Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Stoltenberg jako premiér je stále mezi Nory dost populární. Někdo na netu nadává jemu, jiný Erně..Např. během diskuse s předsedkyní Hyore hodně lidí tweetovalo spíš proti ní....Průzkumy se různí, socdem je asi na 30%, průzkumy nejsou volby, minule to pro Ap doapadlo přece  mnohem lépe než průzkumy, které hlásily "flertall" a už se taky čekal nástup pravice... ale  ať tak či tak,  katastrofických 24% z roku 2001 to nebude a socdem nedopadne tak  špatně, podle všeho.Mnozí Norové si na vládě cení, že dobře provedla Norsko krizí a že nerozhazuje peníze z ropného fondu, jak by to udělala Strana pokroku. Nevím, jaké je statistické složení voličů Ap, v Bergenu mi ale za mého pobytu tvrdili, že je moc nevolí dělníci, ty spíš zaujala Strana pokroku, Ap má tradičně voliče spíše bohatší než Strana pokroku, která už není neoliberální. Spíš stylem: jsme  pro sociální stát, hlavně pro veřejné zdravotnictví a služby pro staré,  ale ne tolik  placený z daní, ale pustíme více do ekonomiky peníze z ropy.  Nevím, jak je to teď, protože Strana pokroku hodně oslabila, nevím, jaké byly voličské přesuny?

0 0
možnosti
AR

Tak ono hodně záleží na fylce - jinou základnu má Frp v Bergenu a v Oslo Vest, jinou v Östfold a jinou u nás ve Vestfold či v Telemarku. V Östfold to jsou hlavně dělníci, kteří nesouhlasí s Ap, dtto na Östkantu v Oslo; na Vestkantu to jsou neoliberálové, dtto v Baerum. Tady ve Vestfold má tradičně H+Frp flertall a lidi se nestydí říct, že podporují Frp, dost podobně je to v Telemarku. Možná je to tím, kde bydlím, protože tady ve Vestfold by si Jens nedovolil vlézt do taxíku, to by si totiž něco vyslechl. Tady je současná vláda krajně nepopulární a lidé tak otevřeně podporují H+Frp, jak jsem jinde v Norsku neviděl. Na to, jak se jinde Norové dost kryjí se svými politickými názory, tady stačí málo a mluví tak, že by si to Jens za rámeček nedal. Ano, Erna není nic moc, osobně si myslím, že je symbolem vyprázdněnosti Höyre, která neumí jiného, než jen štvát proti Fremskrittspartii, ale lepší, než rudozelená koalice, která napáchala už dost škody. Možná v Bergenu má Ap lepší reputaci, ale tady má oprávněně reputaci strany, která našemu kraji silně škodí, viz bom na E18 za 80 kr za průjezd mezi Larvikem a Tönsbergem - no co to je. Frp mluví o službách pro staré a veřejném zdravotnictví a dobře dělá, protože obojí je skandálně špatné s ohledem na to, kolik má Norsko jako stát peněz. Obojí je horší než v Česku, které má mnohem menší rozpočet, dluhů poměrně dost a příjem nesrovnatelně nižší.

0 0
možnosti
MR

M75i56l72a79n 91R21a78d96e12k

12. 8. 2013 16:42

zase zajimavy clanek Finrode, kez by vice Cechu referovala o zemich kde zijou, v mediich se docteme tak kulovy, to co tam je nestoji za moc.

A je pravda ze Stoltenberg muze byt docela prijemny, hodny a cestny clovek s dobrymi umysly, ale to nestaci. Byt dobrym  politikem je jako byt dobrym doktorem ci instalaterem, musi se to umet, a bohuzel si lide vybiraji hodne lidi, nebo co tak hodne ci bodre vypadaji, a to nestaci..Ja si vybiram zubare podle toho jakou odvadi praci, jestli je doma dobytek, ci zahejba manzelce, ma pet milenek nebo je jeste k tomu gay mi je sumak.

0 0
možnosti
PK

A já myslel, nějak detailně to nesleduji, že prohrát volby v bohatém Norsku je opravdu velké umění. Tady se zase s Karlem chodilo na pivo a taky to moc nepomohlo.

1 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');