Seznam – v Číně se k Vám neznám.

Potřebujete mít jistotu, že v takové Číně budete moci komunikovat s rodinou a přáteli elektronicky? Třeba e-mailem? Tak zapomeňte rovnou na adresy, co máte u Seznam.cz

Když jezdím na služební cesty, je mým spojením s rodinou internet. Ten je dneska prakticky všude dostupný. To každý zná. Proč telefonovat nebo psát esemesky, když je tu mail? Samozřejmě ještě existují lepší způsoby komunikace jak hlasem, tak obrazem – i ty využívám. Ale ne všichni mají zřízené tyhle služby a tak mail je tou nejsnadnější elektronickou cestou.

Až do chvíle, kdy přijedete do Číny. Nejen že tu internet má rychlost, kterou běžně vykazoval v osm večer modem o rychlosti 33,6 Kbit/s , ale ještě zjistíte, že se ke svým e-mailovým účtům u Seznam.cz přes internetovou přístupovou stránku nedostanete vůbec a pokud použijete Outlook, poštu pouze stáhnete, ale NIC neodešlete.

A proč? Protože server seznam identifikuje aktuální IP adresu jako Čínskou, tedy zakázanou. Zajímavé je, že na stránky Seznam.cz se dostanete normálně, jako na kterékoliv jiné. Když jsem se doma (v ČR) pokoušel spojit s někým od tohle internetového portálu, nenašel jsem způsob, jak komunikaci navázat nebo kam poslat nějaký dotaz. Skoro to připomíná českou firmu, která má sídlo v Oceánii s kanceláří v Irsku a P.O.Boxem na Ukrajině.

A tak mi nezbylo, než si založit novou adresu jinde. Sice to provázely drobné problémy, neboť jsem si adresu zaregistroval při pobytu v Číně a odpověděl jsem na aktivaci v Česku, na což zareagovala firma tím, že poslala ověřovací dotaz, ale pak už bylo všechno Ok a já dnes v klidu komunikuji s přesměrovanými adresami ze Seznam.cz do mojí nové schránky s „koncovkou“ „gmail.com“.

Takže pokud se chystáte do „horkých zemí“, jakou bezpochyby pro některé internetové portály Čína je, založte si adresu na nějakém portále, kde předsudky netrpí.

P.S. Jinak se k Vám Váš e-mailový poštovní server prostě nebude znát. I přes to, že údajně „Najde, co hledám“.

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 19.7.2012 7:00 | karma článku: 8,92 | přečteno: 823x