Tak máme další světové prvenství na dosah ruky! Ale hrdý rozhodně nejsem.

Jako národ, reprezentovaný jednotlivci nebo skupinami máme mnohá světová „nej…“. A díky Coronaviru budeme mít brzy nejspíš další …

Tedy- ani ne tak díky tomuhle viru ale díky mnoha našim spoluobčanům. Denně jich před zraky nás ostatních defilují a ukazují se stovky, možná i víc.

Ještě nedávno někteří skoro neznámí, někteří už ale naopak zapomenuti a přesto jejich chvíle se v této době přichází nebo už přišla.

Když dostanou prostor či sebemenší šanci, ihned excelují. Po pár týdnech karantény jsem republika ekonomů, expertů na viry a pandemie, excelentních matematiků, a hlavně prognostiků, že by věštírna Delfská mohla jen tiše závidět.

Vždyť tu a tam zapomenutí stomatolog, co před lety měl v TV svou show deviantů a lidí s všemožnými úchylkami, najednou je velkým a uznávaným expertem v oboru, který vlastně ani moc na začátku nechtěl dělat, navíc klidně prezentuje (coby plagiátor) hodnotu lidského života, kterou před ním vypočítali bankéři ČNB a dokonce ji prezentovali. Tvořili ji hlavní představitelé ČNB pánové Tůma a Hampl. Těmto pánům vyšlo číslo 1,2 milionu CZK.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko-je-ted-jako-klec-cena-zivota-ale-neni-nekonecna-95476     

Další expert na ekonomiku a zejména finance vystrčil hlavu a strhává na sebe zcela nepochopitelně pozornost, na coby politikou protřelého matadora s kritický, pohledem na vše, co nevyšlo z něj samého. Ovšem zapomínaje svých hrubých a dosud nepotrestaných chyb, přesto vidícího jen negativa.

Ve článcích a diskuzích pod nimi najdete mnoho těch „bezejmenných“, kteří také všechno vědí lépe a dělali by to jinak.

Najdou se i takoví, co podávají trestní oznámení na hlavní aktéry a manažery opatření, protože jako právníci a patrně i experti na pandemie a opatření proti ní usoudili, že tu někdo jednal asi protizákonně.  Možná, že jsou tu jiné důvody jejich jednání, jako například nedostatek příjmů, plynoucí z karantény a následných omezení.

A pak jsou tady ti, co nemají nic lepšího na práci, než všechno negovat, což ostatně dělali vždy, ale nyní se cítí být k tomu pověření a znalí.   

Když se těchto občanů zeptáte, co by ONI udělali, kdyby byli nyní ti zodpovědní, budou blekotat, mlžit a odvádět řeč jinam. Protože rozhodně ONI nechtějí mít zodpovědnost za to, co se tu děje a co se bude dít potom. Oni chtějí jen být soudci nebo si vybudovat karieru na této pandemii. A jediný strach, který mají, je, že budou zapomenutí, když dnes nebudou křičet a nebudou vidět.

Jen u nás je tolik expertů na epidemie a ekonomiku současně, včetně ochrany lidských práv (demokracie) jak jinde na světě není. Takže prvenství nám nemůže uniknout!

Jediné štěstí je, že svět má svých starostí dost na to, aby se bavil naším dalším, českým „NEJ“.       

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 9.4.2020 18:01 | karma článku: 33,06 | přečteno: 1399x