Jihlava PRO sociální II.

V předešlém článku jsme si představili téma sociálního bydlení, jehož část byla zaměřena i na bydlení pro seniory. Ovšem jedním z největších problémů seniorů je, dle mého, samota.

Aktivizace a zapojení seniorské populace, která je v Jihlavě zastoupena v počtu více jak dvou desítek tisíc, do společenského života je dalším krokem PRO sociální město.

Město by pomocí své příspěvkové organizace, popřípadě spoluprací s neziskovými organizacemi v sociální oblasti mohlo seniory zapojit do různých aktivit. Tímto zapojením by senioři získali pocit potřebnosti a užitečnosti. Zároveň by se předešlo sociálnímu vyloučení a izolaci seniorů.

Myslím si, že ani město nemá přehled jak velký počet sociálně izolovaných seniorů v Jihlavě žije. V rámci aktivit by například sociální odbor města ve spolupráci se SMJ  mohly realizovat projekt jihlavská Plavenka. Smysl tohoto projektu by byl v plavání seniorů zdarma na bazéně v Rošického ulici, samozřejmě v předem stanovené dny. Tento projekt by nebyl užitečný jen v předcházení sociální izolace seniorů, ale přispěl by i ke zdravotní prevenci. Plavání je totiž jeden z mála sportů, který nemá skoro žádná omezení z hlediska věku, zdravotního stavu a výkonnosti.

Dalšími aktivitami mohou být organizované poznávací zájezdy po České republice, debaty a přednášky na témata blízká seniorům a různé vzdělávací akce. Vše by se realizovalo pomocí již zavedených neziskových organizací pod záštitou Svazu důchodců, kdy garantem by bylo město.

Každoročně dostávají neziskové organizace od města finanční podporu na svůj chod, ale takovýmto uceleným projektem pod názvem „Jihlava přátelská seniorům“, by mohlo dojít k propojení organizací a sjednocení nabízených volnočasových aktivit. K prezentaci by mohl posloužit měsíčník s vypsaným přehledem aktivit pro seniorskou část obyvatel města.

Město může udávat trend seniorské a rodinné politiky, ale je zapotřebí chtít. Jedním velkým projektem, který by pomohl propojit generace je mezigenerační centrum, ale o tom  a dalších sociálních problémech zase příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ales Urban | pondělí 26.3.2018 9:33 | karma článku: 5,56 | přečteno: 166x