„Šípková Růženka“ Schwarzenberg for President???

Schwarzenberg prezidentem? To je hodně hloupý vtip. Kandidovat sice ještě nic definitivního neznamená... Ale protože přímá volba prezidenta nebude, mám vážnou obavu, že politické dohody by mohly zafungovat a na hradě bychom mohli mít spící a podivně hovořící loutku, coby atrapu prezidenta.

Prezident by měl mít několik zásadních vlastností, mezi které patří velmi silné pouto k republice, kterou prezentuje, měl by se umět trochu chovat a mít přirozené charisma i autoritu. Je mi líto, ale to tento kandidát rozhodně už dávno nemá.

Čím ale oplývá, je velmi vhodná snůška vlastností, které umožní post prezidenta nakonec natolik deklasovat, že to bude jen figurka pro slavnostní ceremonie, pokud nepřesáhnou 10 minut. Za předpokladu, že u vykonání přehlídky bude potřeba stát a být při vědomí. A k tomu pravomoci nepotřebuje. Což se politikům bude hodit do krámu. Ne jako štulce od prezidenta Klause.

Být to před dvaceti lety, asi by vhodnost osoby ministra zahraničí byla někde jinde. Ovšem dnes, kdy je schopen přiznat veřejně a na území jiného státu, že si nepamatuje jména politických kolegů, protože ty „pitomce“ už dlouho neviděl, přestává ve světle jeho kandidatury být humorné. Aby se pak třeba nestalo, že po týdenním pobytu v cizině netrefí zpět do vlasti.

Prezident by měl mít svou vážnost, ikdyž bude mluvit proti světovým trendům, jako je ekonomika či ekologie. O čem by hovořil v roli prezidenta pan Schwarzenberg, si netroufám raději ani spekulovat. Ačkoliv by mohl použít svoje motto z předchozích voleb, kde u fotografie své spící postavy v poslanecké lavici je dopsáno: „Když se kecají blbosti, tak spím.“ A tím dát najevo svoje zaujetí tématem. Čímž by byl vhodným prezidentským kandidátem i z pohledu EU.

Ale z pohledu mého, coby českého občana, by tohle byl skutečný a dokonaný přechod na Republiku of Kocourkov. Pak už by tu vážně mohlo nastat cokoliv.

P.S. A to tedy kurňa ani omylem!!!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Baloun | pátek 21.10.2011 7:30 | karma článku: 29,45 | přečteno: 1673x