Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkouška o tom zda jsou Piráti tabu.

Pirátům jsem dával šanci, že by mohli do politiky vnést čerstvý vítr a být přínosem. Čas však ukazuje, že to byla jen planá naděje. a zklamávají čím dál více lidí a nezbývá, než doufat v to, že prozřou i mladí lidé.

Na začátku ještě před volbami do sněmovny se jevili jako někdo kdo jde netradiční cestou a svým programem přilákali nejen mladé voliče. Dával jsem jim šanci se rozkoukat ve světě velké politiky a měli čas hájení. Ve sněmovně se brzy rozkoukali a dávali o sobě vědět.

Spadli však do programu antiBabiš a nastudovali snad veškerý dostupný a někdy i nedostupný materiál a dávali Babišovi zabratl. Časem se však věnovali jenom tomu a ničemu jinému. Svůj volební program jakoby odložili a svoje snažení podporované spolkem Milion chvilek gradovali pokusem demonstrací o takový "Český majdan". Vše v mezích demokracie ale nezdařilo se. To co děje nyní okolo Pirátů je jen vyústění jejich veškerého počínání ale moc se o tom nepíše a já se k tomu dostanu. 

Je zcela jasné na koho Piráti míří. Jsou to hlavně mladí lidé. Snaha je jasná, legalizace marihuany, podpora studentů, snaha o dostupnost bydlení pro mladé a další věci zaměřené především pro mladé. Digitalizace je ale něčím s čím počítají i ostatní strany a na to nalepili novinku zásadní snahu o transparentní politiku. K tomu přidali podporu menšin. Samozřejmě jejich program je bohatší ale jmenované bylo jasně cílené. Pojďme se podívat jak se jim zatím daří a jak se chovají.

Nejvíce se přiblížili programu v oblasti digitalizace a o ostatní nějakým způsobem usilují, někde zdařile a někde zcela amatérsky bez úspěchu. 

Nechci být pouze negativní a tak si všímám i jejich kladů ale není jich zase tolik. Jedním z nich je ten, že se nebojí jít do ostrého střetu i s jinými ostřílenými politiky z jiných stran, než je ANO. Otevřená sledovatelná politika však nabírá trhliny. Pokusy o některé skutky co se týče menšin (ne vždy zdařené). Jako jediná strana během parlamentních prázdnin byla mediálně viděna mezi lidmi.. Ať už jde o kulturní akce nebo zajištění dalších hlasů pro sebe propagací a svojí taneční účastí na Prague Pride, kam zajistili i značnou finanční podporu. Ostatní strany o prázdniny tak trochu zaspaly a nebo se to v nich právě mlelo.

Zaměřím se nyní na jejich počínání, které mě od nich začalo odvracet. Pominu antiBabiše a některá trapná vystoupení v poslanecké sněmovně. Začnu relativními maličkostmi. Pastička na mladé kdy jeden z nich navrhl aby se maturita neznámkovala ale bodovala a i ten co by neuspěl by měl ukončeno středoškolské vzdělání. Lákavé pro mladé ale ve své podstatě by jim to nic nepřineslo. Zaměstnavatelé budou chtít stále ty kteří u maturity byli úspěšní a jejich středoškolské kolegy kteří neuspěli chtít stejně nebudou - proč by měli? Tady se mi to jeví jako když sami Piráti si nepřejí tolik chytrých dětí, protože potom budou snadněji ovlivnitelní. Proto přichází i jejich snaha o to aby mladí mohli volit již od 16 let,  Snaží se jim podsouvat, že jsou to právě oni kteří mají nárok na to měnit svět. Opravdu mají lidé kolem 16 let přehled o tom co se u nás a ve světě vůbec děje? Mám dojem, že až na nějaké výjimky tomu tak není, protože život teprve začínají a mají jiné zájmy, než je politika.

Přišel také tak trochu amatérský, komunisticky šmírácký návrh na sledování elektroměrů bytů. Následovala rázná odpověď snad od všech politických stran. Tady k tomu navážu i to, že piráti šmírují své politické soky i v restauračních zařízeních a nahrávají si i zde jejich chování či stravování a pití až to nakonec jeden odnesl

Co třeba pokus o pomoc romské menšině, kde se začali angažovat, vyptáváním v jedné lokalitě kde slibovali pomoc a různé programy. Skončilo to tak, že dle samotných Romů se tam po krátkém čase přestali ukazovat vůbec.

Pastí na mládí se jeví i podpora studentů na právo pátečních stávek za klima. Neměli by se spíše  studenti o klimatických změnách něco naučit? Tady se ukázala i jejich zelená minulost i přítomnost. 

Pokud se dobře pamatuji, tak prohlašovali a slibovali, že do dozorčích rad různých institucí nebo do rolí poradců budou chtít nezávislé odborníky a to i bez politické příslušnosti. Sliby chyby, nezávislí odborníci asi vymřeli. Všude se začali objevovat Piráti a neúspěšní nezvolení zástupci jejich strany či jejich kamarádi. Nejzářivější příklad - pan Bursík.

Na spolupráci s nimi si začali stěžovat skoro všechny strany, které s nimi spolupracují na radnicích kde údajně nedodržují koaliční dohody a rychle otáčejí názory.

