Víte, na kolik demokracie má občan ČR právo?

Že demokracie není pro všechny stejně, už víme všichni. Ale na kolik demokracie má každý občan právo? Odpověď je prostá. 

Každý občan bez rozdílu pohlaví a politické příslušnosti má právo na takovou porci demokracie, kolik peněz na ní má. Málo peněz automaticky znamená málo demokracie. Hodně peněz znamená o hodně víc demokracie.  Demokracie se totiž u nás kupuje. Tak to zavedl Václav Klaus.

Ne nadarmo se říká, že všechno má svou hodnotu. Je jen otázka, jakou cenu jsme ochotni zaplatit. Někdo na ten nákup má a někdo nemá. Někdo si demokracii kupuje prodáváním jiných a jiný si ji kupuje kupování jiných.  Jsou tu i ti, co se demokracie – tedy práva se svobodně a se vší vážností rádi vzdají, když jim za to něco padne do klína. Naprosto svobodně. Čili demokraticky. Říká se jim „politici“. 

Na druhé straně jsou kmotři a lobbisté, kteří naopak právo se rozhodnout (nejlépe i za ostatní) kupují. Kupují si kohokoliv, kdo jim je užitečný. Svobodně z vlastní volby. Tedy opět naprosto demokraticky.

No a ti, co mají jen na to, aby nějak žili, si prostě demokracii koupit nemohou. Ale aby to nebylo tak skličující, mohou se demokraticky rozhodnout při svobodných = demokratických volbách.

Říká se tomu přímá demokracie. To "přímá" je zjevně myšleno tak, že všechno jde klidně přímo, bez skrupulí, bez studu, bez zábran a hlavně – bez trestu.

Ovšem běda tomu, kdo na demokracii sáhne! V tu chvíli politik, kmotr i lobbista jsou ohroženi na svých demokratických právech a volají po nápravě. Všichni chtějí demokratický proces, demokratické volby, demokratické rozuzlení (rozuměj „návrat“) a demokracii zpět do svých rukou.

P.S. Zkrátka každému tolik demokracie, na kolik má. Samozřejmě nikoliv na kolik demokracie má právo ale na kolik demokracie má peněz.      

Autor: Aleš Baloun | sobota 14.9.2013 7:30 | karma článku: 19,89 | přečteno: 465x