Zdražení Eura nákupy v zahraniční zatím neohrozilo. Proč?

I přesto, že nám „soudruzi bankéři“ Euro zdražili o 2 Kč, nákupy v zahraničí díky slevám a stále nižším maržím jsou bezkonkurenční. Nevěříte? Koukněte na internet a porovnejte…

Elektronika, oblečení, drogerie, hračky ale i potraviny jsou u našich sousedů stále levnější, než doma. Proto se vyplatí vzít Eura, najít si ceny zboží podle obchodů na internetových stránkách, porovnat s našimi obchody a … vyrazit o víkendu na sever nebo na jih.

Nakupoval jsem elektroniku a potraviny v Německu, drogerii v Rakousku a ceny jsem si dopředu ověřil. Ušetříte nejen v řádech desítek korun ale daleko více. U elektroniky a domácích spotřebičů, příslušenství k PC a tabletům i telefonům jsou rozdíly stále víc než šokující. Nehledě k tomu, že u nás se řada novinek ještě ani neohlásila, natož aby byly na trhu, jako jinde. Pochybuji, že by obstálo tvrzení, že český zákazník o některé novinky nestojí. Prostě tu nejsou v nabídce.  A když se po čase objeví, jejich cena je tak přemrštěná, že je nikdo moc nekupuje.

Nejhorší je ale zjištění, že potraviny, které jsou u nás i v Německu k dostání u identického obchodního řetězce jsou v zahraničí levnější, aniž by byly v akci. Sýry, salámy, ovoce, zelenina… ale i spousta dalších potravin denní spotřeby. Nejmarkantnější jsou třeba jogurty.

Zkrátka – někde je asi chyba. I přes zdražení Eura, tedy ceny za dovezené zboží se jeho cena v zahraničí pohybuje výrazně níž. Zvlášť před vánoci jsou rozdíly ještě větší, protože zatímco v česku se cenovka přepíše va vyšší s tím, že vyšší cenu obchodník přeškrtne a napíše cenu původní, tedy stejnou, jakou zboží mělo před „akcí“, zatímco reálně v zahraničních obchodech cenu OPRAVDU sníží.    

A tak trik ČNB a praktiky obchodníků jen nahrávají obchodům v zahraničí. Bez ohledu na to, jestli bude Euro na 28 Kč nebo nebude. Dokud budou nenažraní obchodníci podvádět s cenami a snažit se napakovat i na tom, že Euro zdražilo, nebude to jiné.

A že zdražením Eura se zdražily i dovolené a zájezdy? No tak se schválně podívejte na zahraniční cestovky. A porovnejte.

P.S. Kde chybí selský rozum, tam to lepší nebude. A Čech si vždycky poradí tak, jak by bankéři a politici nečekali. Takže hurá za nákupy do zahraničí. A nejen před vánocemi.  

Autor: Aleš Baloun | sobota 7.12.2013 7:30 | karma článku: 44,01 | přečteno: 8995x