Učitel bez vzdělání versus politik bez vzdělání.

Tak už víme, že 1700 pedagogů by dál učit nemělo, protože nemají odpovídající vzdělání. Kolik lidí bez odpovídajícího vzdělání vede a řídí tento stát? No neříkejte, že skoro všichni. I když to je pravda…

Takže když učitel léta učí děti ve škole, jak číst, psát, počítat, přírodopis, zeměpis nebo třeba dějepis, může je bez patřičného vzdělání učit nesmysly? Nebo je učit nevhodně?  Známe už i řidiče, co neznají dopravní značky, řídí profesionálně a řidičák si koupili. Stejně tak známe podobné případy s doktory, inženýry, právníky… O našich politicích nemluvě. A ti všichni ukazují nejen našim dětem – i když o ty jde především – jak není důležité se učit a chovat slušně ale jak je nesmírně důležité být vyčuranými zmetky, co díky systému, vytvořenému jejich předchůdci, dokážou i bez vzdělání hýbat ekonomikou státu, policií i obyčejnými lidmi podle jejich představ.

Docela by bylo zajímavé, nechat vypracovat seznam jednotlivých ministrů ve vztahu k jejich dosaženému vzdělání a kariéře od základní školy. Nezaškodilo by ani ukázat pár vysvědčení. Možná by se ukázalo, že většina z nich by nemohla řídit ani kolečko s hnojem na trase ustájení – hnojiště.

Pouze díky politice se dostali k takovým možnostem, prostředkům a posléze i názorům, které dnes mají „napravit“ nějaké nedostatky.

Kvalita pedagoga je hodnotitelná i jinak, než jeho dosaženým vzděláním. Máme tu nekvalifikované rodilé mluvčí, jejichž jedinou kvalifikací je to, že se narodili a naučili pro nás cizí jazyk. To vůbec ale neříká nic o jejich schopnostech učit děti nebo kohokoliv jiného.

Máme tu nekvalifikované pedagogy, co za svou karieru vychovali pěknou řádku slušných žáků a dali jim ty správné vědomosti i osobní příklady. A máme tady i pěknou sbírku rádobypedagogů, co stěží blábolí podle nějaké učební pomůcky, jsou duševně neschopní jakékoliv činnosti, ale číst umí a řvát na děti také. Leč – mají na to školu. Hysterických učitelek, co se hroutily při hodinách, které svůj osobní život dokázaly úspěšně uvést do trosek, co pijí a berou drogy jen proto, aby ráno mohly předstoupit před žáky a ulevit si na nich, máme nejspíš také dost – a jsou způsobilé učit? Kdo to posoudí?

To, co dnes současní politici odsuzují, že tu byly generace profesí, postavených na absolvování politických škol komunistické strany  (VUML), že svou profesi mohli dělat díky straně, které dnes všichni jen vyčítají, co napáchala, se vlastně jen opakuje. Jen to není ta jedna strana ale stran několik.

Prostě ve volbách vyhráli a tak jsou kvalifikování. To stačí. Pak i dnes platí ono: Strana a vláda mi dala důvěru. Nikoliv má člověčí kvalita a kvalita mého vzdělání a inteligence…“  

Když za komunistů někdo chtěl být NĚKDO, zpíval jejich písničku. A dnes – to platí trojnásob. Jen po volbách stačí změnit stranu a můžete dělat karieru dál. Jako třeba letitý příklad lze úspěšně ukazovat na bývalého ministra financí.

P.S. Ale to by nebyla demokracie, aby se všechno nedalo nějak okecat tak, aby to bylo podle momentální potřeby, že?

Autor: Aleš Baloun | neděle 2.3.2014 8:00 | karma článku: 47,32 | přečteno: 16679x