Práce u Městské policie není žádný med

Chtěl bych Vám představit práci Městské policie Jihlava z jiného pohledu, než ji jako veřejnost známe. Většina obyvatel města Jihlavy si myslí, že práce strážníků Městské policie je jenom o tom, kde koho nachytat a jak komu dát pokutu. Velmi rád bych Vás z tohoto omylu vyvedl. Jako student jsem dostal možnost být zde 14 dní na praxi a vyzkoušet si veškerou činnosti, kterou se Městská policie Jihlava zabývá. Od strážníka až po asistentku ředitele. Díky této praxi jsem změnil na Městskou policii názor.

 

Činnost strážníka opravdu nespočívá v tom, že jen hledá, kde občan udělal chybu nebo nějaký přestupek. Hlavní náplní je bezpečnost a tu zajišťují každý den již tím, že hlídají přechody před základními školami, aby se děti mohly bezpečně dostat do školy a věřte, není to žádný med setkávat se občas s arogancí řidičů, kteří si myslí, že jim patři vozovka a co tam ten ,,měšťák“ leze. Na linku 156 také volá spousta občanů a vždy je jim věnován vstřícný přístup od operačního. Odpady kolem popelnic neřeší jen popeláři a asi málo kdo ví, že strážník má povinnost veškerý odpad mimo popelnici nafotit a poté zanést do systému. Pokud parkujete, kde nemáte povolení je jasné, že by měl následovat trest, ale podoba trestu není taková, jakou si představuje většina obyvatel a to formou botičky. Strážník dá za okno ,,parkovačku” a až po opakovaném porušení přicházejí na řadu další možnosti. Takže tomu není tak, že by si zasloužili přezdívku ,,Botičkáři“. Průjezd centrem města, kde je dopravní značení ,,zákaz vjezdu“ je přestupek a není se tedy čemu divit, že následuje sankce. Také jsem během praxe zažil záchranu lidského života, kdy strážníci zachránili život člověku, který se ztratil na půdě v Brněnské ulici. Strážnici v mrazu hledali tohoto člověka 4 hodiny bez větších informací a nalezli ho.

Je hezké, že každý z nás ví jaká má práva, ale většina z nás zapomíná i na povinnosti. Vše se dá vyřešit a nezapomínejte, že slušnosti není nikdy dost. Každé zaměstnání má svá pozitiva i negativa, a proto jsem opravdu rád, že jsem měl možnost nakouknout do práce strážníků a vím, jak to chodí, že činnost Městské policie Jihlava opravdu není jenom tak jednoduchá jak si mnozí z nás představuji.

Děkuji tedy celému sboru Městské policie Jihlava a panu řediteli Frencovi za tuto možnost a doufám, že se názor obyvatel na strážníky aspoň trochu zlepší, přece jen jsou to lidé jako my.

Autor: Ales Urban | úterý 24.2.2015 19:26 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Ales Urban

Jihlava PRO sociální II.

26.3.2018 v 9:33 | Karma: 5,56

Ales Urban

Jihlava PRO sociální

5.3.2018 v 10:04 | Karma: 10,16