Nejen Rusko si může dělat, co se mu zachce…

Je to jen Rusko, kdo se nemusí bát si vzít, co si zamane a smát se pak světu? Ne, rozhodně Rusko není jediné, kdo si udělá to, co bude chtít a nikdo mu v tom nezabrání.

Když by došlo na věc, stejně jako Rusko se může zachovat Čína a Indie. A stejně tak to dělají USA. Nějaké obávání se sankcí ze strany jiných států tuhle čtveřici rozhodně nijak nemůžou zastrašit. Všichni ostatní mají v těchto zemích takové zájmy, že si nakonec nedovolí téměř nic.

Když se „šprajcne“ Čína, pocítí to celý svět rozhodně víc, než když celý svět na Čínu uvalí nějaké sankce. Všichni v Číně mají svoje investice a velké a hluboké vazby, bez kterých se dnes těžko obejdou. Přesně jako v Rusku nebo v Indii.

Stejně tak to bylo je a bude v případě Ameriky. Když se rozhodně něco udělat, nikdo jí v tom nezabrání. Vliv na ekonomiku světa je prostě takový, že když se některý z těchto států rozhodne poslat nějaký jiný stát nebo třeba EU k šípku, potopí je poměrně snadno.  A bez obavy, že nějaké sankce ji výrazně poškodí, omezí nebo zapříčiní nějaké problémy.  

Nejde o národní nebo státní zájmy. Jde o zájmy jednotlivců.  Velmi bohatých a navzájem propojených napříč světem.  Nikomu z nich nejde o lidi a dobro s výjimkou sama sebe. A všichni tihle dnešní a skuteční mocipáni mají jedno společné. Původ svého bohatství a z něj plynoucí neomezené moci.  Svoje impéria postavili na troušení „drobných“ hladovým a po kariérách a politické moci lačnícím politikům. „Dosaď mě do čela a já Ti pak dopřeji toho, čeho budeš chtít“.  Sprint přes mrtvoly je součástí koloritu. Je zcela jedno, jaké politické orientace je ten který stát.  Peníze a moc nemají levou a pravou stranu.

Takže kdyby se nyní Čína rozhodla si vzít nějaké území, které jí nepatří ale chtěla by ho ovládat, udělá to a  nikdo jí v tom nezabrání. Stejně tak nezabrání nikdo Americe, aby „osvobodila nějakou utlačovanou zemičku, kterou si tím zaváže a porobí. Půjde jen o to, co tím aktem kdo získá. Nerostné bohatství nebo přístup k něčemu, co se hodí… Důvod se najde vždycky.

A mezi tím vším se pak pohybují po velmi tenkém ledě všechny ostatní státy, které skutečně mají co ztratit. „Držet hubu a krok“ a nepoštvat proti sobě mocného protivníka – to je boj, co tu zuří už dávno.       

P.S. A vítězí vždy ten silnější. I spravedlnost se dá vykládat různě…

Autor: Aleš Baloun | pátek 4.4.2014 18:30 | karma článku: 18,08 | přečteno: 647x