Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P92e69t36r 44B20u47r72i36a96n

11. 5. 2024 15:45

Farizejství, licoměrnost, demagogie a bulvární lokajství vašeho článku se dá nejlépe demonstrovat na jednoduché otázce.

Volební právo českých občanů pobývajících v zahraničí zde máme ustanoveno už 30 let, konkrétně od roku 1993. A já se vás ptám, kdy jste za těch 30 let kritizoval? Kdy jste si toho všiml, kdy vám to vadilo?

Odpovím za vás, NIKDY.

Vy jste o tom možná ani nevěděl, nebo o tom nepřemýšlel. Tak co se změnilo za těch 30 let, že vám to teď bytostně vadí a cítíte se ukřivděn na svém statutu občana?

A opět odpovím za vás, změnilo se to, že o tom estébák začal kafrat jako o zástupném problému proti této vládě, nemaje jiných relevantních argumentů jak ji kritizovat. A očekává, že hloupé ovce se toho chytí a budou hýkat v jeho notě. Vy jste se chytil. Předpokládám, že 80% takových kritiků vůbec netuší, co korespondenční volba obnáší, v čem spočívá ta změna a proto kvičí cosi o porušení tajné volby, aniž by vůbec věděli, co to znamená.

Tak já vám to osvětlím. Starý systém: Volič v zahraničí si vyřídí voličský průkaz, sežene si volební archy, svého kandidáta vloží do obálky, odjede na zastupitelský úřad stovky, tisíce kilometrů daleko, tam jim to předá, oni to převezmou a odešlou zabezpečeným kanálem do centrální volební komise v ČR.

Nový navrhovaný systém: Volič v zahraničí si vyřídí voličský průkaz, sežene si volební archy, svého kandidáta vloží do obálky, tu obálku do další obálky a odešle na zastupitelský úřad (popř. jiný úřad), oni to převezmou a odešlou zabezpečeným kanálem do centrální volební komise v ČR.

A teď mi konkrétně řekněte, kde přesně v tom druhém případě dochází k onomu fatálnímu porušení Ústavy ohledně tajné volby.

A jen doplním, že korespondenční volbu v Evropě nemají jen v Chorvatsku a na Maltě. Není vám to divné? Já vím, není.

Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů). 8.1.20018 podepsán premiér Andrej Babiš

3 0
možnosti
Foto

Co jinde normálně funguje, u to u nás asi nepůjde.

0 0
možnosti
JL

Zde bych si dovolil nekolik poznamek, pane Aleši Merto. Ziji v cizine, ale jsem stale Cech-Moravak. 56 let. Jen Jakes s Husakem si me dovolili odsoudit (i s manzelkou) na 18 mesicu tvrdeho zalare pro nevraceni se z vyletu z Vidne s povolenkou na ctyri dny.

Zacatek meho duchodu jsem prozil leto v CR. 16 let. Vzdy 5 mesicu na mem RD v Jaroslavicich u Zlina. Volil jsem a udivem jsem zjistil, ze vysledek z toho nebyl. Byl z toho PAT!!! Zde je tem prvni okamzik, kdy ti vsichni v zahranici by mohli rozhodnout.

Dnes, abych volil, musim 6 hodin jizdy autem prijet na konzulat v Los Angeles na vhozeni meho hlasu do urny. (i s manzelkou) Muj prehled politickeho pole v CR je stejny, jako pro jineho obcana v CR. I kdyz ma konzervativni preference neni v CR uspokojiva, presto bych volil tu nejblizsi.

Umozneni volby v prijatelnem provedeni, je ustavni povinost kazde vlady. To je zaklad demokraticke zeme. Diskuze o neucasti primo na zivote v cizine je omluva, ktera muze byt predana soudu. To muze byt i s kompenzaci vyhrano u nejvyssiho soudu. Tak se musime divat na korespodencni moznost.

Obcane!! Volbu nemuzete zmenit ani zmenou Ustavy. Je to jedna z tech deviti zakladnich prav kazdeho obcana.

Dekuji za pozornost.

6 1
možnosti
Foto

A50l30e11š 54M83e62r79t61a

10. 5. 2024 18:31

V podstatě souhlasím, je potřeba o tom dále diskutovat, ne to silou tlačit.

0 1
možnosti
PZ

Slovy marketéra : "Když nemáš argument vraž tam bohatého souseda z Německa, závist a nacionalismus jsou tradiční recepty na úspěch".

8 0
možnosti
Foto

A28l65e31š 69M20e61r93t45a

10. 5. 2024 18:33

Ale argumenty tam jsou, příklad z Německa, je jen příklad, můžeme se bavit třeba o Švédsku.

2 2
možnosti
JZ

problémem samozřejmě není korespondenční volba

problémem je to, že v jakési daleké zemi jakýsi bezcenný podvodník projel volby. Jsa podvodníkem, začal donekonečna opakovat, že všichni kolem podváděli. Údajně to dělali za pomoci korespondenčního hlasování, se kterým až do té doby, kdy výše zmíněné podvodnické individuum projelo volby, nebyly žádné valné problémy. No a někteří servilnější jedinci samozřejmě cítí povinnost každý podvodnický žvást o své újmě opakovat

6 1
možnosti
MK

Demokratičnost voleb zpochybňuje většina těch, kdož ve volbách neuspějí. Takže z toho bych si fakt hlavu nedělal.

A korespondeční volba nerozšiřuje okruh voličů, ten je dán Ústavou. Ona jen snižuje disproporce v realizaci volebního práva. Dnes někdo jde volit v bačkorách do sousedního objektu, jiný musí cestovat tisíce kilometrů na zastupitelství. A ta zdaleka nejsou v každé zemi.

7 0
možnosti
JZ

Slovensko má korespondenční volbu už 20 let a žádné problémy tam nejsou.

10 0
možnosti
AK

Já myslím, že je to jednoduché - resp. je možné to zjednodušit:

Přeje si něco a hodlá to prosadit se vší možnou vehemencí současná vláda?

Pak je to třeba odmítnout, protože je to zcela jistě v rozporu se zájmy většiny občanů.

Je zbytečné se zabývat jednotlivými technikáliemi této volby, poukazovat na průšvihy spojené s touto volbou v zahraničí apod.

Že to současná vláda chce naprosto stačí, abychom to odmítali...

1 7
možnosti
RK

Že ty budeš ten myslivec?

4 0
možnosti
PK

A já bych šel ještě dál. Korespondenční volbu bych umožnil všem, kdož mají právo volit s tím, že bych naopak omezil počet volebních místností a těch, kteří tam sedí.

7 0
možnosti
RK

Plus elektronické volby

1 0
možnosti
JZ

Jen si tady něco odložím.

Andrej Babiš, kniha „O čem sním, když náhodou spím,“ rok 2017: „Jste občan Estonska? Fajn, volit můžete kdekoliv na světě. Spousta mladých lidí u nás si nevyřídí voličské průkazy, protože nemají cestu za rodiči, kde mají trvalé bydliště a kde volí, a jejich hlas tak propadne. Elektronická volba trvá tři minuty, je pro stát 2,5krát levnější než klasické volby.“

Programové prohlášení vlády Andreje Babiše, (27.6.2018-17.12.2021): „Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby).“

11 0
možnosti

Obrátili! Češi v cizině nejsou pod takovou masáží ruských tajných služeb jako my doma. A protože opozice přijala narativ ruské hybridní války, tak ty hlasy méně masírovaných Čechů odmítají, že?

9 2
možnosti
  • Počet článků 278
  • Celková karma 26,97
  • Průměrná čtenost 1947x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik