Svět ovládá zatím jediná a skutečná pandemie...

Tak jsme tu téměř měli pandemie jako nemoc šílených krav, mixomátozu králíků, chřipku ptačí a prasečí. Další variantou pandemie je možné nazvat globální krizi s přívlastkem „ekonomická", ... Co asi přijde dál, na co možná vyhyneme ??? Já už to asi tuším...

Byly tu skutečné epidemie a statisíce mrtvých. Dočteme se o nich z knih. Ať už to byl mor, černý kašel nebo tubera a mezi ně se už může zařadit třeba AIDS, vražedný meningokok či rakovina. Čas od času se i o nich můžeme dozvědět z médií. Ale protože na ně ukazujeme a mluvíme o nich již léta, nejsou takovou senzací. To taková chřipka, která tu byla i před sto lety, jen se jí neříkalo třeba „ptačí" nebo „prasečí" je dnes fenoménem, skloňovaným mnohokrát denně. Kdysi, když byla bezejmenná, nebyla tak „popularizovaná". A možná to bylo ještě z jiného důvodu.

Nebyly farmaceutické firmy, nabízející zaručené léky proti takovým nemocem a také nebyli za každou cenu senzacechtiví novináři, kteří by seriozní formou šířili paniku mezi lidmi po celém světě takovou rychlostí, jako dnes. Za pomoci veškerých známých médií to jde opravdu snadno. Najednou je vzdálenost mezi světadíly smazaná.

A tak je najednou jedno, jestli se objevila nějaká nová nemoc nebo vznikla někde nějaká krize. Maže se rozdílná realita mezi těmi, kteří se do problému dostali vlastní vinou a těmi, kterým byl importován formou informace o jeho existenci.  O tom, že  je tu nějaký problém, se díky bleskovému šíření informací a místy naprosto nesmyslné paniky formou zpráv v tisku, televizi a internetu dozví velká část lidí na planětě takřka v jeho zárodku a okamžitě na něj reaguje celý svět od burzy po čističe bot. Jak na to reagují obyčejní lidé po celém světě ? Na jedné straně šetří na svých původně naplánovaných nákupech a naopak nakupují něco, co naplánovaného neměli.

A tak lidé vykupují zaručené léky z lékáren, zásobují se „doporučenými" potřebami na překonání „toho co přijde" a média o tom barvitě informují, firmy na výrobu léčiv nestačí vyrábět a bohatnout ....a co na to „nemoc" ? Prokazatelně na ní zemře pár desítek nebo snad  stovek lidí po celém světě, načež se po chorobě, ohrožující celé lidstvo, slehne zem... Na čas..., než se objeví někdo, kdo prohlásí, že ryby mají v sobě taky nějaký virus, který je přenosný na rybáře a jede to nanovo.

A kdyby se nová nemoc neobjevila, je tu stále nějaká krize. Ta zamíchá spolehlivě kartami, pokud je správně informačně servírovaná...

Netvrdím, že tu není riziko nějakého onemocnění nebo krize, která zasáhne miliony lidí.  Je tu zatím obtížně léčitelná rakovina, AIDS a krize coby nekonečná lidská blbost. Právě díky lidské blbosti by život na téhle planetě mohl poměrně rychle skončit. Denně jsou v civilizovaném světě tisíce mrtvých lidí, kteří umřou na blbost. Nejvíce na silnicích. Ani nejsou nemocní a i tak se nákazu ostatních nedaří zastavit. O něco zajímavější verzí lidské blbosti jsou války a lokální konflikty. Tam lze dodávat navíc techniku, zbraně, léky a humanitární pomoc. Ale zadarmo to jistě není. Pomoc bude patřičně oceněná. Ale to tak zajímavá témata, jako nějaká nová chřipka nebo krize, už moc nejsou...

Smutné je jen to ,že opatření proti lidské blbosti není. Nejsou na ní ani léky a tudíž farmaceutický průmysl či výrobci ústních roušek se nemají z čeho slušně „napakovat". Takže  když k tomu připočteme ještě onu krizi, jsou tu najednou nečekaně zchudlí na jedné straně a na druhé straně jsou očekávaně zbohatlí.       

Jediná věc, která přetrvala bez ohledu na přínos, je pandemie ve formě objektivní informace o tom, že se něco někde děje.

P.S  A tak doufejme, že přijde i pandemie dobrých zpráv a cenných informací pro běžné lidi této planety... 

Autor: Aleš Baloun | pondělí 11.5.2009 7:05 | karma článku: 17,92 | přečteno: 1192x