Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Polsko na dějinném rozcestí

Polskou politiku a vývoj polské společnosti sleduji už dlouho – sám polsky mluvím, v Polsku jsem žil několik let i manželku mám Polku, takže je to poměrně přirozené. Ještě nikdy jsem ovšem neměl najednou tolik důvodů k optimismu, jakož i k vážným obavám, jako je tomu nyní.

Dynamika vývoje Polska a Poláků je na hony vzdálená ospalému vývoji zemí českých. Stále platí, že co roku je Polsko v něčem zásadně jiné od roku předchozího, objevují se nové myšlenky, staví se překotně nové stavby – když jsem byl před několika měsíci po asi roce opět v Krakově, změnilo se toho mnohem více, než za stejnou dobu v Praze. Problém je v tom, že již po mnoho let se v Polsku vyvíjejí paralelně (minimálně) dvě různé společnosti, které spolu nekomunikují a které se vyvíjejí docela jiným směrem. Jednu sledují s obdivem a z druhé mě jímá hrůza. Která koncepce zvítězí, je velmi nejisté – oba tábory jsou velmi podobně velké.

 

Na jedné straně máme moderní Polsko, které se nebojí diskuse o nových idejích, zapojuje se do evropského dění a vidí svou zemi jako aktivního – a klíčového – účastníka všeho, co se v Evropě děje. Není lepších politických představitelů tohoto směru, než současný premiér Donald Tusk a ministr zahraničních věcí Radosław Sikorski. Étos, který do vedení státu dávají, způsobil, že Polsko, ač není v eurozóně, je u každého důležitého rozhodnutí v EU. V Polsku rovněž nevídaně kvete průmysl. Šok mnohých Čechů z toho, že Pesa Bydgoszcz dodává vlaky Českým drahám, by patrně nebyl tak velký, kdyby bylo v zemích českých známo více o tom, jak se rozvíjí firmy jako výše zmíněná Pesa, či výrobce (především) autobusů Solaris u Poznaně či výrobce lokomotiv ZNLE v Gliwicích. Podobně jako dopravní průmysl se rozvíjí i další firmy – a co je zajímavé, s vlastním know-how. Polsko se překotně rozvíjí i myšlenkově – pro mnoho lidí už není problém uzákonění registrovaných partnerství (pro všechny, nejen pro homosexuály – to je řešení daleko odvážnější, než jaké bylo přijato v ČR), vztah k Evropské unii je výrazně lepší, než je evropský průměr, jazyková vybavenost mnohých Poláků je více než solidní a přibývá i těch, kteří víru s rozumem spojují, místo aby ji využívali k boji proti němu.

 

Potud je vše pěkné, ovšem jak říká jedno pěkné norské přísloví – v každém ráji se někde nachází had. V případě Polska to není jeden had, ale celé klubko zmijí. Tak, jak se jedna část společnosti modernizuje, bohatne a vytváří novou početnou „bourgeoisie“, druhá část společnosti, které se ekonomicky zdaleka tak dobře nevede, se ještě více uzavírá a útočí na všechno mimo svou komunitu. Ještě když jsem v Polsku žil, čili v letech 2007-2010, byli tito lidé spíše k smíchu; vypadali se svými požadavky a symboly jako ztracené ovce ve světě, kterému nerozumějí.

 

Aby bylo jasno – mluvíme o lidech, pro jejichž rodiče bylo pokrokem, že uměli číst a psát, jejich prarodiče pak byli často ještě analfabeti; v tzv. „Kongresówce“, čili v ruském záboru nebyla nikdy povinná školní docházka. Tito lidé zpravidla nerozumějí modernímu světu, nemají žádné finanční vzdělání, takže ve výsledku jejich chudoba nevyplývá ani tak z nízké výplaty, jako spíš z katastrofální neschopnosti se postarat o vlastní kapitál. Vrcholem jejich finanční gramotnosti je dávání si hotovosti do slamníku. Nechápou, jak se mohou homosexuálové dožadovat tolerance (čtěte: jak se mohou dožadovat toho, aby nebyli mláceni na ulicích), či jak může mít Polsko dobré vztahy s Německem. Veškeré znalosti o světě mají od místního kněze či z Radia Maryja/TV Trwam – a kněží na malých městech a vesnicích v bývalém ruském záboru (a občas i jinde) jsou přesně takoví, jaké my známe ze středověku: vůdci místní komunity držící agresivní dav na uzdě a používající ho jako zbraň proti neposlušným ovečkám ve vlastní farnosti. Mnozí tito kněží nemají ekvivalent v českých církevních poměrech – jde jim hlavně o osobní moc a vládu nad místní komunitou, spíše než o službu věřícím.

