Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slovensko, země zážitků – na vlastní kůži.

Láká Vás dovolená na Slovensku? Pak by se Vám pár osobních zkušeností mohlo hodit. Třeba se i Vám budou při pobytu u našich bratří hodit.

Svět blázní, všude samý terorista nebo válka a pomalu není kam vyrazit na dovolenou. Z bezpečných a dostupných destinací zbývá čím dál méně. To pochopili i Slováci a lákají turisty, zejména Čechy, aby si na dovolenou vyrazili k nim. Mají co nabídnout a jsou nabídky odpovídající ceně? Co kvalita služeb? To zajímá každého  a tak jsem dopředu zjišťoval, zkoušel a nakonec jsme se rozhodli - po deseti letech od poslední dovolené na Slovensku – vyzkoušet, jak se situace změnila.

Před deseti lety jsme byli v Nízkých Tatrách, ale Vysoké Tatry jsme také navštívili. Bylo to krátce po obrovské kalamitě, ze které se Vysoké tatry ještě dlouhé roky budou zotavovat. A protože jsem letos strávil pár týdnů na Slovensku služebně, byla příležitost zjistit, „do čeho jdeme“. 

Předně musím říct, že Slovensko za těch deset let a zejména poslední3-4 roky udělalo velký skok kupředu.  Zlepšilo se toho hodně. Přesto – rozdíly tu jsou.  Slovensko je zemí velkých rozdílů. Jsou místa, kde se čas téměř zastavil. Ale retro je v módě a tak ne vždy to musí být na škodu věci. Co je ale podstatné – stále nás berou jako bratry a sestry. Starší generace se dorozumí obě dvě bez problémů. Léta se v obou zemích mluvilo oběma jazyky. Dnes v Čechách zní slovenština velmi často.  Slováků u nás žije velké množství.  Čechů, žijících na Slovensku je poskrovnu. Zato všude je dostupné TV vysílání v češtině, respektive české programy, dokonce jsme překvapeně zjistili, že například rádio BEST má českého moderátora.  Působí to trochu úsměvně, když ze slovenské stanice k posluchačům česky mluví moderátor a říká, že „u nás na Slovensku bude takové nebo makové počasí a další informace“.

Reklama říká, že právě minimální jazyková bariera je výhodou.  Kultura a spousta dalších prvků je stále velmi podobná, ne-li stejná. S trochou nadsázky jedete na dovolenou nebo návštěvu domů. Na co se tedy připravit?

Doprava:

Dálnice je na Slovensku trochu dražší. Týdenní známka vyjde na 10 Euro. I benzín je tu cenově dost vysoko. 1,318 Eura za litr N95 je v přepočtu ca za 36 Korun.  Kvalita dálnic, zejména nových úseků je s naší nesrovnatelná. Tedy – naše je výrazně horší.  Co ale očekávejte, jsou na naše poměry policejní manévry. Například pokud pojedete přes Starý Hrozénkov, můžete narazit na dvoukilometrovém úseku i na 3 policejní hlídky a všechny si Vás klidně vychutnají za všechno možné. Radary jsou velmi oblíbené a časté. Telefonování a další prohřešky u nás běžně viditelné se tu nekompromisně trestají a pokuty jsou citelné. Na Slovensku se velmi ojediněle setkáte s nějakým silničním pirátem, Jsou tu, ale dobře vědí, že jsou pod dohledem. Okresky a státovky už tak skvělé nejsou, zejména si užijete právě na cestě ze Starého Hrozénkova k Trenčínu, to je ukázkový tankodrom snad ještě na předválečné „panelce“. Ovšem rychle tu nikdo nejede. Silnice obecně nejsou přecpané automobily a dálnice občas budí dojem, že je utajená, jak málo automobilů po ní jede. Když zavítáte do „odlehlejších končin“, budete překvapeni vozovým parkem. Stopětky a stodvacítky, Favority  a podobné vozy tu jsou zcela běžné.

Služby:

Hotely a penziony jsou na různých úrovních. Jak vzhledových, tak cenových.  Zkoušel jsem soukromé penzionky  i velké hotely. Někdy to budí rozpaky. Vedle pohledného penzionku jsou barabizny a téměř spíš kůlny, polorozpadlá stavení a hned o kus dál dům místního milionáře, co starým AUDI jezdí v teplákách na obědy do místní restaurace, kde jedí montéři, kopáči, kamioňáci…  Jsou místa, kde byste čekali cokoliv, jen ne Vodní svět s termálními bazény ve vesničce střediskového charakteru, luxusní hotely a služby na vynikající úrovni.  Rozmanitost panuje i tady. Když projedete například vesnicí s názvem Vyhne, kousek od Žiaru na Hronom, narazíte na všechno uvedené. Do výčtu musím zahrnout i místní pivovar, nedávno do českých rukou převzatý.  A naproti kulturnímu středisku je na masivních řetězech připoutaný, vykuchaný drak  MIGu 19, kterým prolézá banda dětí . Ale pojďme do Vysokých Tater… Vysoké Tatry - jako město – se za těch deset let opravdu posunuly daleko.  Stejně tak Smokovec, Štrbské pleso i Tatranská Lomnica.  Opravené budovy hotelů, nákupní možnosti, restaurace, informační střediska i meziměstská doprava elektrickým vláčkem, čistota a pohoda – to všechno tu najdete. Moderní a vybavené hotely se vším, co je pro hosty zajímavé – wellness, zábava pro děti… Stačí si vybrat na internetu, jako jsme to udělali my.  Hotely nabízejí pobytové balíčky na míru, dávají k tomu jako bonus pojištění do hor, poukazy na slevy jako masáže, zábava…  Například náš hotel nabízel zábavu pro děti po celý den v hernách a s animátory a maskoty. Sauny a vířivky, relax všeho druhu a k tomu skvělá kuchyně, vinotéka a  to nejpodstatnější – usměvavý a ochotný personál.

Střediska a lanovky.

Lanovky doznaly obměn hlavně v Tatranské Lomnici. Sedmimístná sedačka s bublinou proti větru, nová kabinová lanovka na Skalnaté pleso, i turistické zázemí jak dole, tak u Skalnatého plesa jsou na rakouské úrovni.  Stará kabinka z Tatranské Lomnice jako retro v provozu, byť přepravní kapacita je  opravdu žalostná je jedním z kontrastů moderního a nového se starým a dosluhujícím.  A pokud se budete chtít dostat kamkoliv lanovkou, zubačkou nebo kabinovou lanovkou, připravte si pořádný balík Eur. Dva dospělí a jeden junior – což bylo naše složení – při jednosměrné cestě na Skalnaté pleso za 1400 Kč, do Lomnického sedla pak ještě dalších ca 900 Kč (ovšem za zpáteční jízdenku, ale na prehistorické dvousedačce)… Zkrátka  za 3 dny nás lanovky všeho druhu stály 3200 Kč. Ovšem můžete platit kartou a pokud si prozřetelně necháte vystavit místní GOPASS, pár Eur ušetříte. Stejně tak, pokud chcete využívat i elektrickou dopravu mezi středisky až po Poprad, stačí Vám získat kartu TATRY Card. Slouží zároveň jako jízdenka i jako doklad na získání slevy na lanovky, vstupné, restaurace, půjčovny a je platná 5 let na Vaše, zezadu napsané, jméno.  Jestli toužíte vyjet na Lomnický štít, pak zbystřete pozornost.  Počet lidí na den je omezen. Koupit lístek v den, kdy chcete jet nahoru je nemožné. Vzhledem k tomu, že lístky lze objednat a zaplatit po internetu za pouhých 27 Euro na osobu a cestu.  Ovšem kvalita počasí v ceně lístku není. Můžete dopadnout jako pan Marvan. V mlze se dozvíte, kterým směrem je Praha a můžete si klidně domyslet i Kilimandžáro.

