Lepší ČSSD je možná, ale je potřeba změn

Všechno na světě je možné, pokud je k tomu vůle. Bohužel po volbách, které nedopadly příliš dobře, to zatím na nějakou snahu nevypadá.

Před volbami to navenek vypadalo, že by sociální demokracie mohla být soupeřem pro hnutí českého miliardáře, soupeřem pro „novou“ ODS, bohužel uvnitř strany se dělo vše možné, aby tomu tak nebylo.

Sociální demokraté se nyní po volebním neúspěchu snaží o resuscitaci, pomocí aktivních členů, kterým osud sociální demokracie není cizí. Tyto lidé se snaží udělat lepší ČSSD.  Bohužel stále ve straně jsou lidé, kteří jsou trestně stíhaní, odsouzení, nebo s rasistickým viděním světa. Všechny tyto osoby utváří jednotný názorový proud, kterým řídí byznys pro svůj prospěch. Takové osoby nás pak stojí voliče. Příkladem může být pražský sociální demokrat, který nakoupil černé duše do organizace a dostal se díky tomu do zahraničí, nyní hrajíc hru na veřejnosti, že lídra kandidátky v hlavním městě, skoro vůbec neznal. To je opravdu úsměvné, když toho lídra sám protlačil na kandidátku, najezdil s ním stovky kilometrů na kole v tandemu a teď ho nezná? V Brně se dostává do čela člověk, který se neponaučil z minulosti a dělá stále stejnou chybu. Člověk co byl vykroužkován z recese, aby se městu ulevilo. Stálo to sice místo politika, který byl dlouhou dobu předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie, ale městu bude líp.

Členy sociální demokracie také zůstávají dva politici, kteří dokážou člověka nazvat slimákem, parazitem a kdo ví čím ještě. Nevím, ale pokud má být sociální demokracie lepší, tak je potřeba zbavit se klientelismu a nahnědlosti ve straně a začít dělat sociální politiku. Rozloučit se s takovými členy, kteří více než sociálně demokratickou myšlenku myslí na svůj prospěch.  Začít dělat politiku srozumitelnou lidem. Bez slibů, ale s reálnými výsledky. Sociální demokracie musí najít silného, charismatického lídra, který pochopí principy politiky v 21. století, zmodernizuje zkostnatělý aparát a rozhýbe dění ve straně. Strana by měla přijmout různé názory členů, otevřít se lidem a být jim blíž. Začít naslouchat členské základně, nejenom předsedům okresů, kteří politikaří a nedělají politiku. Politika se má dělat po celou dobu volebního období, nejenom v roce voleb. Permanentní kampaň to je cesta k úspěchu. Volby již nevyhrávají akce na náměstí s hudbou a panáky v obleku s kmotrovskou SPZ na autě za milióny.

Sociální demokracie musí získat důvěru lidí, těch lidí, pro které tu je již 140. let. Je potřeba začít hledat chyby a pracovat na nich. Všechno je to o práci s lidmi, musí se zbavit závazků, loutkovodičů, byznysmenů a začít se prezentovat veřejnosti jako strana otevřená všem. Taková může být Lepší ČSSD.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ales Urban | neděle 19.11.2017 14:40 | karma článku: 0 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Ales Urban

Jihlava PRO sociální II.

26.3.2018 v 9:33 | Karma: 5,56

Ales Urban

Jihlava PRO sociální

5.3.2018 v 10:04 | Karma: 10,16