- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Žluté nebo zelené malé dýně můžeme krásně naaranžovat na mísu, kde budou zdobit interiér celou zimu. Větší dýně používáme k vyřezávání různých ozdob. Přitom však musíme odstranit dužinu uvnitř.
Co s ní? Můžeme ji přidat například do mletého masa, k pečeni, pokrájet do polévky. Dá se zavařit jako ananas, sama však mám nejraději dýňovou omáčku.
Na přípravu omáčky budeme potřebovat: 1 dýni nebo cuketu, 1 kostku gulášové šťávy, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, sůl, 1 smetanu nebo kysanou smetanu, jíšku.
Na tuku zpěníme cibulku. Zvykla jsem si vařit v hluboké teflonové pánvi, nic se tam nepřipálí. Na cibulku přidáme pokrájenou dýni (může být i strouhaná, podle chuti). Osolíme, podlijeme, přidáme kostku a necháme podusit. Když je dýně udušená do měkka, přidáme smetanu a zahustíme jíškou. Omáčka se hodí ke všemu. K bramborám, na těstoviny, můžete podávat s knedlíkem, či přidat i maso.
Dýňová omáčka výborně ladí s knedlíkem, špagetami i k bramborám. Kdo chce zkusit recept podle maďarské kuchyně, může si uvařit hovězí guláš a na talíř do dýňové omáčky místo masa přidat naběračku guláše. V tom případě se však nedává do cuketové omáčky gulášová kostka, ale pokrájený kopr. Pokrm je velmi chutný, jednou nám ho uvařila kamarádka a jenom se po něm zaprášilo.
A co provedeme se semínky dýní? Usušená opražíme, obsahují minerály, které nás ochraňují před chřipkou. Pár semínek denně vám dodá zinek, a to je cenný pomocník pro naše zdraví. Ochrání nás před útoky virů a mužům pomůže na prostatu.
Další články autora |
Aleše Hrdličky, Ostrava - Poruba
11 000 Kč/měsíc