Zapomínáte na to, že už současný stav teoreticky umožňuje volit všem našim občanům, žijícím dlouhodobě v zahraničí a majícím naše občanství - je to jejich ústavní právo. Problém je pouze v dostupnosti hlasovací místnosti. Korespondenční volba je tedy jen změna formy, nikoliv principu. Takže ústavu byste musel naopak měnit, kdybyste chtěl těmto občanům zakázat volit.

Foto

A78l58e49š 26M40e78r22t89a

10. 5. 2024 11:36

Nezapomínám, v článku je to uvedeno. Jen se zamýšlím, jestli je to v pořádku, protože zavedení korespondenční volby, by výrazně zvýšilo ovlivnění našich voleb hlasy se zahraničí.

JZ

Jen si tady něco odložím.

Andrej Babiš, kniha „O čem sním, když náhodou spím,“ rok 2017: „Jste občan Estonska? Fajn, volit můžete kdekoliv na světě. Spousta mladých lidí u nás si nevyřídí voličské průkazy, protože nemají cestu za rodiči, kde mají trvalé bydliště a kde volí, a jejich hlas tak propadne. Elektronická volba trvá tři minuty, je pro stát 2,5krát levnější než klasické volby.“

Programové prohlášení vlády Andreje Babiše, (27.6.2018-17.12.2021): „Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby).“

Obrátili! Češi v cizině nejsou pod takovou masáží ruských tajných služeb jako my doma. A protože opozice přijala narativ ruské hybridní války, tak ty hlasy méně masírovaných Čechů odmítají, že?

JZ

Slovensko má korespondenční volbu už 20 let a žádné problémy tam nejsou.

Foto

Chceš žít mimo republiku a chceš volit? Zapomeň! Nemáš nárok.

Že bychom změnili Ústavu tak, že kdo žije dlouhodobě v zahraničí, tomu bychom vzali české občanství? To bude spravedlivé ne. Žádné korespondenční volby a zbavit se všech, kdo pobírají důchod v cizí zemi. A začal bych u těch, co žijí a pracují, podnikají, v Rusku.

HH

No a nebylo by lepší udělat plot kolem republiky a nikoho ven nepouštět?

PZ

Slovy marketéra : "Když nemáš argument vraž tam bohatého souseda z Německa, závist a nacionalismus jsou tradiční recepty na úspěch".

Foto

A12l54e34š 90M22e47r51t95a

10. 5. 2024 18:33

Ale argumenty tam jsou, příklad z Německa, je jen příklad, můžeme se bavit třeba o Švédsku.

MK

Demokratičnost voleb zpochybňuje většina těch, kdož ve volbách neuspějí. Takže z toho bych si fakt hlavu nedělal.

A korespondeční volba nerozšiřuje okruh voličů, ten je dán Ústavou. Ona jen snižuje disproporce v realizaci volebního práva. Dnes někdo jde volit v bačkorách do sousedního objektu, jiný musí cestovat tisíce kilometrů na zastupitelství. A ta zdaleka nejsou v každé zemi.

PK

A já bych šel ještě dál. Korespondenční volbu bych umožnil všem, kdož mají právo volit s tím, že bych naopak omezil počet volebních místností a těch, kteří tam sedí.

MV

O vašem životě nerozhoduje nikdo jiný, než vy sám. Jestli jste nespokojeny, nikdo jiný, než vy osobně, to nezmění.

HH

No ale část populace je ráda pod dohledem vlády...ono se pak lépe vše shazuje na ostatní, někdy na židy, jindy na imperialisty nebo na ukronacisty, někdy na počasí a podobně...

JZ

Pro mně jsou daleko nebezpečnější jedinci, kteří mají volební právo, ale neumí si poradit se svými životy, mají spousty dluhů a exekucí. Jsou to lemplové, neumí se postarat o sebe a své rodiny. Jejich volební právo je pro naši zemi nebezpečnější než korespondenční volba.

JV

Exekuce má téměř 10% občanů. Nejsem si tak jist, jestli to je vždy jejich vinou. A dluhy? Ty má i kdekterý úspěšný podnikatel. Říká se tomu úvěr. A vsadím se, že i vy splácíte hypotéku nebo leasing. Co takhle trochu pokory a krotit nesmyslně zbytnělé ego?

RK

V rámci Evropské unie není žádná z forem korespondenční volby dostupná pouze v České republice, Chorvatsku, Francii a na Maltě (ve Francii je však pro všechny voliče dostupná volba přes internet). Osobně jsem i pro elektronickou volbu.

Je to ostuda české opozice, že brání Čechům v zahraničí usnadnit volby! Není příčina v tom, že tam nejsou pod tak silnou masáží ruské desinformační hybridní války?

  • Počet článků 272
  • Celková karma 25,28
  • Průměrná čtenost 1973x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik