Poruchy Příjmu Potravy (PPP)

Co charakterizuje poruchy příjmu potravy? Jaké jsou nejčastější druhy? Koho se týkají? Jsou jen o potravě?

Nerada bych suplovala výkladově slovníky a přepisovala definice diagnóz dle Mezinárodní klasifikace nemocí. Ráda se i vyhnu šokujícímu stylu a informacím o případech předčasných úmrtí u chronicky nemocných po metabolickém rozvratu, selhání srdce nebo ledvin (i když jsem osobně znala jednu slečnu, která mezi námi již není). Nebo zvýšeném riziku sebevražd, zejména u dospívajících. Ano, i takové konce bohužel bývají, ale nechci sklouznout k bulvárnímu vypíchnutí špičky ledovce, byť čtenářsky jistě atraktivního. Ať nemáte pocit, že se poruchy příjmu potravy (PPP) nemohou týkat i Vás, vašich blízkých nebo někoho z okolí.

Stručné rozdělení

Anorexie 

Asi nejznámější z PPP, charakterizována redukcí stravy, restrikcí potravin, hladověním, chronickým kalorickým deficitem a často se přidává enormní energetický výdej prostřednictvím fyzického pohybu. Následkem je hubnutí. Dotyčný ztrácí schopnost rozpoznávání svého tělesného schématu, má úzkosti spojené s vzhledem, tělem, hmotností, jídlem, neustálé myšlenky na jídlo a ohledně jídla. Svým způsobem závislost na kontrole nad příjmem potravy, nad svou hmotností, tělem a taková "závislost na hladu".

Tento problém je typický pro dospívající dívky. Ovšem nevyhýbá se ani chlapcům (udává se poměr 1:10) a vyšším věkovým kategoriím, ve středním i starším věku. Tito lidé bývají perfekcionalisté. 

Důsledkem anorexie bývají různá psychická trápení, a zdravotní problémy, namátkou amonerea, mdloby, kolapsy, kardiovaskulární potíže, padání vlasů, suchá pleť, celková únava a nedostatek energie.

Mentální Bulimie 

Je charakteristická konzumací často enormního množství a kombinací potravy s následným zvracením. Někteří jedinci užívají laxativa nebo diuretika. Svým způsobem závislost na přejídání a následném zvracení. Není nápadná vyhublostí, právě naopak, většina jedinců nemá podváhu, naopak se pohybuje v pásmu normální váhy a není ojedinělá ani nadváha. 

Bulimie nejčastěji propuká u dospívajících dívek a mladých žen. K následkům bulimie patří velké výčitky a pocity viny, finanční problémy a ze zdravotních komplikací například otoky slinných žláz, destrukce skloviny, bolesti břicha, reflux jícnu, potíže s trávením, osteoporóza,celková únava. 

Záchvatovité přejídání

V tomto případě dochází k záchvatům přejídání bez následného kompenzačního chování (nezvrací, nehladový, neužívá projímadla). Je to taková "závislost na přejídání" až k bolestivému stavu. Následkem jsou psychické problémy, pocity viny a selhání a nadváha až obezita a s tím spojené zdravotní komplikace.

 

Dále můžeme do PPP řadit další nespecifické poruchy příjmu potravy (nespecifická anorexie, bulimie), noční přejídání, ortorexie (konzumace pouze potravin s "průkazem biopůvodu"", extrémní obsesivní pojetí zdravé stravy), drunkorexie (prostě místo jídla pití, že se nejedná o džus nemusím dodávat:-) a další.

Koho se týká

PPP mohou mít různé formy, různé projevy a různé následky. Každý jsme jedinečná bytost a tak i PPP a projevy nepohody s jídlem jsou individuální. Opravdu není rovnítko mezi PPP = anorexie = slečna ve věku 13.-16. let = vyhublá. PPP a negativní stravovací vzorce může mít kdokoliv, paní ve středním věku, muž s nadváhou, muž trávící svůj čas ve fitness, sportovci, pohybově neaktivní lidé...Velká skupina lidí není diagnostikovaná, ani si nepřipouští, že má problém. Jak například může takový problém vypadat? Když máte obavy z účasti na rodinné události, kde si "musíte" sníst svou část dortu. A stresujete se kvůli tomu třeba týden před akcí. A dopředu tomuto režimovému vychýlení přizpůsobujete svůj program (každý běh o půlku delší). Osobně nemám ráda nálepky, používání diagnóz přenechám lékařům a pojišťovnám. 

O čem PPP ne/jsou

PPP není primárně o jídle. Jsou o vztahu k jídlu, vnímání svého těla a sebe samého. Negativní jídelní návyky jsou projevem, ale poruchy příjmu příjmu potravy začínají v psychickém nastavení, některé osobnostní rysy dělají ideální podhoubí

- perfekcionalismu a vysoká míra sebekontroly

- vnitřní nejistota a snížené sebevědomí a sebehodnocení

- zvýšená citlivost, úzkostlivost, popřípadě impulzivita

PPP a další negativní stravovací návyky a negativně uchopený režim cvičení/sportovních aktivit ničí nejen tělo, ale zejména psychiku a chcete-li duši. 

 

 

Autor: Alice Havlíčková | středa 8.3.2023 11:56 | karma článku: 7,57 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Alice Havlíčková

Superbič na supertělo

15.3.2023 v 15:52 | Karma: 8,13

Alice Havlíčková

Výběr PPPostřehů

10.3.2023 v 10:20 | Karma: 5,36

Alice Havlíčková

Jídlo není nepřítel

3.3.2023 v 8:17 | Karma: 11,81