V ČR bydlí slepice v 3+1 nebo rodinném domku.

Výrazné zlepšení životních podmínek nosnic vajec v českých chovech nese první výsledky. Jedno BIO vajíčko za 7,50 Kč…

MS+AB

Životní minimum slepic podle předpisu EU se nejspíš dá přirovnat k přechodu z turistické ubytovny do 3+1 první kategorie nebo rodinného domku. Jinak si cenu za jedno vejce neumím vysvětlit…

Velká cedule BIO u krabičky se 6-ti kousky výběrových vajec od slepic, žijících nyní bez stresu, kladoucích svoje vejce do bio slámy nyní vyjde na 44,90 Kč. Ne, to není výmysl. To je přímo z akčního letáku jednoho obchodního řetězce.

Podle ceny bych usuzoval, že slepice v takových BIO-chovech snášejí svoje vejce za zvuku Mozarta či Beethovena, linoucího se ze značkové hi-fi aparatury, při intimním osvětlení a za konzumace kvalitní bio potravy.

Že pak takové vejce od nevystresované slepice, v dobré kondici a věku, s trvalým veterinárním dohledem, dostávající kondiční hodiny jógy (to aby necítila bolest, když vejce opouští  tělo slepice) prostě NEMŮŽE  být levnější – je vcelku pochopitelné.

A jaká je realita? Na jeden biochov připadá několik chovů standardních, kde podmínky jsou takové, jako celá léta a vejce by se nikdy nepotkala, kdyby nebylo balírny. Jedno vejce „bio“ a k němu jedno „nebio“  nebo rovnou všechna předělaná na „bio“ – kdo to pozná? Podle chuti je to stejné, barva žloutku identická, skořápka má stejné složení, jen krabice je označená jednotně. BIO.

Nemůžu si pomoct, ale nějaká slepice v Bruselu to možná myslela na začátku dobře – aby její kamarádky měly lepší životní = pracovní podmínky. Výsledek je ale jako vždy tristní. Jaký rozdíl je mezi českou, německou a třeba polskou slepicí? Německá slepice žije v rodinném domku, česká v panelákovém 3+1 a ta polská ani neví co rodinný domek nebo 3+1 je. Prostě snáší tak, jako celé generace slepic před ní. A o nějaké BIO se nestará. O to se musí postarat majitel. A věřte, že za 7,50 za kus na krámě se stará, jak jen to jde?

P.S. Samozřejmě že se nestará o slepice ale o prodej dokonalého BIO produktu.

Autor: Aleš Baloun | úterý 14.2.2012 7:00 | karma článku: 24,57 | přečteno: 1615x