Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vždy se mi líbí ta vsuvka mezi "žili štastně a blahobytně" a "přišli, vraždili a vyhnali".

Vy jí máte dokonalou a jednu z nejkratších co jsem zatím u kohokoliv četl - schodou okolností přišla válka - ;-D, dokonalé, dokonce je to spíše k smíchu než k pláči. (ta vložka s tím jak Hitlera vlastně vychovali češi je také výborná).

Moji příbuzní také žili šťastně a blahobytně, ale shodou okolností ještě než přišla válka, přišli jejich němečtí sousedé a vyhnali je z domu do vnitrozemí, kde se mačkali s příbuznými, kteří měli na sousedy větší štěstí. Příběh by tu vlastně mohl končit, ale německým sousedům nestačilo jen pohraničí, Praha je přeci německé město a tak je třeba čechy přičlenit a hodní sousedé z pohraničí se posunuli o něco dále než původně tvrdili - jejich dobrou vůli nepochopilo okolo 360 000 čechů, které bylo nutno běhěm této návštěvy přivést k rozumu, leč nepřežili, to je ta slabší rasa. Na převýchovu bylo nakonec jen šest let a co se dá za tu dobu stihnout, zvláště když je potřeba pracovní síly.

Nu a pak přišlo to slavné - přišli, vraždili, vyhnali.

Jinak mne také zaujal ten stále omílaný blahobyt a chuť čechů z vnitrozemí na majetek povětšinou ukrytý v horských vískách. Druhá část Vašich soukmenovců totiž většinou tvrdí, že němce nahnala Hitlerovy do náruče chudoba a naprostý nezájem vnitrozemí jí odbourat. Je v tom tak trochu zmatek.

Jinak proti němcům nic nemám - osobně jsem velký fanoušek českoněmecké deklarace, která se moudře rozhodla dějiny nepískat, ale odpískat. Není důvod se v tom stále rýpat, ale zase nemohu přejít - "shodou okolností přišla válka" To už bylo prostě moc.

1 0
možnosti

Ono je to těžké, dnes má pravdu Karel, že by to bylo Haagský soud, jenže zase když si vezmu co udělali Němci (říšští, sudetští nebo jiní volksdeutch) v Polsku, Srbsku, na Ukrajině nebo v Rusku, tak mohli být po válce rádi, že vůbec nějací Němci zůstali a nějaké zmenšení území Německa a zahnání různých německých diaspor do tohoto zmenšeného Německa byla v tehdejších intencích poměrně malá cena (nevím jak kdo, ale já být ukrajinský voják RA a při hnaní nácků na západ nemoct najít nejen svou rodinu, ale ani městečko odkud pocházím, tak to, že německý soldát zdvihne ruce neznamená, že aspoň trošku nesrovnám skóre). Ale z dnešního pohledu, v naší mírumilovné a víceméně právoctící společnosti, šlo o nepřípustné praktikování kolektivní viny.

4 1
možnosti

Válka přeci končí když se agresor vzdá a hned jak tak učiní je svatá povinnost se k němu chovat jako předtím než zaútočil;-).

Bohužel ještě pořád se najde dost těch co nepochopili, že by měli mlčet a ne upozorňovat na jednotlivé excesy - jejich válečná zvěrstva nepřebije totiž nic a oboustrané mlčení a společná spolupráce s nadějí do budoucna je velkým ústupkem okolních národů.

0 0
možnosti
Foto

Jste mimo. Němce máme rádi a paní Klausová jistě také, ale zároveň nechceme německé prvky do naší země - máme k tomu historické důvody. Chápou to i Němci. Němci dokonce chápou, že si zvolíme prezidentem raději Čecha než Schwarzenberga, ale stejně tady máme mezi sebou dost lokajů, kteří volí opačně.  Lokaje nemají rádi nikde na světě, ani Němci je rádi nemají. Tak jako člověk by si měl udržet svoji hrdost a nikomu nepodlézat, tak by to měl umět i celý národ, lépe řečeno jeho představitel. Na podlézače čekají a reagují jen špatní. Proto volme Zemana. [>-]

4 7
možnosti

Milá zlatá, těch německých prvků v našem životě je většina. Můžete si přát cokoliv na světě, ale faktem zůstává, že naše kultura je totožná ve většině věcí i kulturou německou. Ono to tisíciletí vzájemného handrkování a objímání se nejde jen tak vymazat:-)

6 3
možnosti

Vážený autore, jestliže tady píšete, že "Shodou okolností" přišla válka, tak je to jasné.

