Uspějí strany s bizarním názvem a bizarními lidmi?

Potřeba se nějak výrazně odlišit, zaujmout názvem a tím oslovit voliče fungovat nebude. O to hůř, že kandidáty takových stran jsou staré známé politické tváře, které se ještě chlubí tím, že jsou v politice už léta létoucí.  

Možná to autorům názvů přišlo poetické a trefné, ale nějaký „Úsvit přímé demokracie“ nebo „Hlavu vzhůru“ a podobné názvy vzbuzují spíš úšklebek na tváři voliče, než vzbuzení zájmu.  A když náhodou zájem vznikne, stačí se podívat hlouběji do seznamu straníků. Mnozí noví straníci pamatují politického Šemíka s Horymírem, coby hříbě a dítko. Mnozí byli léta aktivními politiky různých stran, ze kterých přecházeli, odcházeli a zase se někam vraceli a vstupovali. Určitě je velmi těžké v naší malé zemičce najít nového politika, co bude čistý a ochotný se „neumazat penězi a funkcemi za výhody“. 

Stále tu budou své politické štěstí zkoušet různé Bobošíkové a Peakeové, co ani vteřinu nezaváhají se lísat a vnucovat se nějaké osobnosti, co by jejich stranu či hnutí podpořila.  Politická prostituce prý ke koloritu politiky patří stejně neodmyslitelně, jako kupčení s trafikami.

Cesta do pekla je dlážděná nejen dobrými úmysly ale hlavně předvolebními sliby. Stačí vzpomenout na Věci Veřejné a jejich účinkování v politice. A přitom název strany byl víc než seriózní. Stačilo málo a i kdysi seriózní novinář se stal úsměvnou figurkou, po které dnes ani pes neštěkne. A z Věcí veřejných se staly VeVerky – drobná zvířátka, schovávající se ve větvích stromů, skákající z větve jedné strany na větev strany jiné.

Co se stane se stranami jako SPOZ, Hlavu vzhůru nebo Úsvitem přímé demokracie, pokud ve volbách náhodou utrpí porážku a do poslanecké sněmovny se nedostanou? Vnitřně se rozpadnou a jejich zakladatelé budou zase zakládat strany nové, aby to zkusili příště.  Když se do sněmovny dostanou, zase tu bude za čas vnitrostranický boj o moc a posty. Z „Úsvitu“ se stane „Soumrak“, z „Hlavy vzhůru“ bude „Hlava dolů“ nebo „Nohy od sebe“, z „ANO“ bude „NE“ a ze „SPOZ“ bude „SPRD“, respektive SPRávní Dementi.

Uspět s neobvyklým názvem je možné, ale ten neobvyklý název musí oslovit svou solidností. Než se začalo mluvit o tom, kdo za koho bude kandidovat, vypadalo to slibně. Bohužel, už to tak nevypadá.

P.S. Vzhledem k tomu, že se mnozí v minulosti úspěšně vraceli do politiky volby co volby, nedá se to vyloučit ani nyní.      

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 5.9.2013 7:00 | karma článku: 13,37 | přečteno: 320x