Je podstatně lepší vyjet jen na Lomnické sedlo a projít se po chodníčku ve výšce 2190 m. Výhledy tu jsou jistější  a i levnější. Ze Skalnatého plesa, které se ztrácí před očima díky odborníkům, kteří narušili skálu a jezero se vypouští , páč někdo udělal chybku při stavbě nového zázemí, můžete jít dolů pěšky. Mnoho bláznů to jde i nahoru pěšky.  Cesta je náročná v obou směrech.  Rozhodně to chce dobré boty a trekingové hole nejsou na škodu.  Spousta krásných sjezdovek jistě přiláká hodně lyžařů. Protože i zasněžování už je standardem, sezóna může být delší a lyžování kvalitnější.     

Jídlo.

Stravování je kapitolou samo o sobě. Najíte se skvěle za 3 Eura mimo turistické destinace a v nich se pak ceny pohybují na dvoj, troj i pětinásobku.  Typická slovenská jídla jako jsou halušky, musíte ochutnat. Výborně se k nim hodí i perkelt z beraního masa.  Sýry ovčí nebo kozí ale běžně nekoupíte. Slovákům se do tohoto byznysu, co v Česku začíná prožívat svůj boom, nějak nechce. Přesto – mám pár tipů, kde koupit skvělé sýry. Když pojedete přes Partizánské ve směru na východ, tak v Malých Uhercích najdete po pravé straně silnice prodejnu těchto pochoutek v malém, dřevěném stánku.  Ale můžete se pozeptat i místních kdekoliv na Slovensku a oni vám rádi povědí, kde se dá nakoupit. 

Obchodní střediska fungují jako u nás a také banky a bankomaty nejsou problém.  Slováci mají rádi české pivo a obě nejznámější limonády českého původu si dáte všude. Výborná jsou tu i slovenská i vína. Tradici mají ta stáčená. A k vínu opět sýr a salám. Uzené maso či klobásky k vínu i pivu – to je slovenská klasika. A koho tu potkáte? Slovensko už objevili Němci, Poláci a také Češi. 

Co dodat závěrem?  Skutečně si budete na Slovensku připadat často jako v přátelské zemi, kterou znáte a když trochu přimhouříte oko, dáte sloganu z TV reklamy za pravdu. A Slováci na tom fakt makají.

P.S. Tak, milé Slovensko, zase příště!!!

Autor: Aleš Baloun | pátek 21.8.2015 18:30 | karma článku: 25,35 | přečteno: 1451x
  • Další články autora

Aleš Baloun

Peníze na pomoc českým firmám? Ano! Ale jen těm správným!

„Daníš v ráji? Pak jsi v háji!“ To by mělo být první pravidlo ministerstva financí, pokud má systém být spravedlivý!

4.4.2020 v 10:01 | Karma: 42,40 | Přečteno: 6349x | Diskuse| Osobní

Aleš Baloun

Dávali jen minimální mzdu plus zbytek načerno bokem a teď pláčou?

„Chceme 80% náhrady za mzdy zaměstnanců!“ Takže 0,8x minimální mzda? Už chápu ten podnikatelský nářek! Když šidíš stát, může se ti to vrátit.

3.4.2020 v 10:01 | Karma: 40,02 | Přečteno: 2147x | Diskuse| Osobní

Aleš Baloun

Soumrak EU začíná.

Jak se ukazuje v plné nahotě, je EU spíš jen organizace lobbistů za vlastní politický a finanční prospěch, než organizace, chránící zájmy svých členů a jejich občanům. Takový nóbl vepřín s plnými korýtky.

31.3.2020 v 8:01 | Karma: 40,10 | Přečteno: 1349x | Diskuse| Osobní

Aleš Baloun

"Ať si pár lidí klidně zgebne. Nebudu sedět doma na zadeli že to vláda chce."

"Takhle to udělali i jinde a těch pár mrtvých by bylo nejspíš i tak, tak co. Jinde nenosej ani roušky a taky to jde. Jen u nás je to estébácká diktatura..." Je Vám ten komentář povědomý?

29.3.2020 v 18:01 | Karma: 39,29 | Přečteno: 2205x | Diskuse| Osobní

Aleš Baloun

Díky České televizi za program ČT3!

Nejlepší zprávy jsou ... špatné zprávy! To je v současných dnech asi to nejvyhlášenější motto médií všeho druhu.

24.3.2020 v 20:01 | Karma: 18,08 | Přečteno: 997x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1047
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1809x
Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...