Taky znáte vědecké pracoviště, vybavené počítačem z roku 1993?

Jak na VŠ vyučovat moderně, když vybavení je z roku raz-dva? Každé kancelářské místo kdekoliv na ministerstvu školství je vybaveno zcela jistě ne starším počítačem než 3 roky. Ať už na něm úřednická síla umí napsat dopis nebo si zahrát karty či poslat mail a kouknout na internet.

IT technika na vědeckém pracovištipřevzato z časopisu Slévárenství

Otevřel jsem odborný časopis Slévárenství a při jeho čtení jsem zůstal údivem s pusou dokořán. Není podstatné, o jaký článek šlo. Ale to zásadní bylo, že to byl článek na výzkumné bázi, pyšnící se ve svém závěru „podporou výzkumného projektu xy“. Ani to není nic neobvyklého. Ovšem doprovodné obrázky, dokumentující pracoviště „výzkumu“ mě dostaly do kolen. Posuďte sami…

V době, kdy kdejaké ministerstvo, úřad i domácnost má moderní výpočetní techniku, se Technická universita LBC prezentuje fotografiemi, na kterých je dost možná ještě stále živá „386-tka“ s 5,25 palcovou disketovou mechanikou ( pro mladší ročníky – předchůdce 3,5” disketové mechaniky).

Jistě mnozí namítnou, že „když to funguje, proč to nahrazovat“… Ale to samé se dá říct o výpočetní technice, která „hnije“ v kancelářích ministerstev a jiných institucí a je pravidelně obměňovaná. Na rozdíl od té, co má sloužit budoucím mladým vzdělancům.

Také Vás napadne, že by tedy „použitá“ výpočetní technika mohla být převedena do škol, ať už vysokých nebo jiných? No jo, ale to by si na jejím odprodeji nenamastil někdo z přátel ministerstev či úřadů svou kapsu. Takže – vše zůstane při starém a osvědčeném.

P.S. A budoucí vzdělanci ať si od začátku zvykají na staré krámy. Nejspíš se tu dál budeme řídit pravidlem: „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“.

Autor: Aleš Baloun | pondělí 25.7.2011 7:30 | karma článku: 22,45 | přečteno: 1692x