Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

rudaz

29. 3. 2012 22:32
Doplnění

Dobré je připomenout si historii. Kdo po roce 1990 chtěl ze svazku vystoupit, v době, kdy se Německo spojovalo? A proč? Zastánci rozdělení budou vzpomínat...R^

2 0
možnosti
G

Gwendolyn!

28. 3. 2012 21:14
Ono je to o povaze lidi

Slovaci vetsinou nemaji problem s cestinou, nevadi jim divat se na ceske porady, zatimco Cesi nadskakuji, slovenske porady se predabuji, vsak i zde na blogu idesu se ozyva dost casto mruceni, kdyz nekdo pise slovensky. Mladi pod 20 tvrdi, ze slovenstine nerozumi. Nekteri Cesi starsi 20 let tez. Z mych zkusenosti: Kdyz se Slovak prestehuje do CR, nauci se cesky, zatimco Cech na Slovensku dale trva na cestine.

Rozdeleni tak dvou stejnych narodu s tak podobnymi jazyky je proste ukazka geniality politiku. Misto vic hlav vice rozumu mame rozdelene uzemi a dnes jsou Slovaci cizinci.

2 0
možnosti
C

Camino.

29. 3. 2012 5:32
Re: Ono je to o povaze lidi

...a nejlepsi je, kdyz zde nekdo na idnes napise pod blog prispevek ve slovenstine, par "jazykovych expertu" mu okamzite napise, aby se naucil ceskyRv, mam pratele Slovaky a zadne problemy neresime.

0 0
možnosti
LT

snickim

27. 3. 2012 17:15
Nesouhlasím

Chápu, že toto je Váš pohled na současnou situaci mezi Čechy a Slováky. Jenže to je právě ten vtip. Na základě pár vlastních zkušeností zevšeobecňujete.

S něčím se samozřejmě souhlasit dá. Mladí Slováci budou nejspíš znát češtinu lépe než mladí Češi slovenštinu. Celý zázrak je způsoben tím, že slovenské televize, aby ušetřily, vysílají některé pořady s českým dabingem. Také je možné, že dostupnost českých televizních stanic na Slovensku je lepší než slovenských u nás (nemohu posoudit). Nicméně my máme doma na kabelové televizi 5 slovenských stanic a občas (podle pořadů) se na ně koukáme. Zvláště sit-comy bych řekl mají Slováci lepší než Češi (můj názor).

Máme kamarády Slováky, kteří žijí tady v Čechách a naše děti se spolu kamarádí už dlouhá léta. Pozvali nás i k nim domů na Slovensko a tak si naše děti mohly "ozkoušet" slovenštinu v praxi. Ano, kdysi měly problémy rozumět. Dnes jsou na tom lépe.

0 0
možnosti
LT

snickim

27. 3. 2012 17:19
Re: Nesouhlasím

Za svou rodinu můžu říci, že Slováci jsou stále našimi bratry a že se k nim tak chováme. Naše děti slovenštině alespoň při normální konverzaci celkem rozumí.

A ne, nemyslím si, že by nějaká velká skupina lidí na jedné nebo druhé straně chtěla společnou republiku zpět. Takhle je nám všem lépe. Žijeme společně a přitom každý na svém.

0 0
možnosti
D

dramaticka_vsuvka

27. 3. 2012 12:58
Ani Slováci už společný stát nechtějí...

Tahle autorova teze je dle mého chybná. Většina Čechů a Slováků je spokojená s tím, co je, a nic měnit nehodlá. Také bych neřekl, že Slováci prožívají nějakou bídu (viz střední vrstva), střední vrstva je na tom špatně i u nás.

Naopak bych souhlasil s tím, že Slováci mají mnohem lepší přehled o tom, co se děje u nás, než my u nich. A je také pravda, že jsou obětí určitého srovnávání. Partnerka je ze Slovenska a od jejích příbuzných neustále slýchám, co je u nás horší, co se změnilo atd. až mně to popravdě leze krkem. Největší hit byl svého času pokles koruny a téměř srovnání kurzu měn v době krize (vztaženo k bývalé slovenské koruně)... Přitom od některých z nich v podstatě neustále slýchám, jak je zase u nás něco špatně... Nevím, co řeší...

Jinak si nemyslím, že by k nám cítili nějakou velkou náklonost. Jsme jim blíž něž třeba Poláci, ale nic zásadního to není. Ten postoj je jaksi ambivalentní, jako by byli rádi, že jim rozumíme, a že nás vidí, ale zároveň z nás pořád cítí tzv. Čehúny.

