Obama: Zvednu minimální mzdu o 57,40 Kč. Za hodinu.

Kalousek: Zvedli jsme vloni (já) minimální mzdu o rovných 500 Kč! Za..... měsíc.  

Posílit pozici střední třídy a vytáhnout z chudoby ty, co pracují za minimální mzdu je ušlechtilý, leč utopistický plán. Obzvlášť, pokud se země plácá v krizi. Jenže Amerika je Amerika a tady je Česko.

Napadne Vás, že Obama už neví, co Američanům slíbit. Lehce to připomíná situaci u nás. Všichni se budou mít lépe. U nás ale nikdo na rozdíl od Obamy neví, od kdy to bude.  Když slibuje vláda zlepšení a prosperitu u nás, tak staví vzdušné zámky - ve srovnání s Amerikou - daleko střízlivěji. Možná, že v Americe to jde proto, že jim nikdo netuneluje státní kasu tak, jako u nás. Možná to může Obama slíbit, ale jedině, když angažuje nejlepšího ministra financí a jeho ideového otce. Kalouska s Klausem.  Slíbit, že místo měsíční minimální mzdy ve výši  (za předpokladu 8-hodinové prac. doby a 168 hodinách měsíčně) ca 1.218,- USD  bude 1.697,- USD. Což by v přepočtu na koruny znamenalo, že by se minimální mzda z 23.525,- Kč zvedla na 34.173,- Kč měsíčně. Realita v Kalouskově podání je jiná. Minimální mzda je z 8.000 Kč po úpravě na 8.500Kč. Čili zvýšení minimální hodinové mzdy činí u nás necelých 0,15 Kč. Proč to nejde víc? Protože na víc prý nemáme. A nepokoušejte se srovnávat životní náklady a ceny mezi námi a Amerikou…!  

Protože v tu chvíli by se musely pohnout důchody o stejnou částku, sociální podpory by také musely jít nahoru a ve finále by si museli přidat všichni, aby to někoho nediskriminovalo.  Soudce a poslance vyjímaje, protože Ti by si přidali nejméně dvojnásobek. A to státní rozpočet neutáhne. Minimálně do doby, než ho přestanou rozkrádat.

A tak to zatím musí stačit. Kam by stát přišel, když i důchodcům zvedli důchody… o 45 korun… měsíčně. A že se navýšila se minimální mzda o 500,- Kč? Naštěstí zasáhla ČNB. A hned  je zase chudší každý občan, bez rozdílu třídy. Tedy mimo ty, co si to kompenzovali spekulacemi před změnou kurzu.  

P.S. Pane Obamo – Kalouska na Vás. A bylo by po krizi v Americe….  A možná i po Americe samé.

Poznámka  k částkám:  1 USD = 20,14 Kč. Zvýšení ze 7,25 USD na 10,1 USD = 2,85 USD = 57,40 Kč Pracovní doba = 8 hodin.

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 30.1.2014 7:00 | karma článku: 13,73 | přečteno: 804x