Pronajímat byt nebo nepronajímat?

Máte byt po rodičích nebo nějak jinak získaný a nevíte, co s ním? Prodat nebo pronajmout? No rozhodně pronajmout. 

Nebo máte nadbytek hotovosti? Rozhodujete se, jestli koupit pár bytů a pronajímat je nebo myslíte, že to není dobrá investice? Z hlediska všech možných investic to rozhodně je ta z nejlepších. Určitě lepší než prodávat.  Tvrzení, že proděláte, není tak úplně pravdivé. Banka – pokud budete investovat pomocí ní - vás oškube dalek víc a rychleji, než byste mysleli. Prodat byt je– pokud nepotřebujete peníze z prodeje - také většinou to horší řešení.

Pronajmout byt nebo dům přes agenturu je výhodné oboustranně. Pro Vás je to pravidelná renta a přilepšení, které může trvat takřka neomezeně dlouho a pro toho, kdo si od vás nemovitost pronajme je to jednoduché řešení, pokud nemá a asi nikdy mít nebude svoje peníze na pořízení bydlení.

Že do bytu budete muset čas od času něco koupit, že se tu a tam něco poškodí, že v případě bytu musíte platit i do fondu oprav…? To všechno ano. Když máte dobrou smlouvu s agenturou, co byt bude pronajímat, pak máte i o polovinu problémů méně. Pravda – budete muset zaplatit něco i agentuře. Ale když si peníze dáte do banky, budete platit bance za to, že se vám o peníze stará…     

Sehnat dobré nájemníky a nejlépe na dlouhou dobu nebude větší problém. Záleží na tom, kde se byt nachází. Ale ani v sociálně slabých lokalitách na tom neproděláte. Naopak – jak se ukazuje a asi ještě dlouho to tak bude – nejlepší nájemníci jsou právě sociálně slabí. Peníze od státu jdou téměř rovnou k vám.

Řada lidí si nemovitosti pronajímá a bere to jako životní styl. Je to snadné řešení. Chcete bydle v Praze nebo nějakém pro vás výhodném místě, kde si vyděláte peníze a máte na dosah všechno, co potřebuje vaše rodina a nemáte na koupi bydlení? Pronajmete si jej. A klidně na bydlení můžete svými prostředky dosáhnout, ale nechce se vám investovat tolik nebo se tolik zadlužit a přeplácet bance hypotéku…

Když pak změníte místo nebo se chcete přestěhovat jinam – třeba kvůli lepší práci nebo podmínkám, prostě se sbalíte, najdete jiné bydlení a přestěhujete se. Nemusíte bydlení prodávat, brát si různé překlenovací úvěry a podobně si komplikovat život.

Ušetřit dnes na pořízení si vlastního bydlení není jednoduché. Musíte počítat většinou s tím, že příštích 25-30 let si nic moc nepořídíte, protože vaše peníze padnou za bydlení. A to musíte ještě přičíst náklady na údržbu, provoz, pojištění…

Vždycky tu budou ti, co mají peněz nadbytek a budou je chtít rozumně deponovat. Znám takové, co mají i víc než deset bytů, které pronajímají. Přišli k nim při exekučních prodejích a často za neuvěřitelné ceny. Zhodnocení takové koupě se dá vyřešit pronájmem.

No vždycky tu bude ještě mnohem víc těch, co si vlastní bydlení dovolit nebudou moci. Pronájem je vzájemná, oboustranně výhodná symbióza. Lepší než koupě či prodej.

A jeden malý příklad si neodpustím. Sousední, v exekuci šikovně prodaný 3+1 koupil člověk, co se skupováním bytů z exekucí zabývá a živí se jejich pronajímáním. 4-členná rodina platí 18.000 Kč měsíčně za ubytovenské vybavení. Přímé náklady na bydlení jsou podobné, jako naše, čili asi 6.500Kč... Spočítat si to dál dokážete nejspíš sami.

P.S. Nemluvě o tom, že pronajímatel často svůj plný zisk za pronájem ke zdanění nepřizná, takže… 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Baloun | pondělí 24.3.2014 19:00 | karma článku: 9,24 | přečteno: 766x