Novoroční přání: „Přestaňte alespoň na rok krást!“

… a pak bude lépe! A kdo tento rok něco ukradne nebo někoho poškodí, exemplárně ho potrestejme. To má být v novoročním projevu prezidenta a ihned i uzákoněno.

Moudré řeči o tom, že se lidé nemají rádi, že je tu stále větší závistivost, že … bla-bla-bla… Tohle je projev, co mohl zůstat klidně nezveřejněný. Nabádat lidi ke slušnému chování – to dělal jen nedávno zesnulý exprezident. Bohužel, jeho slova si nikdo z mocipánů, zlodějů a mafiánů nebral k srdci. Je to škoda.

Kdyby se na jediný rok přestalo krást jak v malém tak ve velkém, hned by se naše ekonomika vzchopila a HDP by bylo někde jinde. I „blbá nálada“ by se pozvedla. Chovat se jeden rok čestně ale nemůžete chtít po někom, kdo je hajzlík 365 dní (a letos ještě o den déle) v roce.

Je prostě nutné, aby došlo k pořádnému otřesu. Takový malý „reset“, co by už konečně změnil zajeté koleje, co se jen a jen prohlubují. Co by se asi tak muselo stát, aby ke změně došlo? Slušných lidí, co by se změnou ani vlastně začínat nemuseli, by se jistě našlo dost. Jenže – jako páku nasadit na ten zbytek? Hrát na city a slušnost tady nezabere. Tady se už nejspíš „ujme“ jen hrubá síla.

Na volby se spolehnout nedá ani omylem. Na to, že se lidé seberou a půjdou tentokrát už ne s klíči ale s klacky proti „vrchnosti“ a těm, co si z republiky udělali dojnou krávu, se také nedá sázet. Platí totiž: „Co Tě tuze nepálí, nehas“a tak když šidí a kradou jiní, proč být bílá ovce?

Ne, opravdu se mi tu přestává líbit. I přes slova prezidenta a premiéra, že to tady není tak špatné, si myslím, že to je čím dál horší. A tento rok nebude výjimkou. Krize-nekrize, Euro-neeuro, Klaus-Neklaus, Nečas… nebo Čas.

A tak jediné, co můžu udělat je to, že nezačnu být stejný. Stejný jako ti, co letos budou tunelovat, krást a podvádět ještě o den víc, než obvykle.

P.S. Vždycky je lepší dělat správné věci. I když budete bílou ovcí ve stádu.

Autor: Aleš Baloun | středa 4.1.2012 7:30 | karma článku: 21,34 | přečteno: 829x