Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

13. 2. 2012 11:18
Nástupnické státy dluhy přebírají

Přebraly je i nástupnické státy SSSR.  Jak vypadá platební morálka je jiná věc.  I my jsme dluhy z Ruska "tahaly" dlouhé roky a nakonec byly splaceny nepříliš výhodným barterem. Ale umazány nebyla.  Pravděpodobně dopadly i podíly ostatních nástupnických států.

To je, abychom byli alespoň trochu přesní a příliš si nevymýšleli.

0 0
možnosti
VP

von Pecka

13. 2. 2012 8:31
V zásadě máte pravdu

až na pár drobných nepřesností. Ruská federace stále existuje, to SSSR se rozpadl. Nevím přesně, jak to fungovalo, ale Rusko po něm závazky přebíralo (splácelo nám dluhy, převzalo místo v radě bezpečnosti OSN atp.).

Takže bankrot státu je skutečně jednodušší - řekne se, že zmíněné dluhopisy jsou vhodné tak akorát na podpal. Nevím, jestli by to někdo nemohl zkusit dostat před Evropský soudní dvůr, ale myslím si, že to "trestné" není (protože jinak už by mohly být zpochybněny stávající dohody. Ale nemyslím, že by se ve Štrasburku dalo vynutit splácení - v takové situaci by to spíš vedlo k vystoupení Řecka z EU.

Jediný "drobný" problém je otázka, kde vzít po bankrotu peníze na běžný provoz, když nám nikdo nevěří a nechce nám půjčit (ačkoli proč ne? zbankrotováno je, problém vyřešen :-)) Přesto myslím, že nějaký miláček EU, který jistě touží po jejim dalším rozšiřování (Rusko, Čína, Irán...) někde nějaký dolárek z rezerv vyškrábne, aby přispěl do sbírky na rozpad EU

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

13. 2. 2012 8:47
Re: V zásadě máte pravdu

No problém s dluhy je sice vyřešen... ale pokud máte ekonomiku tak mizernou že nevyprodukuje dost ani na běžná provoz státu je vcelku jisté že možná uvidíte zpátky nějaké úroky ale mnohem víc peněz vám ten stát stejně nevrátí.

A Čína chce pomoci... pod podmáínkou ručení fyzickým majetkem... pozemky, přístavy... na nějaké státní dluhopisy to je nezajímá. (a nikomu v Evropě se to nechce přijmout- všichni ví že by ty čínské půjčky nešli s protinflačními podmínkami které si čína klade splatit)

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

13. 2. 2012 8:20
No, gréci majú ale iný problém

Keby vyhlásili bankrot a zo dňa na deň začali na zelenej lúke s nulovým dlhom, stále je tu jeden fakt.

Grécko s analogickým počtom obyvateľstva ako Česko má viac než dvojnásobný počet úradníkov. 750 tisíc, to je pálka čo? To sú len úradníci, nie zamestananci štátneho sektoru ako zdravotníci, učitelia atd.

Aj v takejto "ideálnej" štartovnej pozícii s nulovým dlhom by stálo pred rozhodnutím začať sa zase zadlžovať ( ale u koho? ) aby mali úradníci na platy, alebo ich vyhodiť na dlažbu. Zamestnať ich nemáte kde. Takže obrovský nárast nezamestnanosti, to neutiahne sociálny systém, spustí to pokles kúpnej sily, čo sa odrazí aj na súkromnom sektore...

Grécko je proste v čudu. Ani po bankrote nemože začať bez toho aby im niekto požičal. Inak hrozia sociálne nepokoje, až občianska vojna.:-P

0 0
možnosti
PH

petrph

13. 2. 2012 8:01
to je ale opravdu, opravdu zbytečné

Protože, státy bankrotují jinak než firmy. Stát prostě ohlásí že přestává splácet své dluhy. Není to bankrot, protože stát funguje dál, nekončí nepřebírá jeho správu nucený spŕavce, nemusí se rozprodávat všechen majetek na úhradu těch dluhů....Prostě oznámí že nesplácí dluhy a tečka.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

13. 2. 2012 8:25
Re: to je ale opravdu, opravdu zbytečné

Je ovšem jaksi problém když mu nikdo nepůjčí ani na výplaty policajtů a pokud začne tisknout vlastní měnu její kurz se bude měnit z hodiny na hodinu takže paliva si za něj taky nekoupí.

V africe se to co říkáte děje běžně... 1 se to obvykle tomu státu toleruje... podruhé už jim půjčí maximálně měnový fond a tomu to musí poslat členské státy z daní... a v Evropě už daně není kam zvyšovat.

Mimochodem Rusko taky kdysi zkrachovalo... aby mělo peníze na nákup prostředků ze zahraničí které potřebovalo muselo prodat aliašku- o ruskou měnu v té době nikdo nestál a rusové tehny nic nevyváželi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1047
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...