Zakažte jim telefonovat a budou si posílat černou pečeť.

Zakázat politikovi telefonovat někomu, koho chce svým telefonátem ovlivnit, nemá smysl. Odposlechy jsou zakázané a když to ovlivňovaný „práskne“, skončí tak jak tak. Protivit se vrchnosti se nevyplácelo nikdy.

Nějaké to „ty-ty-ty“ funguje stejně jako na malé zlobivé dítě. Teprve když dostane na zadek, pochopí, co ono „ty-ty-ty“ znamená. Nezákonně odposlouchávat protizákonné jednání je nemorální. Ovlivňování svědků je trestné, vyhrožování snad také. A když politikovi nepolitik rozbije hubu, půjde za to do lochu jako za neúmyslné zabití.

Co tedy politikům a jak zakázat a jak důsledně kontrolovat dodržování včetně trestů? Současná doba toho nabízí pramálo. Navíc je politik posílen imunitou a případně mu je domluveno. Zjevně to nestačí.

Piráti a později mafiáni to řešili černou pečetí. Jak jí někdo dostal, věděl, že je zle a může být rychle ještě hůř. Jenže tady se neměří všem stejným metrem. Když se někoho chcete zbavit, stačí  politická (z)vůle. „Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi“, říká lidová moudrost.  

Udělal bych to naopak. Vyhlásil bych, že všechny telefonáty jsou sledované a evidované. Horovy budou realizované pouze ověřenými telefony, které je možné šifrovat, ale sledovací zařízení bude umět šifry dekódovat. Pokud někdo z VIP použije cizí linku, telefon (pevný nebo mobilní) bude to bráno jako porušení státního tajemství. A pak ať se „kluci“ schází nebo si píšou maily. I to bude sledovatelné.

A nějaký to „ty-ty-ty“ nahradí okamžité vydání trestnímu vyšetřování za možný zločin proti zájmům státu. Bez imunity.

P.S. Myslím, že pár kamarádů by se panu Rathovi hodilo. Alespoň by nebyl tak sám…

Autor: Aleš Baloun | pondělí 9.7.2012 7:00 | karma článku: 11,51 | přečteno: 643x