Neekologicky ekologický teror...

Ekologicky vyrobit elektřinu ze slunečního svitu lze. Ale ekologicky vyrobit solární panel či baterii?

AB + MS

Ekologická, politickokorupčnicky pokřivená, „čistá“ myšlenka výroby energie ekologicky má pořád silně nevyrovnanou bilanci. Jeden solární panel spotřebuje na svou výrobu tolik energie, že se za svoji životnost nikdy nezaplatí. Připomíná to velikou zaoceánskou loď Greenpeace, co spotřebuje sud nafty na sto metrovou vzdálenost, plnou ryzích ekologů, pronásledujících neekologicky se chovající společnosti. Titíž ekologové létají letadly, jezdí auty, telefonují, kupují si stejné věci, jako jejich neekologičtí sokové. Kdo je horší?

Když se rozjel solární byznys a nyní ho stát omezil například tím, že oprava = nová solární elektrárna = jiné ceny výkupu, je to sice hezký způsob, jak trochu stáhnout nadsazené ceny, ovšem ekologické zdroje elektřiny  se dál budou vyrábět neekologicky. Co takhle ekologická daň na fotovoltaické panely?

Nejde jen o fotovoltaiku. Jde i o hybridní automobily. Výrobní proces baterií na úschovu elektrické energie a jejich likvidace lehce už jen při vlastní výrobě vyprodukují tolik emisí, co jich benzinový motor za svou životnost stěží vyprodukuje. Když připočítáte, že energii bude pro takový hybrid nebo ekologicky čisté elektroauto vyrábět fotovoltaický článek, že výrobce baterie, kterou je nutné měnit co dva roky, bude také napojen na fotovoltaickou elektrárnu zjistíte, že tohle je ekologický ekoterorismus a ne ryzí ekologie.

Když si každých 15 let obnovíte všechny fotovoltaické panely na své elektrárně za nové moderní 3x výkonnější a vyděláte tím 3x tolik – chováte se ekologicky? Co když si svoje panely budete měnit ještě častěji? No, jediné, co bude pozitivní je, že dáte práci pár lidem někde v Číně a že se napakuje pár obchodníků na maržích. Ekologii nedáte nic. Spíš jí vezmete…

P.S. Ale komu tady jde o ekologii, že. Ani ekologům ne. Už dávno

Autor: Aleš Baloun | neděle 27.11.2011 19:00 | karma článku: 23,32 | přečteno: 1266x