Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Vzpomínám, jak mi na Sardinii došlo pleťové mléko a v obchodu jsem marně hledala na zboží popisky v jiných jazycích než jen v italštině, to bylo v době, kdy tady byly předpisy EU mantrou a zaříkadlem v jednom a týkalo se to i označení na výrobcích. Italsky neumím, tak jsem vybrala lahvičku, kterou jsem tak nějak odhadla dle vůně a konzistence na pleťové mléko a poptala se slečny u kasy, zda je to on the hair or on the skin ... vybrala jsem si špatně, byl to kondicionér ;-D Ještě že jsou ve většině obchodů prodavačky s pochopením pro neznalé turisty.

1 0
možnosti
MK

Už je načase si uvědomit, že čeština není světový jakzyk a mnoho výrobců se českým návodem prostě obtěžovat nebude. Je načase si uvědomit, že určité výrobky můžeme mít buď s anglickým návodem nebo vůbec. Druhá možnost mě ani trochu neláká. A žádný zákon na tom nic nezmění.

0 0
možnosti
Foto

Je to i v predpisech EU, plati to i pro jine staty.

0 0
možnosti
Foto

Ony ty návody v češtině někdy také nepomohou. Před lety jsem si ke svému autu koupil sněhové řetězy. Byl tam i český návod na jejich montáž. Bohužel z tohoto návodu jsem nic nepochopil. Pomohl mi až anglický originál návodu, ačkoliv moje angličtina není nic moc. Vidíte, co udělá "kvalitní" překlad návodu.

0 0
možnosti
Foto

No, to je, bohuzel, nekdy pravda. R^

0 0
možnosti
Foto

Přátelé, dobré téma. Já jsem z oboru reklamací jednoho dodavatele non food jednoho velkého maloobchodního řetězce. Doporučuji všem, kdo se ohánějí obhodní inspekcí a ochranou zákazníka, aby si zkusili alespoň týden pracovat v oboru péče o zákazníka.

1. Jedna věc jsou platné právní předpisy, druhá věc je personální, finanční a časová uskutečnitelnost těchto předpisů.

2. Pokud by živnostník musel dodržovat, ba nastudovat opravdu všechno, k čemu ho zavazuje zákon, strávil by s tím 50% denní pracovní doby. Stejně tak, pokud by měly být dodrženy všechny předpisy pro ochranu zákazníka, nebylo by prakticky možné zboží prodávat.

3. Když se mimochodem podivujeme, jaké že to mají obchodníci marže, tak v této marži je i veškerá péče o zákazníka po prodeji, udržování stavu náhradních dílů, aktualizace návodů, vyřizování reklamací, případně vracení peněz.

4. Tlak na ceny je obrovský, v praxi to vypadá tak, že v Česku se v našem případě neuživí ani sklad, ani servis. Nějaké svážení vadných výrobků, jejich kontrola nebo oprava není finančně reálná. Poštovné by bylo dražší než poslat nový výrobe. Veškeré reklamace za celé Česko a Slovensko vyřizuje jedna osoba na vedlejší úvazek.

Maximum případů se snažíme vyřídit tak, že zákazníkovi odešleme potřebný díl. Při počtu několika tisíc nabízených výrobků a násobném počtu náhradních dílů, v naprosté většině vyráběných někde v Asii, tedy dopravovaných kontejnerovými loděmi, nepřekvapí, že centrální evropský sklad je v právě v Hamburgu. V praxi není vůbec reálné udržovat všechny náhradní díly skladem. Každý rok navíc se výrobky inovují, to znamená další náhradní díly. Sklad by musel být obrovský.

5. Pokud je na vyřízení všech reklamací časový limit 90 minut denně, není reálné zákazníkovi telefonovat. Telefonát sice může být i příjemný, ale většinou je rozhovor velmi zdlouhavý. Potřebné informace o závadě je nutné stejně dokumentovat fotografiemi a čísly potřebných dílů. Vše se snažíme vyřídit emailem. Nedejbože, aby nějaký vtipálek klad

2 0
možnosti
SL

Ještě jsem neviděl návod k používání šroubováku ;-D.

A bezpečnostní pokyny taky ne. Třeba nedotýkat se šroubovákem šroubů pod napětím, rotační části v pohybu, propíchnutí ruky nebo nohy (oka) apod.

To by musel třeba existovat návod na pití tekutin z lahví apod.

Existuje možnost utonutí nebo zalknutí při nevhodném postupu ;-D;-D;-D.

1 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, ale jsem jiného názoru. Samotná absence návodu v č.j. není důvodem k reklamaci. Můžete podat stížnost ČOI a ta může udělit pokutu, a takový prodejce vám odpovídá za vzniklou škodu. Podle § 617 OZ se můžete domáhat dodatečného splnění povinnosti dodání českého návodu, pokud prodejce nesplnil svou zákonnou povinnost..

0 0
možnosti
Foto

§ 617

(1) I po uplynutí promlčecí lhůty se strana může dovolat svého práva při obraně proti právu uplatněnému druhou stranou, pokud se obě práva vztahují k téže smlouvě nebo k několika smlouvám uzavřeným co do účelu v závislosti na sobě.

(2) I po uplynutí promlčecí lhůty se strana může dovolat svého práva při započtení, pokud mohlo být k započtení přistoupeno kdykoli před uplynutím promlčecí lhůty.

0 0
možnosti
  • Počet článků 178
  • Celková karma 15,49
  • Průměrná čtenost 455x
Někdy jsem kousavý glosátor, to mám asi po tatínkovi. Horší je, že dcera to má po mně a vnuk po ní. Na moji fotku zde třeba řekl: "Babi, ta je hrozná!"

Ráda píši o životě, postřehy z toulek, příhody i recepty.

Nejvíc mi vadilo, když o nás muži mluvili jako o slepicích. Pak vznikla moje Slepičárna ze života a už je mi fuk, co říkají. Tím jsem si to s nimi vyřídila. O zkušenostech s hubnutím je e-brožura Vydrž 12 týdnů  a časem přibylo pár neumělých veršů Srdce z pouti.

 

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy