příspěvku, je fakt, že facebooková stránka má zablokovanou "postranní zeď" - takzvaný prostor pro příspěvky návštěvníků. Faceboková stránka tedy působí dojmem, že uživatelé této stránce nepotřebují nic sdělit. Úsměvné je pobídkové sdělení - "Buďte první, kdo přidá příspěvek". To už jsem udělala a nikde není! 

Dotaz na facebook Idnes

Výsledek? 

Idnes se zaměřuje primárně na konkurenční boj. Je to patrné nejen z komunikace, ale také z kompletního přístupu k čtenářům, kteří mají zájem o informace. Zřejmě správný "tah na branku" je to hlavní, co vede k úspěchu a server toto rčení vzal doslova. Rozhodně se již nedá hovořit o kvalitních informacích, které jsou zpracovávány s notnou dávkou trpělivosti a objektivity. Čtenáři, příjmy z reklam a velký zisk. O to jde přece vždy pouze v první řadě. Jdeme tomu společně pomáhat nebo si vybereme jinou cestu? Nechceme přece čekat, až někdo "první" vloží příspěvek....

Pro ilustraci

Klikněte na odkaz! http://zpravy.idnes.cz/americka-mladez-nechce-v-bilem-dome-trumpa-ani-clintonovou-pn3-/zahranicni.aspx?c=A161019_061438_zahranicni_san

Autor: Aneta Machová | středa 19.10.2016 16:39 | karma článku: 33,63 | přečteno: 1980x
  • Další články autora

Aneta Machová

Xenofob nebo Pravdoláskař ale nic mezitím!

Buď všechny miluješ nebo všechny nenávidíš! Dva tábory, dva názory- jeden rozkol. Kompletní rozvrat společnosti se hlásí o slovo a můžeme si za to sami.

24.11.2015 v 18:51 | Karma: 14,24 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Aneta Machová

Zpátky do minulost- Šéf Muslimské Unie aneb těšme se na jeho další vyjádření

Vzpomínáte si na útoky na deník Charlie Hebdo? Hyde Park dne 8.1 byl jedním z nejkontroverznějších dílů pořadu. Abbas, který vystoupil- nenávidí karikatury a neumí česky. Tak proč si z něj nevystřelit a nepřipomenout si legendu?

14.11.2015 v 11:52 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Ostatní

Aneta Machová

Sankce od Evropské unie? Otázka času

Změnit přístup k přijímání uprchlíků? Česká republika momentálně působí neoblomně. Pokud ovšem tento styl zahraniční politiky vydrží, můžeme se dočkat nepříjemných důsledků. Cesta na východ se začíná pomalu znovu otevírat.

14.9.2015 v 9:04 | Karma: 33,51 | Přečteno: 3934x | Diskuse| Politika

Aneta Machová

Řešení imigrace konečně tady! Značka- zaplať!

Chcete se zbavit problémů s imigranty? Chcete lepší život pro sebe a své děti? Řešením je- Naše Země! Že jste o tom nikdy neslyšeli? Nevadí, vysvětlím.

25.8.2015 v 15:18 | Karma: 22,44 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní

Aneta Machová

Policie v civilu nesnese nudné demonstrace- vytvoří pořádnou show!

Rozehnání páteční demonstrace v Brně na první pohled působí jako legitimní zásah proti nepřizpůsobivým demonstrujícím. Druhý pohled- policisté v civilu se nedokázali smířit s poklidným rozpuštěním demonstrace.

27.6.2015 v 12:01 | Karma: 34,87 | Přečteno: 1244x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1925x
Blog založený na subjektivních názorech o zdánlivě reálných věcech. 

Pokud se chcete na něco zeptat, napište: aneta-machova@email.cz. Upozornění - od jisté doby nediskutuji ve veřejné diskusi, pouze soukromě, díky za pochopení. 

Seznam rubrik