Zachraňme chorvatskou letní sezónu! To jako vážně?

Komu? Pro koho? Pro naše turisty nebo pro pomoc chorvatské ekonomice? Ani jedno nedává smysl. Jedině jako něčí lobbing!

Nedivím se Rakousku, že nechce být nápomocné k transferu českých rekreantů do Chorvatska. Nejen pro riziko zavlečení nákazy přes benzinové pumpy, odpočívadla, restaurace a nákupní centra podél hlavní trasy na jih…

Kdo zažil tenhle chorvatský dovolenkový exodus, kdy jsou silnice přecpané, parkoviště přeplněná, pumpy v obležení a veřejné toalety nestíhají úklidové čety dávat do pucu, pochopí důvody Rakušanů. Já k nim přidám ještě další. Proč by se mělo stát Rakousko tranzitní zemí stejně jako Slovinsko a NIC z toho nemít? Proč podporovat někoho cizího pro někoho jiného cizího? A ještě to vydávat za podporu cestovního ruchu za využití ČSA, které nyní nelétají, stejně jako jiné aerolinky?   

To je skutečně za hranou. Pokud to začne s požehnáním vlády někdo takto realizovat, vzbouří se mnoho dalších dopravců, cestovek a možná i dojde na mezinárodní žaloby.

Prostě pokud by měli lidé možnost vycestovat, tak kamkoliv to bude možné. Tedy – tam, kde je přijmou a kde nevznikne nějaké podobné riziko zavlečení nákazy, ať už k nám nebo do dovolenkové destinace.

Pokud se hranice vzájemně neotevřou globálně, pak tuzemská dovolená pro všechny je tím jediným správným řešením. Jestli nějaký advokát nebo politik bude tvrdit, že je to proti listině lidských práv, pak by měl veřejně nést zodpovědnost za případnou další vlnu importované i exportované nákazy.

Dovolená v tuzemsku by měla být prioritou všech občanů naší země už jen proto, aby se pomohlo naší vlastní ekonomice. Já osobně nějakou takovou podporu na pomoc právě Chorvatsku, které se nám roky směje a natahuje ceny rok od roku víc, aby z „vejvaru“ za 3 měsíce sezóny pak mohli Chorvati dalších 9 měsíců v podstatě bezpracně žít, nehodlám dát. A že se nedostanu k moři? No, kvůli tomu určitě strádat nebudu. Máme sami sobě doma co nabídnout a ještě můžeme sami sobě pomoct.

A jestli na v srpnu či září přijde druhá vlna pandemie, pak těm, co utratili peníze za pobyty u moře a budou plakat, že nemají z čeho žít, bych při žádosti o podporu ukázal prst, co je hned vedle ukazováčku. To samé by mělo platit pro všechny, co „musí vycestovat na dovolenou na základě svých práv“ a pak budou chtít pomoc od stát se dostat domů přes znovu uzavřené hranice okolních zemí.

Ale znáte to, pod záštitou ochrany demokracie se dějí věci, že se jeden nestačí divit.             

Autor: Aleš Baloun | úterý 21.4.2020 19:01 | karma článku: 37,92 | přečteno: 1401x