2 0
možnosti
ZS

corwyn

26. 3. 2012 18:25
Nějak nechápu....

Nějak nechápu co chce autor svým příspěvkem říct.Že měl dobrou zkušenost ve slovenském hotelu?

Na Slovensku jsem dost často neboť jsem si vzal za ženu slovenku a tak jsem měl a stále mám dost možností navštívit nejeden slovenský podnik.Vztah slováků k čechům je tam zhruba stejný jako naopak.Všude žijou lidi, lidi dobří, lidi zlí ,lidi přátelští, lidi nepřátelští.I na to rozdělení tam koukají lidi podobně.Smysl článku nechápu,ale ještě víc mě překvapila diskuse pod ním.

Když se hipoteticky oddělí Morava od Čech budou zdejší diskutéři nadávat na Moravany ,že je nechtějí mít za sousedy,že jim vůbec nerozumí a ať se naučí mluvit česky?Ono například třinecké nářečí je kolikrát méně srozumitelné než spisovná Slovenčina.Je jasné,že většina slováků zde mluví slovensky,protože jim každý rozumí a je lepší mluvit pěkně slovensky než kazit češtinu dle mého názoru;-)

4 0
možnosti
ML

šelma6005

26. 3. 2012 22:36
Re: Nějak nechápu....

.Je jasné,že většina slováků zde mluví slovensky,protože jim každý rozumí a je lepší mluvit pěkně slovensky než kazit češtinu dle mého názoru

No tak toto je presne i moj prípad. Než aby som hyzdil češtinu, tak radšej hovorím slovensky. Ovšem umím i českou gramatiku a pro zaměstnavatele jsem, vždy psal v češtině. A tak to chodí tak, že mluvím slovensky ale píši v češtině

2 0
možnosti
PZ

killian

26. 3. 2012 17:49
..........

No já osobně si myslím, že je lepší, že k rozdělení došlo. Myslím si, že politická kultura obou zemí je na bodě mrazu, takže ještě k tomu řešit nacionalistické tendence by bylo na tak malou zemi už celkem mnoho. Myslím si, že díky rozdělení máme se Slováky lepší vztahy než kdybychom byli v jednom státě

5 0
možnosti
MV

marka40

27. 3. 2012 12:16
Re: ..........

Přesně

0 0
možnosti
M

magnusrivera

26. 3. 2012 17:45
Terazky tuna máme blahobyt

za nějaký čas bude stejně obyvatelstvo obou zemí vyrovnáno díky přílivu obyvatel chýší z vlnitého plechu. Nezaznamenal jsem, že by se naopak rodiny z Čech masivně stěhovaly na Slovensko. A taky si nedovedu dost dobře představit jak by Slováci skousli fakt, že by zůstala Praha hlavním městem a Bratislava "pouze okresním" :-P

1 0
možnosti
NW

NobodyWasHere

26. 3. 2012 17:29
nějak mi nedochází,

co bychom, kromě období 1818 - 1938 a 1945 - 1992, měli s Horními Uhry společného ..... Je to zcela jiný kulturní okruh, než země Koruny českéˇ, historicky navázané na jednotlivé německé státy a římskou říši (později národa německého). Koneckonců český král byl jedním ze 7 volitelů (kurfiřtů) císaře. Umělý čechoslovakismus, vycházející z panslavismu 19.století mi vždycky lezl z krku.

5 0
možnosti
J

JMorous

26. 3. 2012 16:57
Čo bolo, to bolo.

Řekl bych, že dnešní vztah Čechů ke Slovákům je lepší teď, než byl v době, kdy jsme byli jedna republika.R^

2 0
možnosti
VH

cvlad

26. 3. 2012 16:37
Dovolím.

jen můj názor nikoliv hodnocení článku.Myslím si, že přestože jsem v té době byl spíš pro rozdělení tak v současné době si myslím, že je to lepší než kdybychom zůstali dohromady.Slováci ani my se nemusíme vymlouvat jeden na druhého, a je myslím škoda pro nás Čechy, že tak trochu na Slováky koukáme z vrchu (někdy,když se nám to hodí), já jsem měl na našich slovenských bratrech vždy rád jejich větší upřímnost pokud se stal Slovák vaším přítelem byl jím doopravdy a ne naoko jako to umíme my vůbec když z toho kámoše něco kápne.

2 0
možnosti
  • Počet článků 1047
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...