Shodou okolností přišla válka. Shodou okolností byli ťéměř vyvražděni Židé. SHodou okolností byly zavřeny české vysoké školy. Shodou okolností bylo stříleno české civilní obyvatelstvo. Shodou okolností jistá mocnost obsadila řadu dalších států, dokonce po určitou dobu až ke břehu Volhy. Shodou okolností po kapitulaci Varavského povstání, tedy nikoli v rámci bojů s povstalci, zbořili vojáci jistého nejmenovaného Varšavu tak, že z ní zůstalo jen jedno velké zbořeniště. Shodou okolností vyvraždili francouzské město Oradour a italské město Marzabotto. Ta zvěrstva, která se shodou okolností stávala na obsazených částech Sovětského svazu, snad ani není třeba připomínat. Shodou okolnostsí čtyři miliony sovětských válečných zajatců zemřelo v koncentračních táborech, nebo bylo na místě zastřeleno poté, co se ti muži řádně vzdali. Shodou okolností s odsunem Němců souhlasily vítězné mocnosti v Postupimi.

To vše se stalo shodou okolností. Pouze vyhnání nebylo shodou okolností, nýbrž zločinným aktem.

6 3
možnosti
Foto

Všechno je jen náhoda, nebo chcete-li shoda okolností. Shodou okolností potkáte budoucí manželku, vyberete si životní zaměstnání, shodou okolností můžete i nabourat autem a přijít o život. Shodou okolností se dostal Hitler k moci, shodou okolností začala i 1. světová.

3 3
možnosti

Vidím to podobně. Víte, odmala bydlím ve Varech. Mí prarodiče přijeli v roce 1946 osídlovat Sudety. Dědeček na tu dobu hrozně nerad vzpomínal, říkal, že ho nikdy nic tak rychle nepřipravilo o iluze, jako poválečné pohraničí.

Já tu vyrostla a už za starého režimu jsem vídala staré Němce, co jezdili na hroby nebo se dívat, kde vyrostli. To je vždycky smutný. Taky vidím, jak je to tu pořád zdevastované - je znát, že jsme přetrhli tradici a kořeny a navzdory té poválečné dřině jsme to stejně dodnes nedokázali dát do kupy. Ale na druhou stranu zas vnímám spolupráci s Němci v rámci Euroregia a nemám pocit, že by se nás tím snažili vykořisťovat nebo se za něco mstili - naopak, ta spolupráce funguje bezvadně. A co si budem povídat: Co chtěli zpátky, to už dávno zpátky mají. 

Můj názor je sice amatérský a jednostranný, ale i takhle to může vidět Čech, který v blízkosti Němců vyrostl, němčinu slyší odmala a nechápe, proč se z toho všeho dělá takový haló ;-)

7 2
možnosti
Foto

Váš názor je sice amatérský a jednostranný, přesto jej s Vámi bezezbytku sdílím.

3 2
možnosti
Foto

Jinak se vším samozřejmě souhlasím. Už jsem o tom i psal. Podporami stimulujeme porodnost u skupin, jejichž potomky nepotřebujeme a kteří až dospějí ekonomice nejen nepomohou, ale ještě ji ublíží. Mít tu vyhnané Němce, máme prosperující pohraničí a pracovních sil na rozdávání. S jejich smyslem pro pořádek by se kultivovalo i naše chování.

5 1
možnosti

Pekny clanecek. Jedine co mi vadi, ze  pri hajeni Nemcu pomlouvate jine. Tu Cikany, tam Slovaky, pak zase lidi z Balkanu. Podle mne by mel byt posuzovan kazdy jen a jen za sebe a sve ciny, nikoliv podle prislusnosti k nejakemu narodu nebo podle materskeho jazyka, proto odsuzuji povalecne vyhnani milionu ceskoslovenskych obcanu z CSR, proto se mi ale take nelibi pausalizace o prinosnosti nebo neprinosnosti nejakeho naroda.

1 0
možnosti
Foto

Nemělo tam být koncem 19. století?

2 0
možnosti

23. 1. 2013 8:31

Ja dodnes nepochopim proc jvlastne jedina zeme v Evrope, ktera nebyla znicena valkou si dobrovolne zlikvidovala vlastni prumysl pomerne dokonaleji nez bombardovaci svazy.

5 0
možnosti

To je jednoduché. Za Protektorátu Reinhard Heydrich řekl, že pracovní morálka českých dělníků je vysoká a že za kus slaniny by se prokopali až do Berlína. Po válce český dělník změnil kurs a snažil se prokopat do Moskvy a to tak, že byl papežštější než papež

:-)

0 1
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 21,09
  • Průměrná čtenost 2673x
Každoroční změna věku je únavná.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy