Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Reakce na pana Ruščáka z blogu o Stoltenbergovi a NATO (pravidla zdejší diskuse mi neumožńují psát více než jeden příspěvek za vlákno, nejsem tu tak aktivní): Jistě, to mohu říci o každém politikovi, že ho někteří lidé uznávají a jiní ne.Také regionální podpora se liší. Schwarzenberg tak bude populární v Praze a ne ve Znojmě, to je normální. Spíš jsem se ptala, co tak hrozného bude Stoltenberg jako gen. tajemník dělat? Je to čestná, reprezentativní funkce, kdy gen. tajemník tlumočí rozhodnutí hlav států. A Norsko včetně  pol. strany Ap má v krymské krizi normální, sympatické názory. 

Strana pokroku neztrácí až ve vládě, reálně ztratila procenta mezi lety 2011-2013, byť byla ve výhodném opozičním postavení. V současné Evropě je spíš výjimkou  to, co se podařilo Stoltenbergovi- ani po osmi letech jeho popularita nijak výrazně neupadla a výsledek strany byl skoro stejný jako před vstupem do vlády (32 vs. 31%).

0 0
možnosti
AR

Tak ta ztráta u Frp v opozici podle mě spíše souvisí s tím, jak se strana mění. Je to hodně vidět na aféře kolem Pera Sandberga. Frp měla kdysi hodně silnou voličskou podporu mezi řemeslníky a drobnými živnostníky, přičemž Höyre bývala naopak stranou pravicových elit. Frp se hodně mění - a tak, jako odešel Per Sandberg, který zastupoval ve Frp právě ty méně vzdělané voliče, ovšem z řad různých drobných živnostníků, se začali ztrácet i podobní voliči. Ten proces už trvá delší dobu, ale myslím, že už je téměř u konce. Z protestní strany zejména pro tyto drobné živnostníky se tak Frp mění v libertariánskou stranu pro městské intelektuály pravicového ražení, který zase není tolik, jako těch živnostníků. Ostatně nárůst podpory KrF s tím odlivem od Frp podle mě hodně souvisí. V FpU vidím poměrně dobře, jak se program Frp do budoucna posune - směrem k ostře neoliberální až libertariánské politické straně bez špetky prosazování tradičních hodnot, zato s velkým podezřením vůči státním zásahům. Takový extrém podle mě není dobrý, ale coby směr to špatné není, obzvlášť ne v Norsku, kde je potřeba, aby takové názory byly aspoň slyšet. Rozhodně nehrozí, že se Norsko promění v oázu libertariánství, ale opozice proti dominantní představě silného státu je potřeba a Frp ji docela dobře dělá (v rámci možností).

0 0
možnosti
JG

První článek, který mi odpovídá na otázku, proč proboha někdo chce žít ve společnosti, popisované v článcích předchozích. Skoro jsem zamáčkl slzu. Jen dál.

1 0
možnosti
RE

Říkal jsem to vždycky:,,Lidé se navzájem potřebují a proto by měli k sobě přistupovat s vzájemnou úctou a to bez ohledu na společenské postavení." Ovšem u nás se to jeví jako boj s větrnými mlýny, ale otravovat s tím nepřestanu:-))

0 0
možnosti
Foto

Opět pro mě velmi nový a zajímavý pohled na norskou společnost...R^

0 0
možnosti
MM

"Když Anders Behring Breivik zavraždil účastníky tábora AUF na ostrově Utøya, mnozí na kontinentě se podivovali tomu, že v Norsku takové tábory existují a že jsou tak hojně navštěvované." Imho ještě podivnější byl fakt, že nikdo z tamějších účastníků nebyl ozbrojen...!!  http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011072401

0 0
možnosti
PK

P68e18t69r 60K54u94l55i89c42h

21. 3. 2014 14:14

perfektní blog a popis norské společnosti.

těším se na další pokračování.R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');