Proč první kolo voleb dopadlo tak, jak dopadlo?

Když nevychodíte základní školu, nemůžete očekávat, že rovnou nastoupíte na vejšku. Bez přípravy to prostě nejde.

Stejně tak to platí v kandidatuře na post prezidenta. Můžete být jakkoliv známý obyčejný člověk, ale Jste jen člověk, ne politik nebo ten, kdo s politiky táhne za jeden provaz. Že vypadnou kandidáti, kteří jsou slušnými občany, se dalo čekat. Volby jsou politická záležitost celá desetiletí. Vždyť nějaká prezidentská „přípravka“ vlastně neexistovala. Takže šance obyčejných kandidátů byly předem nízké.  

Kdyby se na volby začali kandidáti připravovat pět let před volbou, což nyní už bude možné, pak by asi i portfolio kandidátů bylo jiné.

Jenže u nás se všechno šije horkou jehlou a navíc na rozměry politiky. Co chce obyčejný člověk, to politika nezajímá. Tyhle volby byly o tom, zvolit nejmenší zlo po tom zlu, co tu je nyní.  To se nyní stane. Ale zase to nebude prezident, který by to nejspíš byl, kdyby všechno bylo jinak.

Osobností v našem státě není mnoho, ale jsou. Bohužel nejsou přijatelné pro politiky. To budou jistě chtít nějak šikovně ošetřit i pro další volby. Ne proto, že by vyhrál nějaký Franz nebo Okamura. Má to jednodušší důvod. Vyhraje-li levicově zaměřený kandidát, bude to vítězství levice, pokud to bude kandidát pravice, pak vítězem bude pravice. To už jasně Klaus i Nečas a další dali najevo. Vůbec nešlo o jméno ale o politickou orientaci kandidáta. A o co šlo obyčejným lidem? Koho by to zajímalo?

Kbyby kandidovaly osobnosti jako pan Marek Eben nebo Marta Kubišová, mohlo by to vypadat jinak. Prezident vůbec nemusí být politikem. Musí být soudný a musí mít morální kredit. Když bude uvažovat „selským rozumem“ (ne tím klausovským), může být dobrým prezidentem nebo prezidentkou i pro obyčejné lidi.

P.S. Pokud ale politici budou pomocí ohýbání pravidel ovlivňovat volbu prezidenta i příště, povede se jim národ natolik znechutit, že přímou volbu budou moct zase zrušit. 

Autor: Aleš Baloun | středa 16.1.2013 7:00 | karma článku: 13,58 | přečteno: 606x