Drůbeží játra v sádle

Léto je moje oblíbené roční období, ale když už skončilo, užíváme si podzimní tradice. Loni jsem zavařovala houby, letos vymýšlím zase jiné experimenty.

Manžel koupil husu. Pro dva. Byl to pták jako hrom, tak jsme ji rozdělili na dvě půlky a z drobů udělali kaldoun. Minulý týden jsem upekla první půlku husy s bramborovým knedlíčkem a výborným zelím.

Husa není laciná záležitost, ale na masu jsme si pochutnali a pak mi zbylo asi 4 dl tuku. Povídám si, co s ním budu dělat? Po zkušenostech s vypečeným tukem z kachny mi bylo docela líto ho za ty peníze vyhodit. Nejprve mě napadlo udělat paštiku, ale dala jsem se na dietní stravování a vím, že bych určitě neodolala. Takže zavrženo.

A pak jsem si vzpomněla na maturitní vaření, kdy jsme jako předkrm podávali husí játra v sádle, o kterých naše kantorka s nostalgií řekla, že je jedla naposledy ve válce, zatímco já je ochutnala zhruba před 15 lety v jedné maďarské tržnici. Tyhle vzpomínky rozhodly.

Zakoupila jsem 2 balíčky drůbežích jater, omyla je, dala do pekáče a osolila. Navrch jsem dala vypečené sádlo z husy a pak to všechno pekla. Sádlo se rozpustilo, játra za chvíli byla hotová, a jelikož bychom všechno najednou nesnědli, rozdělila jsem je do skleniček a zavařila. Prý se dají mazat na chleba. Asi tomu taky neodolám.

Když to bylo hotové, napadlo mě, že by se možná hodil tip, co s vypečeným tukem z martinské husy.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alice Barešová | sobota 11.11.2023 12:34 | karma článku: 17,80 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Alice Barešová

Mrkvové řezy

24.2.2024 v 18:35 | Karma: 13,63

Alice Barešová

Na co při tom ženy myslí

8.2.2024 v 8:16 | Karma: 17,35

Alice Barešová

Čas pro sebe

4.2.2024 v 11:42 | Karma: 10,94

Alice Barešová

Nezvaní hosté

21.1.2024 v 13:55 | Karma: 12,72

Alice Barešová

Tři na jednom pokoji

6.1.2024 v 16:25 | Karma: 23,10