Oprava výroku premiéra: Vláda dře lidi jako koně.

Když dřete pro vládu jako kůň a dostanete za to x-set tisícovou odměnu, je to OK. Když dřete jako kůň jinde a dostanete pár stovek, asi nedřete dobře. Tak to pan premiér myslel…

AB+MS

Znáte spoustu lidí, co pracují denně ve vysokém tempu a pouze kvalitně, jinak je zaměstnavatel klidně propustí. Můj vedoucí pracuje i dvanáct hodin denně, je permanentně na telefonu, má milionovou zodpovědnost za majetek a také za svoje podřízené. Rozhodně si ale zaměstnavatel jeho služeb necení tolik, jako pan premiér nebo jiný státní činitel svého podřízeného.

Rozdíl je v tom, že peníze na odměny úředníkům v miliardových kšeftech vlády jsou zanedbatelné a hlavně – vláda je vydělala lehkou cestou – sebrala je na dani pracujícím lidem. A jestli účet státu zeje dírou a dluhy, nikoho to příliš netrápí.

Když mému zaměstnavateli klesne zisky, pocítí to všichni zaměstnanci. Kdyby prodělával, jistě by odměny, natož štědré, nedával. A nejen odměny. To si naopak naše vláda může dovolit bez problémů.

V té souvislosti mě napadá ještě jedna spojitost – s Řeckem. Také pan Nečas a jiní kritizovali štědrost řeckého systému, kde se odměny berou za docházku do zaměstnání, za to že pracují spolehlivě a kvalitně. A ejhle – řecký způsob odměňování máme i u nás. A že nejde o ojedinělý případ… Prý všichni úředníci vlády dostávají podobné odměny.

A pak je tu ještě jeden důvod, proč jsou odměny tak štědré. Protože je sami ministři, premiér a další považují za standardně odpovídající odměnám v EU. To jsou ty bruselské zkušenosti a ona řecká inspirace.

No řekněte sami. Může úředník vlády za dobrou práci dostat méně, než úředník jiné vlády v jiném státě? Vždyť to by bylo směšné a degradující úroveň práce tuzemského, dobře pracujícího úředníka.

P.S. A že takové odměny neberete? Vaše chyba, když si neumíte takovou práci najít a být za ni spravedlivě oceněni. Ve službách vlády ČR na Vás čekají.

Autor: Aleš Baloun | pátek 20.1.2012 7:00 | karma článku: 38,82 | přečteno: 1856x