Mírně křivá rovná pravidla pro daně páně Kalouska

Když chcete měřit jedním metrem všem, musíte mít jen jeden metr. Ovšem to by nesměl být žádný politik, aby si nenašel metr o jiné délce. Prostě jeden metr nebude nikdy metrový. Ani ten Kalouskův.

Zrušíme všechny odchylky ve výhodách, v systému daní a zavedeme jednoduchá a prostá pravidla pro všechny. Pardon. Tak to pan Kalousek nemyslel. Všechny rozděluje poctivě na „NÁS“ a „VÁS“ (ten zbytek). Nějaké to „My“ ve slovníku nemá, pokud nemyslí svou stanu a neoniká si.

Protože kdyby to myslel vážně, musel by také sáhnout na další – zbylé – výhody politiků. Sněmovenským bufetem počínaje a zdaněním VŠECH poslaneckých peněz. Ať už jsou na cokoliv. Prostě – výhoda je forma úlevy a je jedno, v jaké výši, z jakého důvodu a pro koho je určena.  A když nezačne pan Kalousek u sebe, nikdy to nebude „rovným metrem“. Jenže – kdy politici začali sami od sebe? Jeden případ mě napadá – když si kdykoliv přidali peníze. Ať už šlo o platy nebo trafiky…

Když rovné podmínky, tak všem. Žádné dotace – nikomu. Uživíš se? OK. Neuživíš se? Smůla. Odměna podle odvedené práce? Kdo to posoudí u politiků, soudců, senátorů, …? Že by zase politici, soudci a senátoři?? Když i pan Kalousek přestane produkovat zmetky v podobě nových zákonů a pravidel, zamezí rozkrádání státních peněz politiky a tuneláři, pak je možné najít jeden metr pro všechny.

Ale vzkázat lidem, že přijdou o stravenky, režijní jízdenky a jiné bonusy od zaměstnavatelů, aby do rozpočtu dostal navíc pár miliard, které hned rozkradou jeho spolustraníci a další politická sebranka, vede i ostatní lidi k tomu, aby státu pokud možno dali co nejméně.

Jestli chce pan Kalousek peníze, ať si vezme z hazardu 50% daň, zavede daň prostitutkám a sebere majetek všem, co prokazatelně rozkrádají a okrádají stát ve státních službách. Ať už jsou manažery státních podniků nebo trůní v dozorčích radách. Pak ať nechá nastoupit vězně a zaměstná je na stavbě silnic. Nakonec může zavést veřejný systém hodnocení práce vlády obyvatelstvem, kdy jednou za dva roky lidé určí, jaký plat za odvedenou práci politici dostanou.

Pak bude v rozpočtu tolik peněz, že zdravotnictví bude zadarmo, stejně jako vzdělání a doprava dětí do škol. A dost možná mu ještě pár desítek miliard zbude…

P.S. Tomu říkám já REFORMA s velkým „R“.

    Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 24.3.2011 7:00 | karma článku: 32,59 | přečteno: 1958x