Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MU

Mira UL

5. 6. 2009 21:48
Souhlasím s autorem článku, české lesy jsou

neuvěřitelně vydrancované. Nemyslím tím jenom těžbu dřeva, ale ničení celého lesního biotopu. Někdy to vypadá, že "lesníci" vyhlásili lesům likvidační válku: kmeny uřezané až u země, vyježděné hluboké koleje od těžních strojů. Výmoly jsou hluboké až 80 cm, lední půda je promíchaná s hlušinou. Práce přírody za stovky let je zničená za jedno dopoledne.

Vždy, když vidím takto "citlivou" těžbu, mám chuť střílet po všech, kdo jsou za tu devastaci zodpovědní. Moji příbuzní vlastní les, o těžbě rozhoduje lesní hospodář podle toho, jak se to naučil na VŠ - podle těžebního plánu, bez ohledu na zájem majitele lesa. Majitel lesa musí zpracovávat 10ti, 20ti a víceleté těžební plány a podle nich se řídit. Přírody se nikdo na nic neptá. Namísto výběrové těžby se provádí mýtní těžba, bere se to jako kosou, bez ohledu na stáří a průměr stromu. Pařezy nejsou, řeže se až u země, aby byla co největší výtěžnost. Prostě zvrhlost na zvrhlost.

miroslav.vojta@volny.cz

0 0
možnosti
M

milanalois

5. 6. 2009 21:43
Jste úplně mimo mísu.

V ČR lesů stále přibývá, tempem přímo nebývalým. A největším problémem českých lesů, zvlášť jihočeských, je přestárlost. Těžit (a pak sázet) by se mělo mnohem více, ale majitelé to vůbec nestíhají.

0 0
možnosti
PK

kraken

5. 6. 2009 18:16
ja nevim, nejsem odborny ekolog,

ale kamaradka, co je nadsena ekolozka a ekologii studuje me sokovala prohlasenim, ze u nas je moc lesu a mely by zmizet. Na zaklade nejakych vyzkumu (detaily neznam a nerozumim jim) tvrdi, ze prirozeny je pro nase uzemi hlavne stepni porost (mozna se to jmenuje jinak... proste louky). A ze prave premnozenim lesu trpi hlavne nase prirozena flora a fauna. A vim, ze se tiom hodne zabyva, urcite jsem si jisty, ze neni placena zlymi korporacemi a prumyslem :-). Takze nemam duvoid ji neverit.

0 0
možnosti
K

K-D

5. 6. 2009 20:57
Re: ja nevim, nejsem odborny ekolog,

Asi omyl, je to právě naopak. Bez lidských zásahů by to u nás zarostlo skoro všude lesem. Přirozených stepí u nás je minimum, jsou problémy s jejich ochranou - tedy především s kácemím náletových stromů.

Asi jste svoji kamarádku nepochopil. Takové nesmysly se snad studentům netvrdí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2661x
Každoroční změna věku je únavná.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy