Dnes o diskriminaci

Je to citlivé téma. Většinou o ní slyšíme v souvislosti s handicapovanými, seniory, šikanou dětí nebo etnických menšin. Bohužel se vyskytuje a může se dít vlastně všude.

Mluvíme o ní, když se nejedná se všemi stejně, když se s někým zachází nerovně. V době mé dřívější praxe jsem se setkávala s diskriminací etnických skupin, kdy například v restauraci odmítli obsluhovat příslušníky některé skupiny, když někam zakázali vstup dětem, raritou byl případ, kdy na fotbalové hříště měly ženy vstup zdarma, zatímco muži museli platit. Chtěli tam pozvat dámy a mysleli to dobře, přesto to nebylo rovné zacházení. Jasně, mohlo se to nějak obejít, ale nad tím už se musí přemýšlet, aby se nikdo necítil diskriminován.

V pracovně právních vztazích se hovoří o diskriminaci osob z důvodu věku, osob s handicapem, to jsou častější případy, ale je jich mnohem víc, než se zdá.

Covidová doba například odhalila nové možnosti výkonu práce, formou home office a řada zaměstnavatelů to nyní využívá. Proč ne? Už to chtělo nějakou inovaci a důvod, který se nabízí k využívání této formy práce – sladění soukromého a pracovního života – je legitimní. Na sladění pracovního a soukromého života mají snad nárok všichni, bez rozdílu. Jako benefit je to dobrá věc a po vzájemné dohodě zaměstnance a zaměstnavatele se může s výhodou využívat, kdyby ….

…. kdyby to nesvádělo ke kádrování. Pokud je součástí dohody posouzení, kdo může a kdo nemůže slaďovat soukromý život s pracovním a následné rozhodnutí, komu to zaměstnavatel povolí a komu ne, ať už má důvody jakékoli, to není rovný přístup. Kritéria pro posuzování by měla být ryze pracovní, pokud je důvodem pro zamítnutí výkonu práce z domova pouze věk nebo podmínka „být rodičem“, zavání to diskriminací taky.

Z hlediska posuzovatele přece nelze takové zamítnutí odůvodnit tím, že někdo má nebo nemá rodinu, ospravedlnit to lze jedině zájmem zaměstnavatele (například že práci nelze vykonávat z jiného místa, apod.). Pravidla by měla být nastavena stejně pro všechny a bez rozdílu.

 

 

Autor: Alice Barešová | neděle 4.6.2023 12:43 | karma článku: 10,54 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Alice Barešová

Mrkvové řezy

24.2.2024 v 18:35 | Karma: 13,63

Alice Barešová

Na co při tom ženy myslí

8.2.2024 v 8:16 | Karma: 17,35

Alice Barešová

Čas pro sebe

4.2.2024 v 11:42 | Karma: 10,94

Alice Barešová

Nezvaní hosté

21.1.2024 v 13:55 | Karma: 12,72

Alice Barešová

Tři na jednom pokoji

6.1.2024 v 16:25 | Karma: 23,10