- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
IT technika na vědeckém pracovištipřevzato z časopisu Slévárenství
Otevřel jsem odborný časopis Slévárenství a při jeho čtení jsem zůstal údivem s pusou dokořán. Není podstatné, o jaký článek šlo. Ale to zásadní bylo, že to byl článek na výzkumné bázi, pyšnící se ve svém závěru „podporou výzkumného projektu xy“. Ani to není nic neobvyklého. Ovšem doprovodné obrázky, dokumentující pracoviště „výzkumu“ mě dostaly do kolen. Posuďte sami…
V době, kdy kdejaké ministerstvo, úřad i domácnost má moderní výpočetní techniku, se Technická universita LBC prezentuje fotografiemi, na kterých je dost možná ještě stále živá „386-tka“ s 5,25 palcovou disketovou mechanikou ( pro mladší ročníky – předchůdce 3,5” disketové mechaniky).
Jistě mnozí namítnou, že „když to funguje, proč to nahrazovat“… Ale to samé se dá říct o výpočetní technice, která „hnije“ v kancelářích ministerstev a jiných institucí a je pravidelně obměňovaná. Na rozdíl od té, co má sloužit budoucím mladým vzdělancům.
Také Vás napadne, že by tedy „použitá“ výpočetní technika mohla být převedena do škol, ať už vysokých nebo jiných? No jo, ale to by si na jejím odprodeji nenamastil někdo z přátel ministerstev či úřadů svou kapsu. Takže – vše zůstane při starém a osvědčeném.
P.S. A budoucí vzdělanci ať si od začátku zvykají na staré krámy. Nejspíš se tu dál budeme řídit pravidlem: „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“.
Další články autora |
Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.