„Prej je mezi náma nějakej tydýt“

 …co to přeplatil! Parkanová: „Já néééé, to vláda…!“ Čili nějaký jiný gang, co už má jiného kápa a jiné aktéry…?

Nová aféra okolo plýtvání a dost možná rozkrádání, plná aktérů bude nepostižitelná. Protože s nějakou kolektivní vinou vlády se počítat nedá. Tím ani jednotlivec, byť zodpovědný za konkrétní resort není viníkem, ale jen spoluviníkem neobžalovatelné skupiny.

Kdyby nešlo o vládu ale zločineckou bandu, fungující jako zločinecký syndikát nebo jinak organizovaný zločinecký gang, asi by se to vyšetřovat dalo. Výsledek by nebyl jistý, ale strach pro všechny budoucí i současné, stejně jednající a smýšlející lumpy, aby to nedopadlo nějakým kriminálem, by se mohl dostavit.

Je zajímavé, jak vláda - když je potřeba - se chová kolektivně a táhne za jeden provaz. Třeba když jde o jejich platy a výhody. Ale jak jde o zodpovědnost, najednou jí nikdo nenese. Ať už u rozhodování nebyl někdo přítomen fyzicky nebo jen pochrupával, když se plkaly hlouposti. Slova o zodpovědnosti celé vlády se najednou vztahují jen na některé věci, i přesto, že všechno vláda musí odsouhlasit jako celek. 

Jednotlivec celou vládu vlastně nemohl ovlivnit a tím je bez viny. A že vláda rozhodla chybně a možná byla uvedena v omyl, na který nemusela přijít? To z ní snímá vinu. Takže dohromady to dává zajímavý výsledek. Nikdo za nic nemůže a to ani jednotlivec, ani vláda. Tak proč se pořád hovoří o zodpovědnosti vlád a jejich činitelů, když žádná zodpovědnost není?

P.S. No přece kvůli platům a kvůli tomu, aby se komunisti nedostali opět k moci. Za všechno ostatní zodpovědnost nese občan – volič. 

Autor: Aleš Baloun | pátek 15.6.2012 7:00 | karma článku: 24,03 | přečteno: 1140x