 

Bohužel, tito lidé jsou čím dál tím více politicky organizovaní a zároveň došlo k propojení tohoto světa s fotbalovými chuligány a skinheady. Do té doby bylo násilí páchané chuligány i skinheady spíše náhodné – buď se řezali mezi sebou, nebo napadali-li jiné náhodně (například já jsem byl napaden v Krakově, protože si pět skinů myslelo, že jsem Žid), šlo o ad hoc akce, k nimž se odhodlali zpravidla jen proto, že byli třeba aktuálně opilí a potřebovali někoho zbít. To už ale poslední dobou neplatí. Skinheadi a chuligáni se stali jakýmsi „vojskem“ ve službách národně-katolických organizací (média Tadeusze Rydzyka – Radio Maryja, TV Trwam; Obóz Narodowo-Radykalny, Narodowe Odrodzenie Polski) a chodí dělat rozbroje na politickou objednávku. Posledních několik měsíců chodí například křikem a hvízdáním rozvracet univerzitní přednášky vedené jimi nepohodlnými lidmi (např. Magdalena Środa, Zygmunt Bauman, Adam Michnik), útočí na kluby LGBT komunity, ničí židovské památky (například pomník obětí pogromu v Jedwabnem) či rozsévají strach po sídlištích útočením na náhodné lidi, kteří vypadají jinak, než jak si oni představují – stačí mít kupříkladu delší vlasy, jak se stalo dvacetiletému muži, jehož minulý týden napadli, když šel s těhotnou přítelkyní po jednom krakovském sídlišti. V posledních dnech došlo například k útoku na koncert romské hudby – aby bylo jasno, Romů je v Polsku velmi málo a jsou zpravidla dobře integrovaní, na Polsko v tomto nelze aplikovat české zkušenosti. Skinheadi za bílého dne vtrhli na koncert a začali ničit aparaturu a provolávat hesla o Polsku pro Poláky. Podobně začali útočit v poslední době na azylanty v Białymstoku – zapalováním benzínem dveří jejich bytů a bitím na ulicích.

 

Bohužel to vypadá, že platí nepřímá úměra – čím lépe se má polská střední třída a čím modernější stát a jeho řízení je, tím více se „underclass“ upíná k fašistickým myšlenkám a metodám. Příští parlamentní volby (2015) budou proto naprosto klíčové – zvítězí-li liberální část společnosti, je velmi pravděpodobné, že to tu katolicko-nacionalistickou oslabí jednou provždy. Zvítězí-li druhá strana, pravděpodobně se bude snažit si pojistit další vítězství kontrolou médií, změnami Ústavy a podobně – Jarosław Kaczyński se netají tím, že chce mít v Polsku druhou Budapešť. Zkrátka jak psal geniální polský spisovatel Andrzej Sapkowski – „jedni vyhrajou, ty druhý oklovaj vrány“. Kdo bude vítězem je velmi, velmi těžké si tipnout.

Autor: Andrej Ruščák | středa 26.6.2013 11:00 | karma článku: 14,85 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1839x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4901x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Na Nymbursku útočník pobodal muže, vrtulník oběť transportoval do Prahy

5. května 2024  10:26

Krajští kriminalisté prověřují sobotní napadení muže, který v Milovicích na Nymbursku zaútočil...

Přístup na sítě je lidské právo, žádá vězeň soud o uznání. Lákal na nich děti

5. května 2024  10:14

Norský nejvyšší soud se ve čtvrtek zabýval kuriózní žádostí. Muž odsouzený za sexuální obtěžování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');