Společenská odpovědnost firem, hra s okolím nebo realita?

V Česku se stává fenoménem společenská odpovědnost firem. Je tedy v ČR několik velkých podniků, které se hlásí ke společenské odpovědnosti. Je to všechno reálné, nebo jenom hra pro okolí, aby měla firma dobré jméno?

Nejprve si řekněme co je to ta společenská odpovědnost firem. Je to přístup k podnikání, který je nad rámec zákonů a jiných očekávání. Společenská odpovědnost se snaží vyvrátit názor, že podniky se snaží jenom o zisk a o ostatní se nezajímají. Vytváření firemní image a reputace je důležitá a má vliv na výkonnost zaměstnance. Je tedy více než jasné, že firma se bude snažit vystupovat navenek jako přátelský podnik k zaměstnancům a okolí. Uspořádá několikrát za rok kulturní akci pro své zaměstnance, nabídne benefity a tak celkově se stará o dobro svého zaměstnance. Daruje peníze na dobročinné účely. Veřejnost často považuje tyto společenské aktivity jako výbornou věc a mají pocit, že tato firma toho dělá pro zaměstnance mnoho. Bohužel vše je připravená léčka s mediální podporou, která má podnik ukázat v co nejlepším světle s cílem zvýšit její reputaci.

 

Otázka je, co se stane s touto společenskou odpovědností firmy, když se věk zaměstnance přehoupne přes padesátý rok? Ve většině těchto společensky odpovědných firmách se tito zaměstnanci stávají nepotřebnými. Kvalifikaci mají, do práce chodili včas, podíleli se na strategii výroby a plnili si zadané úkoly. Bohužel věk je v dnešní době druhým největším měřítkem při posuzování výběru zaměstnanců, kteří ve firmě budou pokračovat.

 

Firma si najde cestu, jak se tohoto zaměstnance ,, společensky zbavit“. Dá mu na výběr anebo časem něco najde. Tak jako tak odejde. Průměrný věk zaměstnance na vedoucí pozici než odejde je 55 let. Ano, všichni okolo mají námitky, ale nikdo je nevysloví. Strach je větší a hrozba toho, že bude další na řadě je silná a proto radši zaměstnanci jenom brblají, ale jistota místa je dnes k nezaplacení. Že vám to připomíná příběh někoho z vašeho okolí? Ano, je to možné, uplatnit se na trhu práce po padesátém roce věku je těžké. Doba je stále stejná, jenom kulisy a herci se mění

 

Autor: Ales Urban | středa 2.12.2015 21:19 | karma článku: 13,57 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Ales Urban

Jihlava PRO sociální II.

26.3.2018 v 9:33 | Karma: 5,56

Ales Urban

Jihlava PRO sociální

5.3.2018 v 10:04 | Karma: 10,16