Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přijde třetí vládní rada - nežerte?

1. vládní rada od pana Stanjury zněla: nejezdit tolik autem a netankujte do zásoby 2. vládní rada od pana Sikely zněla: stáhněte si vytápění o pár stupňů ušetříte Obě rady zazněly po mediálních informacích teď už se objevuje jídlo. 

Tu třetí radu si jen dovolím tipnout do předu a hraju si tak trochu na věštce i když křišťálovou kouli nemám. Samozřejmě jsem to v nadpisu článku přehnal a rozhodně nezazní - nežerte :-))))) Pokud by zazněla tak to bude kulantně označeno neplýtvejte jídlem. 

Proč se domnívám, že by ta rada mohla zaznít? V médiích když začalo vycházet několik článků či rozhovorů na téma cen pohonných hmot denně následovala první rada a stejně tak to bylo s cenami energií a tak zazněla rada druhá. No a od neděle se často zmiňuje co zřejmě bude stát chleba a další potraviny a tak proto bych snad i logicky očekával třetí vládní radu.

Ve skutečnosti to tedy znamená, že ačkoli se to nezdá. tak vláda navzdory prohlášení paní Pekarové, že vláda tu není pro lidi aby se o ně starala, tak to naše vláda činí. Nedělá EU populistickou politiku řešením plošných opatření ale jde svou cestou a o lidi se vlastně stará a pomůže každému alespoň radami k nezaplacení a ještě to dělá zadarmo. No zadarmo, to jsem nevystihl přesně, samozřejmě za plat ale samotné rady jsou zdarma. 

Vrátím se k prvním reálným vyřčeným radám:

1. rada o tom aby si lidé netvořili zásoby pohonných hmot a jezdili méně autem 

jistě byla myšlena dobře a má i logické vysvětlení ale bohužel od stolu. Co na ní bylo logické? Třeba to, že by si lidé neměli jezdit pro zábavu, měli by si lépe plánovat své cesty a tím i ušetřit.  O těch zásobách by se dalo polemizovat, protože lze za nadměrné zásobování považovat plnou nádrž a případně 4 kanystry k tomu? Kolik lidí má na zahradě zakopané nádrže na benzín? :-))) Jenže v běžném reálném životě to je z mého pohledu trochu jinak co se týká těch jízd navíc. Opravdu jsou lidé kteří mají auto jako svůj koníček a tak jezdí pro radost a stejně tak si pro radost půjdou zajezdit i čerství držitelé nových řidičáků ale obě skupiny budou jezdit pro radost jen tolik na kolik budou mít a není jich zase tolik. Většina lidí už před zdražováním auto totiž používalo hlavně na potřebné cesty jako je cesta do práce, větší nákup nebo rozvoz rodiny na potřebná místa bez zbytečných jízd. 

2. rada stáhněte si topení o pár stupňů - ušetříte 

vládní teorie je opět logicky zdůvodnitelná a v něčem i pravdivá, je pravda, že na západ od nás když přijedete do hotelu tak rozhodně není před topeno a pokoj si nad určitou teplotu prostě nevytopíte a všeobecně se tam doporučuje vytápět v zimě obytné místnosti nejlépe kolem 20-22 stupňů, jestli se tím lidé v jednotlivých zemích řídí většinově opravdu nevím. Pravda je i to, že vytápěním se dá ušetřit jenže to trochu kulhá v tom, že takto může šetřit cca 5 milionů lidí žijících v rodinných domech. Ta druhá polovina žijících v panelácích si o tom může nechat jenom zdát. Sice tu je povinnost mít v těchto domech měřiče spotřebovaného tepla jenže je tu takový malý háček. To měření se tam rozděluje na dvě položky spotřební a základní. Ty výpočty jsou poměrně složité, protože záleží i na tom v jakém jste patře, zda jste rohový byt a další a další náležitosti. takže tito lidé nemají moc šancí dosáhnout velkých úspor i když vypnou topení úplně. 

Takže obě dobře myšlené rady jsou pěkné na papíře ale v praxi ani toto většině lidem opravdu nepomůže s tím aby zásadně ušetřili. 

No a moje odhadovaná třetí možná rada Nežerte (neplýtvejte jídlem) by byla na stejné úrovni co se týká šetření a pomoci lidem.

Je totiž pravda, že se vyhazuje strašně moc potravin a většina lidí již někdy něco vyhodila. Každý ať si sáhne do svědomí a může prohlásit v životě jsem žádné jídlo nevyhodil.

