Na co bude třetina prezidentského platu stačit?

„Třetinu platu dám na splácení státního dluhu“,  řekl Zeman.  Bude to stačit? A na co to bude stačit?

Teatrální gesto se založením fondu na umoření dluhu veřejných financí v podání nového prezidenta ČR. Jedno z mnoha, která nás čekají. Když pominu, že jde o šaškárnu a podívám se na to ryze prakticky, odhaduji, že spíš než na snížení dluhu ČR to bude nutné vynaložit na vymalování, pohlcovače pachu, popelníky a odsávání, které hrad bude nutně potřebovat. Možná z toho zbude měsíčně ještě nějakých pár korun na nákup cigaret a Becherovky do příručního baru v pracovně prezidenta.

Možná, že vzniknou kuřácké koutky na nádvoří nebo kabinové kuřárny, jaké jsou na letištích.  Ovšem jestli bude pan prezident čpět jako silný kuřák typickým „odérem“, mohlo by to ušetřit náklady za nerealizované státní návštěvy. Prostě když si nebudete nechat chtít zasmradit panem prezidentem svou rezidenci, tak bude holt maximálně summit pod širým nebem.  Kdyby v okolí konání byly nějaké stromy, mohl by j e pan prezident objímat, aby mohly vznikat podobné fotografie, jako ta, ze které na nás všechny bude shlížet ze zdí s taťkovským úsměvem ala „ hlupáčkové moji milí, dám Vám šanci zmoudřeti“, po prvorepublikovém vzoru „pojď sem synu a uč se moudrým býti“.

Bohužel, většina národa už ví, že tahle volba k chlubení se světu nebude. Snad ale nebude krást pera, když lahvičky s oblíbeným mokem a krabičky cigaret na stolech při podpisu smluv nebývají. Hlavně aby třeba při návštěvě Havany nezmizena krabice doutníků.

Zcela jistě se máme ale i na co těšit. Změn bude dost a dost. Mezi první bude možná patřit indikace přítomnosti prezidenta na hradě. Pokud se z hradu bude kouřit, je hlava státu doma. Pokud se bude kouřit ze sklepa Pražského hradu, není to požár ale inspekční cesta prezidenta do hradní vinotéky.

Jen s cestováním na Ostravsko při nepříznivých klimatických podmínkách a při smogové situaci to nebude moc růžové. Zato Karlovy Vary se mohou těšit. Čestné občanství prezidentu republiky je jistě již v tiskárně. Za rozvoj regionu a jeho reprezentaci…  Ruští milionáři a místní likérka se o to rádi postarají.

Každopádně bude asi potřeba výši prezidentské apanáže zvýšit. Podražily cigarety a alkohol a další zdražení je za dveřmi. To by se také mohlo stát, že po odložení třetiny platu na záchranu toho, do v devadesátých letech s kamarádem Václavem K. začali, by nutně nemuselo stačit.

P.S. Paradoxně by také splátka dluhu mohla dluh ještě navýšit…

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 14.2.2013 7:00 | karma článku: 16,01 | přečteno: 663x