Proč se nepřestat snažit o lepší společnost?

Je boj proti korupci jen bojem pár pomatených idealistů anebo je tu konečně šance se postavit a nakonec za pár let korupci a kmotrovství v české politiky odstranit? Já jsem pro boj, ačkoliv dobří a slušní zatím prohrávají.

Sledujete marný souboj všemocného zla a malého dobra s tím, že alespoň držíte dobru palce a snažíte se  nepatřit k těm zlým nebo je to naopak? Slýchám spoustu názorů, že jde o něco, co lidé - a ještě ke všemu ti „obyčejnější“- nejsou schopni zvrátit a docílit toho, že všechny současné praktiky a hrabání si do své kapsy a kapes „kamarádů“ budou jednou minulostí.

Když lidé nebudou přesvědčováni denně známými osobnostmi, že je možné s tímhle soudobým problémem bojovat a tu a tam i vyhrávat, nepůjde to. Ale je nutné mít vzory slušných lidí, kteří jsou neochvějní, ať se děje cokoliv. Možná to bude připomínat boj s mafií a občas i někdo bude odstraněný. Ale když se kácí les, nějaké třísky létat budou.

Jen je podstatné, aby ti, co budou bojovat s tohle chobotnicí nebyli jejím chapadlem a ani nijak jinak sami nebyli těmi, co kážou vodu a přitom pijí víno. To znamená, aby se nestalo, že až se k nim lidé připojí, že se někde na tyhle vzory vyvalí nějaká velká „špína“. To by pak už skutečně bylo signálem pro všechny, kteří dosud věřili, že lze s korupce bojovat, že jejich boj je marný a je lepší, se přidat na druhou stranu.   

Fandím panu Janečkovi, fandím i ostatním, co chtějí situaci nějak začít měnit. Snažím se o to také, ale to všechno nestačí. Ačkoliv ti, co jsou zkorumpovaní o své chybě vědí, přesto svoje jednání nijak nemění.

Jestli bude stačit, že se možná situace po příštích volbách otočí a vznikne prostor a bude chuť něco napravit, na to nejde spoléhat. Pokud lidé sami k sobě a k lidem ve svém okolí nezačnou jednoduše být slušní a zásadoví, pak určitě na nějaké zlepšení vyhlídky budou.    

Je jednoduché nad vším zlomit hůl a být stejný, jako ti špatní. Je i jednoduché odejít  pryč. Je jednoduché se nesnažit. Ale nebude nikdy jednoduché se s tím, že jsou tu ti „zlí“, vyrovnávat a tolerovat to.

P.S. Tak co, za kterou stranu "kopete" Vy?

Autor: Aleš Baloun | pondělí 3.12.2012 7:00 | karma článku: 8,25 | přečteno: 492x