Ještě by se k tomu mohla přidat rada kupujte jídlo které není náročné na spotřebu energií potřebných k výrobě :-)))) (bude nově vyznačeno na obalech) :-))) plus další výzva by mohla znít nedělejte si tolik zásob :-))))), jenže jak nás znám tak zrovna tato rada bude mít zcela opačný efekt a pokud zazní neblázněte s tím olejem či moukou, tak do týdne tu budou články a fotky prázdných regálů tam kde by se tyto potraviny měly nacházet

Kdo ale jde nakoupit potraviny s tím, že si nakoupí plný vozík jídla s tím, že ví, že čtvrtinu z toho zřejmě stejně vyhodí? :-))))) Každý se snaží nakoupit to co si myslí, že spotřebuje ale potom to prostě z nějakého důvodu nevyjde. No a mnohdy to nevyjde i z důvodů kvality potravin. Pro příklad koupíte si něco vakuově baleného a na obalu kde je datum spotřeby kde máte ještě týden času do spotřeby balíček otevřete a vyvalí se podivná vůně nebo barva jídla tak co s tím jiného, než že to skončí v té popelnici. Každý opravdu nemá čas chodit do obchodů každý den a sníst jen to co si na ten den koupí a musí spoléhat na kvalitu, která však občas kulhá

Jsem tedy opravdu zvědav jestli podobná rada přijde, nedivil bych se ale třeba se pletu.

Ceny ještě opravdu porostou zřejmě zcela u všeho a tak očekávám ještě větší bitvy až přijdou slevové akce a ten kdo tvrdí, že v tom jedou hlavně důchodci tak lže. Už při minulé drahotě másla jsem si jednu takovou slevovou akci šel natočit a složení lidí různých věkových kategorií bylo opravdu pestré. Fyzické střety tam také nechyběly ani jiné úsměvné scénky. Lidí kteří takto budou chtít ušetřit bude přibývat a bude zajímavé to opět sledovat.

Jenže ty rady opravdu lidem nepomohou ani s "Babišovou drahotou" či s "Fialovou bídou" ba dokonce ani s Putinovým šílenstvím. 

Ještě mě tak napadá jaké rady od vlády asi neuslyšíme ačkoli na těch by se dalo ušetřit nejvíce. 

1. nekuřte kuřáci nebo hodně omezte, 

2. nepijte tolik alkoholu včetně piva 

Nezazní to ačkoli by to ušetřilo asi nejvíce peněz ale i zdraví, jenže je tu takový háček .........hodně peněz do státní kasy.

Najde se někdo komu ty rady opravdu pomohly a ušetřil tolik, že tím pokryl alespoň čtvrtinu nově narostlých cen ať již pohonných hmot, energií nebo inflace? 

Mě osobně to tedy rozhodně nepomohlo a obě již vydané rady jsem praktikoval cca 3 roky zpět u benzinu a 7 let zpět u vytápění a žádné velké úspory se rozhodně nekonaly. Ceny pohonných hmot mají totiž výkyvy a tak se ušetřit opravdu nedá, protože se prostě stane, že potřebujete více jezdit když ceny rostou a tak prostě smůla. Úspora za topení se v paneláku v zásadě také nekonala, Prvotně sice přinesla cca 600,-kč do plusu které vzaly v dalším roce za své, když si teplárny začaly cenu mírně navyšovat. No a to jsem přešel opravdu na studený odchov :-)))), ve dvou místnostech bez vytápění a teplotu v obýváku jsem si dovolil 22-24 stupňů od vánoc do prvního jarního dne. 

Za mě jsou tedy vládní rady jalové až směšné a musel jsem se jim smát hned po jejich vyřčení. 

Vyčkám tedy nějakého lepšího vládního signálu, než jsou dosud vyřčené rady. 

Autor: Aleš Szabó | čtvrtek 31.3.2022 12:22 | karma článku: 38,18 | přečteno: 1517x
  • Další články autora

Aleš Szabó

Balonkový úsporný balíček 55

Za 5 minut 12? To je velice úsměvné heslo, které předčí i nenecháme nikoho padnout Nejpopulističtější vláda co tu od revoluce byla vedle které i tzv. "želé" Sobotka byl zásadový člověk je jen smutným konstatováním.

11.5.2023 v 0:04 | Karma: 32,94 | Přečteno: 875x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kratce - proslov nebo agitka?

Jsem opravdu zvědav na projev pana premiéra a věřím, že i většina lidí. Bude to nyní takový politický prubířský kámen a může to ovlivnit v dalším rozhodování mnoho lidí. Bude to projev státníka a nebo politika?

18.9.2022 v 3:13 | Karma: 16,87 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Vládo prosím vzmuž se!

Zdá se to jenom mě, že se vláda namísto aby byla odhodlaná a rozhodná se chová jako ubrečená pohřební plačka? Není snad rozhovoru vládních činitelů kde by nezmiňovali válku, Putina ale hlavně Babiše. Je na čase vládnout.

14.8.2022 v 14:57 | Karma: 29,09 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kaleidoskop STAN a jednotlivé střípky

Kaleidoskop, česky krasohled, je hračka, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji. Střípky v kaleidoskopu STAN vytváří také různé zajímavé obrazce.

21.6.2022 v 9:13 | Karma: 19,27 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Stala se EU populistickou institucí?

Dnes jsem to tak nějak vysledoval v televizních debatách jak na Primě, tak na ČT. Paní Pekarová i pan Fiala sice takto EU neoznačili přímo ale tak nějak mi jejich slova vyznívají.

27.3.2022 v 18:39 | Karma: 42,96 | Přečteno: 4423x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:44

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2706x
jeden z mnoha

Seznam rubrik