Úsměvné mi přijde i to jak bojují proti daním, které chce zavádět vláda ale sami např. v Praze prosadili navýšení daně z nemovitostí.Navíc to není jediné zdražování života, které současná koalice připravuje. Bude se zdražovat vodné a stočné, odvoz odpadu, zvýší se nájmy v magistrátních bytech.

Dobrý byl i Bartošův domácí úkol pro spolustraníky aby se připravili na to, že budou v příští vládě, kde se dotyčný vidí jako premiér. Za úkol měli vypracovat jak by jednotlivé resorty vedli a co by k tomu potřebovali. Nakonec přišla i kritika z vlastních řad aby se raději drželi vrabce v hrsti, než holubů na střeše.

Zajímavostí je i předvolební prohlášení 1 000 000 stromů Praze ale vypadá to, že poměr stromů poražených a vysazených je ve značném skluzu. Stromy se budou sázet ale spíše na okrajích Prahy a jelikož se nestíhá již teď zve si pan Hrib na pomoc samotné Pražany a ani to zřejmě nepřinese kýžený milion.

Takových příkladů je ještě hodně ale tyto mě zaujaly nebo pobavily.

Přišlo však něco závažnějšího  a tím je transparentní politika, která přišla o svou počestnost nezaznamenanou schůzkou pirátky Krausové s trestně stíhaným manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem se kterým je váže úzká spolupráce v Praze. Do toho se začala v médiích omílat porno herecká kariéra zmíněné pirátky. Přišlo takové nevyjasnění celé situace a zahrávání do autu. Přišlo i vysvětlování a omlouvání jak někdo s takovou "minulostí" jako má Krausová může zastávat takový post. Následovalo i vyjasňování jak se ovlivňovala různá výběrová řízení kde se proškrtávalo až do doby kdy byly výsledky takové jaké si všichni představovali. Tady by se neudržel ani jiný ostřílený politik a tak se nemůžeme divit, že to nevydržela ani přítelkyně pana Michálka a zaslala mail svou mluvou plnou vulgarit, který se dostal na veřejnost. Vše vedlo k odvolání slečny Krausové.

Narazil jsem na pana Michálka na kterého se začala navalovat jeho nadutost. Ukazuje se jak zacházel ne se svými spolustraníky ale se svými podřízenými, kteří ho označili za arogantního, nekompromisního a sebestředného člověka a začali volat po jeho odvolání. Michálek ve své nadřazenosti prý dokázal rozplakat při jednání s ním nejednoho piráta. Michálek se začal omlouvat a slíbil trénink svého jednání s lidmi. Ačkoli dělal předseda Bartoš co mohl a nabádal své piráty aby si vše vyříkali a neřešili vše přes veřejné fórum, tak se tam člověk dověděl mnoho zajímavostí přímo od členů pirátů.

Nejzajímavější postřehy z tohoto fóra jsou dva zásadní. Prvním bylo vyjádření některých členů, že ta transparentnost zřejmě nebude platit zřejmě pro všechny a co si o tom asi mají myslet jejich voliči. Dalším velice zajímavým postřehem se jeví vyjádření, že piráti udělali sice chytrý politický tah se zvolením šéfa strany, mediálně známějšího Bartoše ale, že se jasněji ukazuje že stranu vlastně vede Michálek, který chodí kontrolovat i Hriba do jednání zastupitelstva. 

Proto vše se Piráti stávají také nevolitelnými. Vedení Pirátů sice vše dementuje ale ta silná pachuť zůstává a to nejen u voličů ale i samotných členů. 

 

 

Autor: Aleš Szabó | pondělí 28.10.2019 11:36 | karma článku: 37,19 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Aleš Szabó

Balonkový úsporný balíček 55

Za 5 minut 12? To je velice úsměvné heslo, které předčí i nenecháme nikoho padnout Nejpopulističtější vláda co tu od revoluce byla vedle které i tzv. "želé" Sobotka byl zásadový člověk je jen smutným konstatováním.

11.5.2023 v 0:04 | Karma: 32,94 | Přečteno: 875x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kratce - proslov nebo agitka?

Jsem opravdu zvědav na projev pana premiéra a věřím, že i většina lidí. Bude to nyní takový politický prubířský kámen a může to ovlivnit v dalším rozhodování mnoho lidí. Bude to projev státníka a nebo politika?

18.9.2022 v 3:13 | Karma: 16,87 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Vládo prosím vzmuž se!

Zdá se to jenom mě, že se vláda namísto aby byla odhodlaná a rozhodná se chová jako ubrečená pohřební plačka? Není snad rozhovoru vládních činitelů kde by nezmiňovali válku, Putina ale hlavně Babiše. Je na čase vládnout.

14.8.2022 v 14:57 | Karma: 29,09 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kaleidoskop STAN a jednotlivé střípky

Kaleidoskop, česky krasohled, je hračka, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji. Střípky v kaleidoskopu STAN vytváří také různé zajímavé obrazce.

21.6.2022 v 9:13 | Karma: 19,27 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Přijde třetí vládní rada - nežerte?

1. vládní rada od pana Stanjury zněla: nejezdit tolik autem a netankujte do zásoby 2. vládní rada od pana Sikely zněla: stáhněte si vytápění o pár stupňů ušetříte Obě rady zazněly po mediálních informacích teď už se objevuje jídlo.

31.3.2022 v 12:22 | Karma: 38,18 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2706x
jeden z mnoha

Seznam rubrik