- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Manžel koupil husu. Pro dva. Byl to pták jako hrom, tak jsme ji rozdělili na dvě půlky a z drobů udělali kaldoun. Minulý týden jsem upekla první půlku husy s bramborovým knedlíčkem a výborným zelím.
Husa není laciná záležitost, ale na masu jsme si pochutnali a pak mi zbylo asi 4 dl tuku. Povídám si, co s ním budu dělat? Po zkušenostech s vypečeným tukem z kachny mi bylo docela líto ho za ty peníze vyhodit. Nejprve mě napadlo udělat paštiku, ale dala jsem se na dietní stravování a vím, že bych určitě neodolala. Takže zavrženo.
A pak jsem si vzpomněla na maturitní vaření, kdy jsme jako předkrm podávali husí játra v sádle, o kterých naše kantorka s nostalgií řekla, že je jedla naposledy ve válce, zatímco já je ochutnala zhruba před 15 lety v jedné maďarské tržnici. Tyhle vzpomínky rozhodly.
Zakoupila jsem 2 balíčky drůbežích jater, omyla je, dala do pekáče a osolila. Navrch jsem dala vypečené sádlo z husy a pak to všechno pekla. Sádlo se rozpustilo, játra za chvíli byla hotová, a jelikož bychom všechno najednou nesnědli, rozdělila jsem je do skleniček a zavařila. Prý se dají mazat na chleba. Asi tomu taky neodolám.
Když to bylo hotové, napadlo mě, že by se možná hodil tip, co s vypečeným tukem z martinské husy.
Další články autora |