Není vychovávat jako „vychovávat“.

Postavit výši důchodu na tom, zda a kolik dětí jste vychoval, může vypadat zajímavě, ovšem jen do doby, než se zjistí, že výchova vlastně žádná nebyla a nový plátce je jen nový nezaměstnaný.

Jaký je rozdíl mezi dvěma rodiči, vychovávající své dvě děti v úplné a fungující rodině na jedné straně a pseudorodině, kde nikdo nepracuje a dětí mají 5 a více? Která z rodin je tou zárukou, že děti budou pracovat na důchody svých rodičů? Tedy kterým rodičům na důchod přispět více?

Když už, tak by to mělo být podle dosaženého vzdělání. Jiné náklady jsou na ukončení docházky devátou třídou základní školy, jiné na maturanta střední školy a zcela jiné na vysokoškoláka. S tím také souvisí i uplatnění a následný možný získaný plat a odvody z něj do státní pokladny.

Jak to ale vědět dopředu? Mělo by to být individuální? Možná ano. Podle toho, jak se vyvíjí dítě při svém získávání vzdělání ALE také podle toho, kdo z rodičů se na tom a jak podílí.

Pak by totiž mohlo dojít k tomu, že si „nezodpovědný“ rodič o dítě se od jeho narození po ekonomicky aktivní dospělost nestarající přilepší k důchodu jen  proto, že je jeho otec. A když takových dětí by měl víc a o všechny se staral stejně – tedy nijak…?

Nemůžu se zbavit pocitu, že si tu někdo zase hraje na svém písečku a s ní  se sveze nějaká skupina obyvatel, která se sveze vždycky se vším, aby to popřípadě nebylo označeno jako diskriminace.

Myslím si, že prokázat formou dokladů, kolik za vzdělání svých dětí rodiče dohromady nebo každý zvlášť vydali, je tou nejprůkaznější hodnotou. Ta ve finále musí korespondovat také s tím, jak je úspěšné dítě po ekonomické stránce. Mít vysokoškoláka za nakoupené tituly, který nikde nenalezne uplatnění, protože vystudoval něco, v čem uplatnění stěží najde, by bylo také „o ničem“. Všichni by studovali na ekonomy, sociální vědy, historii… a přitom chybějí profese v technických směrech, nejsou zedníci, truhláři, automechanici,….

Zkrátka, když hodnotit, tak pořádně a důsledně, včetně očekávaného a skutečného přínosu.

P.S. Jinak zase půjde o diskriminaci těch, co jsou zodpovědní…

P.P.S. V tomto článku není nijak napadána jedna konkrétní skupina obyvatel...

Autor: Aleš Baloun | pondělí 28.2.2011 7:30 | karma článku: 13,41 | přečteno: 753x