Zloděj proskočil oknem a zabil se. Chyba je na straně policie?

Odškodné 500.000,- Kč plus úhrada nákladů za soud. Další úžasný verdikt soudu EU pro lidská práva.

Zloděj videorekordéru údajně při přemísťování po policejní budově proskočil oknem v 3.patře a zabil se pádem na hlavu. To bylo označeno jako chyba policie, která tomu měla zabránit…. Jak?

Minimálně asi mělo okno být zamřížované. Možná že chyba byla v tom, že cena videorekordéru nepřevyšovala 5.000,- Kč a proto šlo o přestupek, při kterém se pouta nenasazují.

Ovšem – koho by napadlo, že kvůli videorekordéru někdo bude ze třetího patra vyskakovat skrz okno?

Dost možná u okna chyběla cedulka: „Tímto oknem nevyskakovat, je 8 metrů nad zemí a mohlo by dojít ke smrtelnému zranění“. Samozřejmě by cedulka podle EU měla být vícejazyčná a pro ty, co neumí číst, by měla existovat v hlasové verzi v hlasovém automatu, stojícího u onoho okna se senzorem pohybu, který by přehrání upozornění aktivoval.

Je s podivem, že onen z okna vyskočivši byl v době svého činu zatím POUZE podezřelý. Nikoliv obviněný. Tedy všichni kriminálníci vědí, co to znamená. Presumpce viny je nejznámější pojem.

Že by policejní eskorta někoho záměrně vyhodila z okna ve 3. patře a ještě v policejní budově, jsem ještě nikdy neslyšel. Dokonce ani v detektivních románech jsem nic podobného nečetl. A že v nich mají autoři hodně bujnou fantazii…

Co je ale daleko pravděpodobnější, že onen obviněný jel v něčem daleko větším, než byl ten videorekordér a proto chtěl utéct. To je běžná praxe po celém světě a bez rozdílu národnosti, rasy a vyznání. Bezpochyby šlo o tělesně zdravého člověka, když volil takovou cestu na svobodu. O rozumových kvalitách nelze také pochybovat.

Co ale překvapí je, že policisté nedbali o jeho absolutní bezpečnost. Měli s ním jet výtahem nebo ho nahoru vynést. Pak by oknem nemohl vyskočit.

P.S. Pouta samozřejmě použít nemohli, to by bylo nelidské.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/evropsky-soud-pro-lidska-prava-ve-strasburku-priznal-odskodneni-rodine-roma-1wt-/krimi.aspx?c=A120216_124951_krimi_zep

 

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 16.2.2012 19:00 | karma článku: 35,62 | přečteno: 2547x