„Pepo, zajeď do města a vyhoď to u paneláku!“

Platit si popelnici nebo za sběrný dvůr? Proč? Když stačí zajet do města a u nějakého paneláku a naplnit svým odpadem cizí kontejner. Co se může stát?

A hotovo... Čistá práce. Jedeme!AB

Klasický obrázek popelnic před běžným panelákem. Stojí jich tu několik. Na počet bytů v domě jich tu musí být víc a také se musí často vyvážet. Jinak přetékají odpadky, ve kterých se hrabou bezdomovci a krysy pak dohledají každý kousek jídla….

Jenže – jak je možné, že jsou popelnice plné hned odpoledne, po vyvezení? Odpověď je jednodušší, než byste čekali. Na vyvezení popelnic čeká nejen nejeden obyvatel panelového domu, ale i nejeden filuta, co má za městem dům a nechce se mu platit za odpadky. Obzvlášť když třeba provede jarní úklid. A tak v klidu naplní pytle, co se jich do auta vejde – jako filuta, které jsem zastihl při odkládání jeho odpadu do našich kontejnerů – a pak už jen stačí zajet někam do města, vybrat si dům s prázdným kontejnerem nebo více kontejnery na odpad a šup tam s tím. To se vyplatí. I když musí jet pár kilometrů. Do kontejneru na směsný odpad totiž hodí úplně všechno, co by si do své popelnice nikdy nedal a za co by musel platit ve sběrném dvoře. Takhle je to jako by to vyhodil někdo z onoho paneláku…

Máme na domě kameru kamerového systému města. Vidí poměrně ve slušném detailu. Ovšem zatím nejsme tak daleko, aby se kamerový systém zaobíral někým, kdo si tak trochu „odloží“ do cizího. Sotva že kamerový systém poslouží k zachycení nějaké trestné činnosti.  Třeba krádež auta, nějaká bitka, vandalismus… ale odpadky? Proč? Tím se nikdo nebude zaobírat. O policii nemluvě.

A tak není dne, aby si někdo do města v klidu a pohodlí nedojel a nebezpečných odpadků bez zaplacení se nezbavil na úkor těch, co si za odpad platit musí, jinak by měli popotahování s městským úřadem. Jsou místa, kde se tenhle sport stal tak rozšířeným, že si popelnice zamykají nebo jsou v uzamčených boxech. Bohužel, tuhle vymoženost nemáme.

Škoda, že nemůžu vzít nějaké svoje odpadky a tomu dotyčnému, co u nás „operoval“ je neodvézt. Najít by ho mělo být celkem snadné. Třeba podle SPZky a typu auta. Třeba víte, komu patří tmavý Opel Zafira s SPZ 9S9 3087 ....

P.S. Že ho pozdravuje náš dům a děkuje, že si vybral právě naše popelnice.

Autor: Aleš Baloun | neděle 4.5.2014 8:00 | karma článku: 27,76 | přečteno: 2709x